DPS: Ministri ne slijedi zapadne vrijednosti, nego Vučića i njegovu politiku - kao što on slijedi rusku

"Vučić se hvali kako je imao 19 susreta s Vladimirom Putinom, tvorcem najveće agresije u poslijeratnoj Evropi. Infektivno je dejstvo te politike u regionu, u kojoj se na karikaturalan način glumata slijeđenje Titove politike, što je očigledno zahvatilo i smijenjenu Vladu Crne Gore i njene ministre"

4889 pregleda 6 komentar(a)
Foto: DPS
Foto: DPS

Smijenjena vlada Zdravka Krivokapića ni juče nije donijela odluku o uvođenju sankcija Rusiji, iako se deklarativno usaglašava sa zajedničkom spoljnom i bezbjednosnom politikom Evropske unije, saopštila je Demokratska partija socijalista.

"Kleronacionalistička, anticrnogorska Vlada, formirana od onih koji su na talasima litija došli na vlast, u kontinuitetu ruši mukotrpno sticani međunarodni ugled države. Oni koji su licemjerno govorili o 'sprženoj zemlji', nakon što su zaista spržili ekonomiju, institucije, investicije, velika preduzeća, ovim nastavljaju da podrivaju međunarodnu poziciju Crne Gore. Znali smo i upozoravamo sve vrijeme ko je ova vlast, i koliko je daleko spremna da ide u činjenju protiv Crne Gore i njenih interesa. Sada je to valjda svima postalo bjelodano", dodaje DPS.

Ustvari, Vlada, kako navode, i ovoga puta "isključivo slijepo slijedi" Beograd i njegov način vođenja spoljne politike.

"A taj spoljnopolitički kurs, zapravo, nije ništa drugo do skrivanje Beograda iza danas neprimjenjivog koncepta nesvrstanosti, nastalog u bitno drugačijem geopolitičkom kontekstu, dok se u stvarnosti podržavaju oni koji već sedmicama ubijaju civile po Ukrajini. Sa svojih kič parada sa naručenim pozdravnim pjesmicama Vučić poručuje da 80 odsto građana Srbije podržava Rusiju", piše u saopštenju.

Dodaju da "ne može ni biti drugačije kada je Vučić jedan od oslonaca ruske politike na Balkanu.

"Koji se stalno hvali kako je imao 19 susreta s Vladimirom Putinom, tvorcem najveće agresije u poslijeratnoj Evropi. Infektivno je dejstvo te politike u regionu, u kojoj se na karikaturalan način glumata slijeđenje Titove politike, što je očigledno zahvatilo i smijenjenu Vladu Crne Gore i njene ministre.

Istovremeno, kako kažu u ovoj partiji, na Zapadu nažalost i dalje postoje pojedinci koji vjeruju kako je to doprinos regionalnoj stabilnosti, hvaleći Vučićeve stavove u tvitovima i porukama podrške.

"To zaista zbunjuje javnost u Crnoj Gori - članici NATO, u kojoj ministrice i ministri, neskriveni favoriti zapadnih partnera ne dozvoljavaju da se usvoji odluka o primjeni sankcija protiv ruskog agresora. Oni ne slijede zapadne vrijednosti, nego Vučića i njegovu politiku. Kao što on slijedi rusku", poručuje DPS.

Kako su dodali vjeruju da je oklijevanje da se uvedu sankcije Rusiji jedno od posljednjih "nepočinstava odlazeće vlade, koja broji svoje posljednje dane".

"Dugo ćemo nažalost plaćati fakture neznanja te tzv. ekspertske vlade i njenog anticrnogorskog djelovanja, ali je najvažnije da Crna Gora ostaje čvrsto na strateškom kursu svoje evropske i evroatlantske politike", zaključuje se u saopštenju DPS.

Bonus video: