Čelanović: Eksperti ponovo ogoljeni, Tadićev čovjek osmislio "Evropu sad"

"Dakle, magovi ekonomije nijesu tvorci projekta po kojem je njihova partija dobila ime. Samo su potpisom i pečatom pokušali da uberu političke poene, ne mareći za budžet koji je bezmalo “kratak” milijardu (to je onaj broj sa devet nula) eura!"

2550 pregleda 19 komentar(a)
Foto: SD
Foto: SD

Generalni sekretar Socijaldemokrata (SD) Miloš Čelanović saopštio je da su "eksperti ponovo ogoljeni", poručivši da je "ovog puta" bivši predsjednik Srbije Boris Tadić "javno u televizijskoj emisiji saopštio da je njegov bliski saradnik i čovjek od povjerenja (nazvavši ga u emisiji “moj čovjek”) Goran Radosavljević, osmislio projekat “Evropa sad”.

"On je saopštio da ova činjenica ima više aspekata: "Kao prvo, ogolila je tzv. eksperte i njihov politički marketing na račun građana Crne Gore. Dakle, magovi ekonomije nijesu tvorci projekta po kojem je njihova partija dobila ime. Samo su potpisom i pečatom pokušali da uberu političke poene, ne mareći za budžet koji je bezmalo “kratak” milijardu (to je onaj broj sa devet nula) eura!", poručio je Čelanović u saopštenju.

On dodaje da je druga strana izjave, "potvrda da se o budžetu Crne Gore raspravljalo kod komšija."

“Tamo daleko je odlučeno da se napravi ekperiment ili probna verzija populističko-propagandnog projekta instant povećanja zarada, bez uporišta u realnoj ekonomiji, i na taj način Crna Gora dovede u opasnost od bankrota! (Možda je i Boris dao ime Milojkovoj partiji-ko zna!?)", poručio je Čelanović u saopštenju.

Dodaje da će posljedice "ovog hazarderstva" biti ubrzo vidljive, "već sredinom godine, kada ćemo morati ponovo da se zadužujemo stotine miliona eura, koje će ponovo biti uzalud potrošene".

"Odnosno neće otići u razvoj privrede koji bi trebalo da dovede do pravog i realnog povećanja zarada, već će biti namjenjene direktno za potrošnju odnosno “krpljenje” rupa u budžetu. "Sve ovo ne dotiče fantastičnu trojku koja i dalje samo skuplja pečate u pasošima putujući privatnim avionima po svijetu-naravno o našem trošku dragi sugrađani! (Nema više taksija u reklamne svrhe). Umjesto da se bave pitanjima od državnog značaja i ispunjavaju obaveze prema EU i NATO, trenutno se samo radi na prebacivanju sredstava za službena putovanja-što bi se reklo “ima posla ko oće da radi”!", zaključuje Čelanović.

Spajić je juče na pres konferenciji za novinare predstavnika Ministarstva finansija i socijalnog staranja (MFSS) i kompanije Montenegro Works kazao da su neistinite tvrdnje koje je u predizbornoj debati "Reč na reč" na Radio televiziji Srbije (RTS) u susret predstojećim parlamentarnim izborima u Srbiji, iznio lider Socijaldemokratske stranke i bivši predsjednik Srbije Boris Tadić.

Tadić je kazao da je njegov partijski saradnik Goran Radosavljević osmislio model "Evropa sad".

Spajić je kazao da je Radosavljević bio jedan period angažovan savjetodavno u vezi sa implementacijom programskog budžeta Crne Gore, odnosno njegovom punom primjenom.

"To je bio opus njegovog rada. Ideja i realizacija i sve ostalo je realizovana primarno od ministarstava finansija i ekonomskog razvoja. Dakle, radi se isključivo o programu Vlade Crne Gore za smanjenje poreskog opterećenja privredi i poboljšanje životnog standarda građana", naveo je Spajić.

Dodao je da program nema nikakve veze sa Radosavljevićem, da ne želi da ulazi u političke borbe u Srbiji, ali da razumije da se u predizbornoj kampanji pominje reformski program, za koji je naveo da je građanima Crne Gore donio povećanje minimalne zarade sa 250 na 450 eura i povećanje prosječne plate na 700 eura, uz stabilnost javnih finansija.

Bonus video: