Čekajući DIK i formiranje nove vlasti: Ulcinj sjutra proslavlja Dan Opštine

DIK bi trebalo danas da odluči o mogućem ponavljanju izbora na jednom biračkom mjestu prema prigovoru koalicije „Za novi početak“. Ukoliko bi prigovor bio prihvaćen, u igri bi vjerovatno bio jedan mandat, koji bi mogao dodatno da zakomplikuje prvobitne postizborne rezultate i formiranje vlasti

4500 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Nizom muzičkih, naučnih, sajamskih i sportskih manifestacija kao i svečanom sjednicom lokalne Skupštine, Ulcinj će sjutra skromno obilježiti Dan Opštine- prvu subotu u aprilu koja simbolično označava početak sezone, odlazak pomoraca na brodove raznih svjetskih kompanija i kraj berbe maslina.

Prema Statutu Opštine, prva subota u aprilu kao Dan grada, obilježava se od 2003. Do tada, Ulcinjani su slavili 26. novembar, dan kada je 1944, grad napustio i poslednji okupatorski vojnik.

Ovogodišnja proslava Dana Opštine, počela je sinoć tradicionalnim koncertom Škole za Osnovno muzičko obrazovanje Ulcinj. Za danas je u Konferencijskoj sali hotela Mediteran, najavljena Naučna međunarodna konferencija Instituta za naučna istraživanja i razvoja.

Umjesto na Pristanu, zbog kiše, otvaranje sajma Mix Art International FEST 3- sajam umjetničkog zanatstva i agrobiznisa, biće organizovano u sali JU SMŠ Bratstvo- Jedinstvo dok je na Maloj plaži večeras planiran koncert zabavne i narodne muzike.

Sjutra će biti održana svečana sjednica SO a u umjetničkom dijelu nastupiće Gudački orkestar Umjetničkog centra Elbasana pod dirigentskom palicom Blerima Narazanija, tenor Kastriot Tusha i domaći soprano Gjylie Pelingu.

Za nedjelju, ujedno kao i završna manifestacija, predviđeno je održavanje Međunarodnog turnira u karateu Ulcinj- Ulqin open 2022.

Obilježavanje Dana Opštine, dolazi u trenutku kada Ulcinj čeka formiranje nove vlasti nakon redovnih lokalnih izbora održanih prošle nedjelje. Na tim izborima, koalicija „Za novi početak“(URA, Demokratska partija, Socijaldemokrate, Socijaldemokratska partija i Albanska alternativa) osvojila je 14 mandata, koalicija Demokratske Unije Albanaca i Demokratskog saveza u Crnoj Gori šest, koliko i koalicija Demokratske partije socijalista i Bošnjačke stranke, Forca je osvojila pet a Demokrate dva mandata.

DIK bi trebalo danas da odluči o mogućem ponavljanju izbora na jednom biračkom mjestu prema prigovoru koalicije „Za novi početak“. Ukoliko bi prigovor bio prihvaćen, u igri bi vjerovatno bio jedan mandat, koji bi mogao dodatno da zakomplikuje prvobitne postizborne rezultate i formiranje vlasti.

Do sada, na vlasti u Ulcinju bila je koalicija DPS, DP, DUA, SD i BS. Forca je zbog neslaganja sa radom izvršne vlasti, ranije napustila vladajuću koaliciju.

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović danas je uputio čestitku povodom Dana Opštine Ulcinj predsjedniku Aleksandru Daboviću, predsjedniku Skupštine Opštine Hadži Sulejmaniju, odbornicima i svim građanima Ulcinja uz, kako se navodi u saopštenju Službe za informisanje Predsjednika, "najbolje želje za dalje uspjehe."

Đukanović je u čestitki, kako je portal Vijesti ranije danas prenio, kazao da je Ulcinj "jedan od crnogorskih simbola multietničkog, multikulturalnog i multikonfesionalnog suživota, jedne od osnovnih neprolaznih vrijednosti po kojima je naša zemlja prepoznatljiva u regionu i u širem evropskom okruženju."

Đukanović vjeruje "da će nova lokalna uprava nakon nedavnih izbora znati da iskoristi dosadašnja dobra iskustva, i da trasira pravce za dalji siguran napredak i bolje korišćenje ogromnih prirodnih i ljudskih resursa kojima Ulcinj raspolaže, na dobro svih njegovih građana i naše zajedničke kuće Crne Gore."

"Vjerujem da će i nova Vlada na toj liniji pružiti snažnu podršku lokalnoj upravi", zaključuje se u čestitki.

Bonus video: