DIK: OIK Ulcinj dužna da donese odluku po prigovoru koalicije "Za novi početak"

"Prigovor podnosioca izborne liste Za novi početak (URA, Demokratska partija, SDP, SD, Albanska alternativa) je blagovremen i podnesen od ovlašćenog subjekta"

1472 pregleda 1 komentar(a)
DIK, Foto: Boris Pejović
DIK, Foto: Boris Pejović

Državna izborna komisija (DIK) zaključila je na današnjoj sjednici da je Opštinska izborna komisija (OIK) Ulcinj dužna da donese odluku po prigovoru koalicije "Za novi početak" i zahtjevu da se ponovi glasanje na biračkom mjestu broj pet.

DIK je o tome i zvanično obavijestio javnost.

Koalicija "Za novi početak", koju čine URA, DP, SD, SDP i Albanska alternativa, podnijela je 30. marta OIK Ulcinj prigovor na, kako su naveli, radnje i propuste biračkog odbora na biračkom mjestu broj 5, "II mjesna zajednica" tokom lokalnih izbora u Ulcinju 27. marta.

DIK je na današnjoj sjednici razmatrala zahtjev za mišljenje OIK Ulcinj.

"Komisija je izvršila uvid u nacrt zapisnika sa sjednice OIK Ulcinj i utvrdila da zapisnik nije usvojen, te se u tom dijelu nije izjašnjavala. Prigovor podnosioca izborne liste Za novi početak (URA, Demokratska partija, SDP, SD, Albanska alternativa) je blagovremen i podnesen od ovlašćenog subjekta. OIK Uclinj je dužna da postupi po podnesenom prigovoru, jer se odlučivanje u izbornom procesu odvija po hitnim rokovima", navodi DIK.

Podsjeća se da su rokovi i potreban broj članova za održavanje sjednice i odlučivanje na sjednici definisani Zakonom o izboru odbornika i poslanika i Poslovnikom o radu OIK Ulcinj.

"OIK Ulcinj je obavezna da donese rješenje u skladu sa svojim ovlašćenjima i rezultatima izjašnjavanja na sjednici i u slučaju ako su ispunjene okolnosti iz člana 109 Zakona o izboru odbornika i poslanika", navodi DIK.

Tim članom Zakona propisano je da "nadležna izborna komisija donosi rješenje u roku od 24 sata od prijema prigovora i dostavlja ga podnosiocu prigovora. Ako OIK usvoji prigovor, poništiće tu odluku i radnju, a ako ne donese rješenje u roku, smatraće se da je prigovor usvojen.

OIK se nije izjasnila u zakonskom roku od 24 sata od podnošenja prigovora, koalicije Za novi početak pa je uputila dopis DIK na izjašnjenje.

U prigovoru koalicije, ističe se da je Birački odbor omogućio jednom građaninu da glasa dva puta, putem pisma i glasanjem na biračkom mjestu.

"Omogućivanje biraču da dva puta glasa samo po sebi predstavlja nezakonitost takve prirode koja povlači poništaj izbora na tom biračkom mjestu“, piše u prigovoru.

Takođe, ističu da je važećim proglašen i listić na kome su zaokružene dvije liste.

Bonus video: