Danilović: "Ovako ili onako" formirati vladu užasna je poruka, Abazović zna sve o politici ali mu je to nedostatak

"Odavno imam utisak da Abazović sprovodi politiku zvaničnih i nezvaničnih centara moći ne obazirući se na ono što misli unutrašnja politička javnost. Svježe je sjećanje da je tako vladao i Đukanović i da je takva "politička roba" potrošena na kraju"

12731 pregleda 62 reakcija 41 komentar(a)
Danilović, Foto: Luka Zeković
Danilović, Foto: Luka Zeković

"Ovako ili onako" formirati vladu užasna je poruka i ne bi smio da je pošalje ni jedan mladi politički lider, saopštio je danas Goran Danilović, predsjednik Ujedinjene Crne Gore.

"Mandatar za sastav nove, "manjinske vlade", Dritan Abazović izjavio je da će se " 43. Vlada, formirati, ovako ili onako"? Zaista je poražavajuće da bilo ko od nas koji smo 30. avgusta 2022. bili učesnici velike i istorijske pobjede izjavi nešto slično. Bili smo dužni da budemo drugačiji od DPS-a jer su upravo oni "ovako ili onako" vladali Crnom Gorom tri decenije. Dritan Abazović zna sve o politici ali mu to nije prednost nego, očigledno, nedostatak. Izabrati od "svega" ono što je siva zona politike znači biti opasan i surov", istakao je Danilović u saopštenju.

Potpredsjednik Vlade Crne Gore, mandatar za sastav nove vlade i lider Građanskog pokreta URA Dritan Abazović juče je na konferenciji Centra za demokratsku tranziciju (CDT) "Mreža dezinformacija: ukradena demokratija" rekao "Ako se formira 43. Vlada, a formiraće se, ovako ili onako, treba ispuniti obaveze koje se tiču smanjenja uticaja lažnih vijesti i dezinformacija i kaznena politika prema određenim medijima treba da se pojača..."

Danilović je dodao da na svu sreću URA nema tu snagu da je ozbiljna prijetnja.

"Ali namjera da se "ovako ili onako" upravlja nije za potcjenjivanje. Kolega Abazović je svoj "prolaz" u međunarodnoj politici mogao iskoristiti i drugačije i staviti do znanja da ni za čiji račun neće biti gaženja osnovnih demokratskih principa. Odavno imam utisak da Abazović sprovodi politiku zvaničnih i nezvaničnih centara moći ne obazirući se na ono što misli unutrašnja politička javnost. Svježe je sjećanje da je tako vladao i Đukanović i da je takva "politička roba" potrošena na kraju. Podanička politika je jednako poražavajuća bio gazda u Briselu, Moskvi ili Vašingtonu", rekao je Danilović.

Lider Ujedinjene Crne Gore je kazao da dodatno zabrinjavajući stav predsjednika URA da njegova buduća vlada "treba da ispuni obaveze i kaznenu politiku prema određenim medijima".

Povezani članci

01. April 2022.

Kome prijeti Abazović?

"Naravno u pitanju je tzv borba protiv ruskih dezinformacija? Ovaj stav već ne čudi jer je briselska histeričnost u punom zamahu, a istovremeno, otkrila je sve nedostatke evropskih demokratskih sistema, zbog kojih podilazi jeza. Pod plaštom borbe protiv dezinformacija ubrzo ćemo imati potpunu kontrolu medija na evropskom tlu. Samo političari koji su u usko-zavisnom angažmanu i aranžmanu sa evropskom birokratijom mogu bez preispitivanja prihvatiti sve ponuđene mjere. Sankcionisanjem medija koji objavljuju i stavove "druge strane" ne utvrđuje se demokratija nego infor-biro 21. vijeka", poručio je Danilović.

Po njegovim riječima, vlasti u Crnoj Gori koje prolaze prvu ozbiljnu tranziciju iz jednopartijskog sistema treba da budu oprezne.

"Ako je sankcionisanje proruskih medija uslov za slijeđenje EU politika onda je to jadna perspektiva. U ovom svijetu nemoguće je spriječiti dezinformacije sistemom zabranjivanja medija. Protiv dezinformacija bori se informacijama, protiv laži bori se istinom. Ako se, međutim, zabrani i unaprijed označi krivac ma šta govorio, to više govori o onom koji zabranjuje nego o zabranjenom. Ako je to evropski način onda je Evropa u velikoj krizi. Ako naša politička elita samo sprovodi usmena i pisana naređenja koja nam se šalju sa nivoa portparola onda je takva elita suvišna i jadna. Samo iskompleksirani ljudi i intelektualno nedorasli pojedinci svoju glavu bez razmišljanja nude drugima na punjenje i pražnjenje. Takve glave ne vode države", zaključio je Abazović.

Bonus video: