Vukić: Ne može niko da uslovljava SNP, posebno ne DPS

Koliko god se funkcioneri DPS-a trudili da ubijede javnost da njihova politika ima najveću podršku u državi, Vukić ističe da izborni rezultati govore sasvim suprotno

18527 pregleda 317 reakcija 50 komentar(a)
Foto: Boris Pejović
Foto: Boris Pejović

Poslanik Socijalističke narodne partije (SNP) Dragan Vukić kazao je da će ta partija, ako ne ove, sigurno biti učesnica neke buduće vlade i da u tome nema spora.

Vukić je reagovao na današnju izjavu šefa poslaničkog kluba Demokratske partije socijalista (DPS) Danijela Živkovića da su toj partiji neprihvatljiva uslovljavanja SNP-a da Socijaldemokrate (SD) i Socijaldemokratska partija (SDP) ne mogu biti dio manjinske vlade.

U svom saopštenju je naveo da je "smiješno čitati današnju izjavu Živkovića koji se u svom prepoznatljivom maniru obrušio na SNP", te da bez želje da daju previše značaja "njegovim floskulama", osvrnuće se na par činjenica.

"SNP CG je pune 22 godine bila predvodnik borbe protiv prethodnog režima i politike koja je isti štitila. O tome ko je bio na pravoj strani istorije najbolje su rekli građani na parlamenatarnim izborima 30. avgusta 2020. godine, a zatim i na lokalnim izborima u Nikšiću, Herceg Novom, Mojkovcu, Cetinju, Ulcinju i Beranama na kojima je DPS doživjela klasičan politički brodolom", kazao je Vukić.

Koliko god se funkcioneri DPS-a trudili da ubijede javnost da njihova politika ima najveću podršku u državi, Vukić ističe da izborni rezultati govore sasvim suprotno.

"Činjenica je da DPS gubi na svim nivoima, da niko neće sa njom, pa su Živkovićeva uslovljavanja ko može, a ko ne može u manjinsku vladu više nego smiješna. Vlada nije ponuđena samo DPS-u, već 81 poslaniku u Skupštini Crne Gore na EU agendi. Ono što je sigurno je da će SNP, ako ne ove, sigirno biti učesnica neke buduće vlade i u tome nema spora. Da li će se DPS više ikad vratiti na nivo na kojem je nekad bio, izlišno je i govoriti", rekao je Vukić.

SNP je, dodaje u saopštenju, jasno postavila svoje preduslove za ulazak u manjinsku vladu, od kojih su najvažniji potpisivanje Temeljnog ugovora sa SPC, popis stanovništva, nastavak EU integracija i borba protiv organizovanog kriminala i korupcije.

"Upravo su borba protiv kriminala i korupcije i Zakon o porijeklu imovine, za koji se takođe zalažemo, ono od čega najviše strepi DPS. Zbog toga je i upitno njihovo EU opredjeljenje jer ne možete biti partner međunarodne zajednice, a da se ne borite protiv organizovanog kriminala i korupcije. To je prvi preduslov za pristupanje porodici razvijenih naroda", kazao je Vukić.

SNP će, navodi poslanik te partije, ostati čvrsto pri svojim programskim opredjeljenima, sigurna da radi najbolje za građane.

"Maštarije poslanika Živkovića ostavićemo njemu i njegovim saborcima iz DPS-a. SNP nikada nije mogao bilo ko da uslovljava, posebno ne DPS, i tako će ostati. Mi smo donijeli odluku koja je jasna. U Vladu ne mogu DPS i SD, a SDP je sama sebe isključila kada su javno izjavili da na ovim programskim principima i sa SNP-om sebe ne vidi u Vladi", zaključuje se u njegovom saopštenju.

Bonus video: