Hrabre odluke čekaju na novu vladu

Radulović boravio u Briselu nakon prvog odbijanja Vlade da usvoji sankcije Rusiji

29749 pregleda 246 reakcija 37 komentar(a)
Nije samo spoljna politika, nego i pravna država: Radulović, Foto: Vlada Crne Gore/Bojana Ćupić
Nije samo spoljna politika, nego i pravna država: Radulović, Foto: Vlada Crne Gore/Bojana Ćupić

Potpunu privrženost i usklađenost države sa stavovima Evropske unije Crna Gora će pokazati ako omogući primjenu međunarodnih restriktivnih mjera prema Rusiji. To nije samo stvar spoljne politike, već i pokazatelj pravne države.

To je, između ostalog poručio ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović, odgovarajući na pitanje koliku štetu će imati Crna Gora zbog krize Vlade i neusvajanja odluke kojom podržava sankcije. On je prošle sedmice u Briselu imao seriju sastanaka sa evropskim zvaničnicima.

”Sagovornici iz Evropske unije su prilikom susreta kazali da cijene stoprocentnu privrženost Crne Gore, ali su istovremeno istakli da o potpunoj pravnoj usaglađenosti možemo govoriti samo ako omogućimo primjenu mjera, kako bi opredjeljenje naše države bilo jasno i nedvosmisleno. Sprovođenje restriktivnih mjera nije isključivo stvar spoljne politike, već indikator pravne države jer pokazuje da li je Crna Gora u mogućnosti da u unutrašnji politički sistem prenese ono na šta se međunarodno obavezala,” rekao je on Vijestima.

Vlada ni u četvrtak na sjednici nije podržala stav EU o paketu sankcija, a raspravi ovaj put nije prisustvovao Radulović koji se na prethodnoj oko toga verbalno sukobio sa premijerom.

Upitan kakve je poruke dobio u Briselu nakon prvog neuspjelog pokušaja Vlade da usvoji sankcije Rusiji, ministar je rekao da su stavovi sagovornika iz EU bili, kako kaže, na linijama da Unija posebno cijeni stoprocentnu privrženost Crne Gore njenim spoljnopolitičkim odlukama, ali i ohrabrenja da bez odlaganja omogući punu implementaciju odluka o sankcijama Ruskoj Federaciji kojima smo se pridružili.

”Oni su tom prilikom istakli da je neophodno da Crna Gora stabilizuje unutrašnje političke prilike na izvršnom i zakonodavnom nivou, što bi omogućilo da se političkim dijalogom dođe do konsenzusa oko ‘hrabrih političkih odluka’, za koje je potreban puni legitimitet,” naveo je.

Tokom susreta sa bivšim komesarem za proširenje EU Johanesom Hanom u Beču, visoki evropski zvaničnik je pohvalio Crnu Goru, prenio je ministar.

”Evropski komesar za finansije i administraciju Johanes Han, koji je ranije bio na funkciji evropskog komesara za proširenje, istakao je tokom susreta, da EU u potpunosti ima na umu značaj politike proširenja i u novoj geopolitičkoj realnosti. On je apostrofirao da zemlje poput naše prednjače u procesu integracije, da je njegov važan dio puno usaglašavanje sa Zajedničkom vanjskom i bezbjednosnom politikom Unije, ali da je ‘restriktivne mjere neophodno implementirati’,” rekao je Radulović.

Stano: Očekujemo snažno sprovođenje restriktivnih mjera

Portparol EK Peter Stano rekao je da Komisija očekuje “brzo usvajanje relevantne odluke, u skladu sa čvrstim stavom Crne Gore u odbrani teritorijalnog integriteta Ukrajine, poštovanju međunarodnog prava”.

“EU pozdravlja usklađivanje Crne Gore sa sankcijama EU i jasan stav u korist poštovanja međunarodnog prava i stabilnosti u Evropi. Crna Gora je javno izrazila podršku teritorijalnom integritetu Ukrajine, osudila rusku invaziju, pozvala na hitan prekid vojnih neprijateljstava i pokazala solidarnost s ukrajinskim narodom. EU jako cijeni dosljednu stopostotnu usklađenost Crne Gore s vanjskom i bezbjednosnom politikom EU,” rekao je on Vijestima.

Portparol EK podsjeća da je sprovođenje restriktivnih mjera odgovornost nacionalnih tijela:”Očekujemo njihovo snažno sprovođenje od strane crnogorskih vlasti. Očekujemo brzo usvajanje relevantne odluke, u skladu sa čvrstim stavom Crne Gore u odbrani teritorijalnog integriteta Ukrajine, poštovanju međunarodnog prava,” rekao je.

Bonus video: