DIK će odlučiti o ponavljanju izbora na biračkom mjestu u Ulcinju

U prigovoru koalicije "Za novi početak", ističe se da je Birački odbor omogućio jednom građaninu da glasa dva puta - putem pisma i glasanjem na biračkom mjestu

26301 pregleda 7 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Državna izborna komisija odlučiće da li će biti ponovljeni izbori na biračkom mjestu br 5 II MZ, iza restorana Palma u Ulcinju, što bi moglo bitno uticati na krajnji rezultat lokalnih izbora održanih u nedjelju, saznaju Vijesti.

OIK se nije izjasnila u zakonskom roku od 24 sata od podnošenja prigovora, koalicije "Za novi početak" (URA, DP, SD, SDP i AA), pa je prema našim saznanjima, uputila dopis DIK na izjašnjenje.

U prigovoru koalicije, ističe se da je Birački odbor omogućio jednom građaninu da glasa dva puta - putem pisma i glasanjem na biračkom mjestu.

"Omogućivanje biraču da dva puta glasa samo po sebi predstavlja nezakonitos takve prirode koja povlači poništaj izbora na tom biračkom mjestu“, piše u prigovoru. Takođe, ističu da je važećim proglašen i listić na kome su zaokružene dvije liste.

Moguće ponavljanje izbora, prema riječima sagovornika Vijesti, bila bi u stvari bitka za jedan mandat, koja bi dodatno iskomklivala ulcinjsku političku scenu.

Članovi OIK iz koalicije Kaplan Mučaj, Radovan Vukmanović, Aleksnadar Gazivoda i Nina Vukoslavčević obavijestili su ranijie danas komisiju da se na osnovu Zakona o izboru odbornika i poslanika, podnijeti prigovor „ima smatrati usvojenim“ jer je danas u 13,50 istekao rok za odlučivanje o njemu.

Koalicija „Za novi početak“ osvojila je 14 mandata na redovnim lokalnim izborima u Ulcinju održanim u nedjelju. Lista koalicije DPS i Bošnjačke stranke, prema tim podacima, osvojila je 6 mandata, koliko je osvojila i koalicija DUA i DCSG, Forca je osvojila pet mandata, a Demokratska Crna Gora dva mandata

Ulcinjski parlament broji 33 odbornika što znači da je većina 17, koju trenutno imaju DUA-DSCG, DPS-BS i Forca. To je u više navrata javno potvrdio lider DUA Mehmed Zenka, rekavši da bi sporazum između te tri liste mogao biti završen za dan.

izbori Ulcinj
foto: Printscreen

Na biračkom mjestu br5 pravo glasa ima 772 birača a u nedjelju, građansku obavezu ispunilo je njih 448. Ponovno glasanje moglo bi značajno uticati na konačan rezultat izbora budući da je koaliciji „Za novi početak“, nedostajalo par desetina glasova za mandat više.

Nosilac liste kolaicije Omer Bajraktari (URA) kazao je da je prigovor o nepravilnostima na tom biračkom mjestu podnijet juče u 13,50h.

"Rok za izjašnjenje OIK istekao je i prigovor po zakonu mora biti prihvaćen po automatizmu. Dakle, imaćemo vjerovatno nove izbore na tom biračkom mjestu", kazao je Bajraktari Vijestima.

U zvaničom zapisniku sa današnje sjednice, predsjednik OIK Vladimir Filipović(DPS) konstatuje da su pored konstatnog pozivanja da počne izjašnjavanje povodom podnijetog prigovora, neki stalni članovi stastava komisije, opstruirali rad sjednice.

Bonus video: