Carević dijeli savjete "tamo daleko"

Vučića su juče podržali i predsjednici opština Nikšić i Mojkovac, Marko Kovačević i Vesko Delić, kao i predsjednik Skupštine Opštine Herceg Novi Ivan Otović

5143 pregleda 9 komentar(a)
Foto: Vuk Lajović
Foto: Vuk Lajović

Predsjednik Opštine Budva Marko Carević miješa se u izborni proces druge države i izlazi iz okvira svoje nadležnosti, umjesto da se bavi rješavanjem problema grada i pripremom turističke sezone.

Tako su iz Demokratske partije socijalista (DPS) i Građanskog pokreta URA reagovali na saopštenje Carevića, u kojem je on pozvao građane Srbije da na predstojećim predsjedničkim izborima u nedjelju, 3. aprila, glasaju za aktuelnog predsjednika i lidera Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandra Vučića.

Carević je, u saopštenju objavljenom na sajtu Opštine Budva, poručio da je “za srpski narod u Crnoj Gori jako važno da imamo stabilnu, ekonomski razvijenu i prosperitetnu Republiku Srbiju u svakom smislu.”

Saopštenje je objavljeno i na sajtu Opštine Budva, što je zloupotreba javnih resursa.

Opština Budva je i pred uvođenjem prinudne uprave, jer lokalna vlast ne funkcioniše. S obzirom na to da sjednica budvanskog lokalnog parlamenta nije održana u roku kojeg je odredilo Ministarstvo javne uprave, Vlada će, kao u slučaju Tivta, donijeti odluku o raspuštanju parlamenta i imenovati odbor povjerenika.

Predstavnik budvanskog odbora GP URA Blažo Rađenović rekao je da je Carević ne samo izašao iz okvira svojih nadležnosti, već podgrijava podjele koje je produbio u Budvi, nastojeći da dijeli građane u susjednoj Srbiji.

”Po ko zna koji put ispostavlja se kao tačno upozorenje koje sam poslao nakon izbora 2020. godine sa skupštinske govornice da nije smjelo doći do izglasavanja od strane Demokrata i Demokratskog fronta Marka Carevića za predsjednika Opštine Budva. Šteta koja proizilazi iz njegovog djelovanja sa pozicije predsjednika Opštine napravila je dugoročnu štetu svim građanima Budve, dodatno podijelila građane, paralisala lokalne institucije, zaustavila razvoj grada, te njegovim zloupotrebama kršenjem propisa i zakona tek će rezultirati velikim gubicima po budžet”, kazao je Rađenović za Vijesti.

On očekuje da će Vlada u što kraćem roku po zakonskoj obavezi koju ima uspostaviti prinudnu upravu i time preuzeti funkciju Skupštine Budva, a odmah nakon što uđu u lokalnu samoupravu razriješiti funkcije predsjednika Opštine Budva.

Očekuje i da će da preispita sva njegova djelovanja i činjenja - od svih sumnjivih transakcija sa računa Opštine Budva na koje su ukazivali, do raznih investicija bez tenderske procedure, te štetnih saglasnosti kakva je za Skočiđevojku.

”Nakon rezultata svih revizija bojim se da ćemo za poslijedicu imati nasljednika u zloupotrebama i protivpravnom sticanju koristi poput nekadašnjeg šefa OKG Svetozara Marovića”, rekao je Rađenović.

Budvanski odbor Demokratske partije socijalista (DPS) poručio je da se “prvi čovjek Budve veoma motivisano bavi izborima u Srbiji”, umjesto da se bavi “rješavanjem problema s kojima se naš grad suočava i posveti pripremi turističke sezone koja je pred vratima”.

DPS Budva navodi da se nastavlja saga o potpunoj nebrizi prema gradu.

Carević, kako su saopštili, ne samo da aktivno prati političku zbilju u susjednoj državi, nego još i daje sebi za pravo da njenim građanima sugeriše na koji način bi trebalo da glasaju.

Navode da je tužno što prvi reprezent vlasti koja je Budvu dovela do prinudne uprave, ali i do potpune blokade lokalne administracije, vrijeme troši na miješanje u politički život susjedne zemlje, dok propada reputacija turističke metropole, zbog njegovog nemara.

”Predlažemo gospodinu Careviću da do formalnog uvođenja prinudne uprave, uradi nešto korisno za svoj grad, pa da onda savjetuje druge ‘tamo daleko’ kako da glasaju, da bi onda ti isti ljudi, ako ništa drugo, mogli da kažu: ‘pa da, poslušaćemo savjet, jer je taj čovjek, ipak, nešto uradio za svoje mjesto”, zaključuju u saopštenju.

Vučića su juče podržali i predsjednici opština Nikšić i Mojkovac, Marko Kovačević i Vesko Delić, kao i predsjednik Skupštine Opštine Herceg Novi Ivan Otović.

U Srbiji se 3. aprila održavaju opšti i predsjednički izbori. U trci za predsjednika Srbije je osam kandidata. Osim aktuelnog predsjednika Aleksandra Vučića kome je istekao mandat, kandidovali su se i Biljana Stojković (Koalicija Moramo), Branka Stamenković (Koalicija Suverenisti), Milica Đurđević Stamenkovski (Zavetnici), Miša Vacić (Srpski patriota), Zdravko Ponoš (Ujedinjena Srbija), Miloš Jovanović (Koalicija NADA) i Boško Obradović (Patriotski blok).

Bonus video: