LP pozvala Abazovića da predloži vladu: Crna Gora na ivici bezvlašća i potpunog institucionalnog rasula

"Odlazeća Vlada koju nije stalo za bilo što osim za vođenje ličnih i partijskih kampanja, svakim danom kojim se produžava ova agonija nanosi sve više štete državi i društvu"

12764 pregleda 31 reakcija 32 komentar(a)
Potrebna stabilna vlast: Abazović, Foto: Luka Zeković
Potrebna stabilna vlast: Abazović, Foto: Luka Zeković

Liberalna partija pozvala je sve političke aktere, naročito mandatara za sastav nove Vlade Dritana Abazovića, da hitno predloži sastav novog kabineta kako bi Crna Gora što prije dobila stabilnu izvršnu vlast i izašla iz, kako navode, anarhije.

"Crna Gora nalazi se na ivici bezvlašća i potpunog institucionalnog rasula, bez funkcionalne Skupštine, Vlade, izabranih najviših pravosudnih i tužilačkih funkcija. Odlazeća Vlada koju nije stalo za bilo što osim za vođenje ličnih i partijskih kampanja, svakim danom kojim se produžava ova agonija nanosi sve više štete državi i društvu. Odbijanjem da usvoji sankcije režimu u Rusiji koje je već usvojila čitava Evropa i demokratski svijet, Crna Gora sebe stavlja u sramotan položaj ostajući jedina država Evrope i članica NATO koja to nije uradila, urušavajući sav legitmitet i ugled koji je naporno sticala decenijama kao pouzan partner, saveznik i građansko, demokratsko društvo", navodi LP u saopštenju.

I potpredsjednik Građanskog pokreta URA Miloš Konatar ocijenio je da je sve što je Vlada uradila u vezi sa agresijom Rusije na Ukrajinu i praćenjem politike Evropske unije, najbolji je dokaz zašto je neophodno da se što prije dobije nova izvršna vlast.

Konatar
Konatarfoto: Luka Zeković

“Sve što se dešava u Vladi oko problematike praćenja politike naših evropskih partnera i spoljne politike prema Rusiji i odnosa prema agresije Rusije na Ukrajinu, najbolje govori zašto je Vlada izgubila svaki legitimitet, morala biti promijenjena i zašto je Crnoj Gori neophodno da što prije izabere novu vladu...Ova situacija nije samo političko pitanje, već i vrednosno, u odnosu na koje moramo imati jasan stav. Sve ovo što je Vlada uradila u vezi sa tom tematikom je najbolji dokaz zašto ona ne može više voditi Crnu Goru”, kazao je Konatar agenciji Mina.

Poslanik Demokratske partije socijalista Danijel Živković ocijenio je da je Vlada u najvećem procentu doprinijela da se zaustavi put države ka EU.

Živković
Živkovićfoto: Željka Vučinić

Živković je, komentarišući to što Vlada ni na jučerašnjoj sjednici nije usvojila odluku o sankcijama Rusiji, kazao da nije nikakvo izneneđenje kako se ponaša Vlada u tehničkom mandatu, po principu “poslije nas potop”.

Prema riječima Živkovića, Crna Gora zbog takve vlasti nije u stanju da uskladi politiku sa bezbjednosnom politikom EU, koja bi podrazumijevala uvođenje sankcija Rusiji, koja je pokrenula ratnu i vojnu invaziju protiv suverene i nezavisne države, prenosi agencija MINA.

Bonus video: