U srijedu se ponavljaju izbori na jednom biračkom mjestu u Ulcinju

Moguće ponavljanje izbora, prema riječima sagovornika Vijesti, bila bi u stvari bitka za jedan mandat, koja bi dodatno iskomplkovala ulcinjsku političku scenu

14873 pregleda 69 reakcija 4 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Opštinska izborna komisija Ulcinj donijela je danas popodne rješenje kojim je usvojila prigovor koalicije "Za novi početak" (URA, DP, SD, SDP i AA) zbog nepravilnosti na biračkom mjestu br 5 II MZ, iza restorana Palma u Ulcinju.

Kako saznajemo, ponovno izjašnjavanje građana na tom birčkom mjestu, biće održano u srijedu.

OIK je postupio shodno preporukama DIK-a koji je ranije danas u saopštenju za medije naveo da toj instituciji nije podnijet nikakav prigovor te da stoga DIK, kako su prenijeli neki mediji, nije mogao ni odlučivati o ponavljanju izbora na spornom biračkom mjestu.

Vijesti su juče objavile da OIK u zakonskom roku nije donio odluku na prigovor koalicije "Za novi početak" u zakonskom roku i da su se zbog toga obratile DIK-u na izjašnjenje i odluku.

DIK je na kraju saopštenja naveo "da nadležna izborna komisija donosi rješenje u roku od 24 časa od časa prijema prigovora i dostavlja ga podnosiocu prigovora".

birački spisak
foto: Printscreen

"Ako nadležna izborna komisija usvoji prigovor, poništiće tu odluku ili radnju. Ako nadležna izborna komisija po prigovoru ne donese rješenje u rokovima predviđenim ovim zakonom, smatraće se da je prigovor usvojen", stoji u saopštenju DIK-a, prema kome je postupila i Opštinska izborna komisija.

U prigovoru koalicije, ističe se da je Birački odbor omogućio jednom građaninu da glasa dva puta- putem pisma i glasanjem na biračkom mjestu.

"Omogućivanje biraču da dva puta glasa samo po sebi predstavlja nezakonitost takve prirode koja povlači poništavanje izbora na tom biračkom mjestu“, piše u prigovoru. Takođe, ističu da je važećim proglašen i listić na kome su zaokružene dvije liste.

Moguće ponavljanje izbora, prema riječima sagovornika Vijesti, bila bi u stvari bitka za jedan mandat, koja bi dodatno iskomplkovala ulcinjsku političku scenu.

Članovi OIK iz koalicije Kaplan Mučaj, Radovan Vukmanović, Aleksnadar Gazivoda i Nina Vukoslavčević obavijestili su ranijie juče, ali danas komisiju da se na osnovu Zakona o izboru odbornika i poslanika, podnijeti prigovor "ima smatrati usvojenim", jer je juče u 13,50 istekao rok za odlučivanje o njemu.

OIK je danas na novoj sjednici donio rješenje o usvajanju prigovora, poništavanju izvršenih radnji na biračkom mjestu i ponavljanju glasanja.

Koalicija "Za novi početak" osvojila je 14 mandata na redovnim lokalnim izborima u Ulcinju održanim u nedjelju. Lista koalicije DPS i Bošnjačke stranke, prema tim podacima, osvojila je 6 mandata, koliko je osvojila i koalicija DUA i DCSG, Forca je osvojila pet mandata, a Demokratska Crna Gora dva mandata.

Ulcinjski parlament broji 33 odbornika što znači da je većina 17, koju trenutno imaju DUA-DSCG, DPS-BS i Forca. To je u više navrata javno potvrdio lider DUA Mehmed Zenka, rekavši da bi sporazum između te tri liste mogao biti završen za dan.

Na biračkom mjestu br5 pravo glasa ima 772 birača a u nedjelju, građansku obavezu ispunilo je njih 448. Ponovno glasanje moglo bi značajno uticati na konačan rezultat izbora budući da je koaliciji „Za novi početak“, nedostajalo par desetina glasova za mandat više.

U zvaničom zapisniku sa jučerašnje sjednice, predsjednik OIK Vladimir Filipović (DPS) konstatuje da su pored konstatnog pozivanja da počne izjašnjavanje povodom podnijetog prigovora, neki stalni članovi sastava komisije, opstruirali rad sjednice.

Bonus video: