„Šumovi” na Gradskoj TV i(li) unutar DPS-a

Marković i Vuković tvrde da ne postoje suprotstavljene struje unutar partije. Danijela Lasica smatra da su suprotne opcije normalne u velikoj partiji i da se ona i ranije cijepala

49180 pregleda 189 reakcija 76 komentar(a)
Priča o dvije struje u DPS-u, ili o zdravom tkivu, traje već duže: Marković, Vuković i Đukanović, Foto: Filip Roganović
Priča o dvije struje u DPS-u, ili o zdravom tkivu, traje već duže: Marković, Vuković i Đukanović, Foto: Filip Roganović

Visoki funkcioneri Demokratske partije socijalista (DPS), poslanik Duško Marković i gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković, tvrde da ne postoji sukob niti suprotstavljene struje u toj stranci, uprkos nedavnom oštrom napadu Gradske televizije na bivšeg premijera.

Gradska televizija, čiji je osnivač Glavni grad, prošle sedmice je ponovo podgrijala priče o sukobu unutar DPS-a, kada je optužila bivšu vladu Duška Markovića da se nije usudila da ugasi portal IN4S koji “širi mržnju prema Crnoj Gori, Crnogorcima i Zapadu”.

Bivši premijer i sadašnji poslanik DPS-a, koji je 30. avgusta 2020. izgubio vlast nakon tri decenije, tada je odgovorio da Vlada niti osniva, niti gasi medije...

Urednica u Televiziji Vijesti Danijela Lasica ocijenila je međutim da je, s obzirom na to da je DPS velika partija, pa i za crnogorske pojmove, logično da u njoj postoji više struja.

Podsjeća da je za 30 godina trajanja u njoj bilo cijepanja.

”Iz nje je nastala Socijalistička narodna partija (SNP), pa negdje posredno možemo reći i Demokrate. Radi se o stranci koja je trenutno u nekom svom političkom zenitu i ne bih bila skeptik da će se još jednom podijeliti. Priča o dvije struje u DPS-u, ili kako se nekada koristila fraza o zdravom tkivu, traje već duž vrijeme”, kazala je ona za “Vijesti”.

Gradonačelnik Podgorice i potpredsjednik DPS-a za “Vijesti” kaže da sa Markovićem ima dobar odnos.

”U DPS-u ne postoje suprotstavljene struje. Sa Duškom Markovićem imam dobar odnos, i politički i privatno”, rekao je Vuković odgovarajući na pitanja da li su tačne informacije da unutar DPS-a postoje suprotstavljene struje i da li su optužbe koje su iznijete na Gradskoj TV na račun Markovića, rezultat sukoba između njega i nekadašnjeg premijera.

Vuković je kazao i da nema nikakve veze s uređivačkom politikom Gradske televizije.

Osnivač Gradske televizije je Glavni grad Podgorica, na čijem je čelu DPS, odnosno gradonačelnik Vuković.

Marković za “Vijesti” kaže da ne predvodi nikakvu političku struju unutar DPS-a, “niti je to ikada radio za svojih više od tri decenije bavljenja politikom”.

”Slobodu iznošenja spostvenog stava držim ključnim principom svog javnog djelovanja”, kazao je Marković.

Podsjeća da je na objavu Gradske televizije dao i saopštio jasnu ocjenu, i vjeruje da to nema nikakvih dodirnih tačaka sa partijom kojoj pripada.

”Ako je i pored mojih stavova koji su javnosti poznati, neko zainteresovan da takvim medijskim komentarima posvećuje dodatnu pažnju - onda odgovore treba potražiti na adresi onih koji su to pitanje pokrenuli”, poručio je Marković.

Marković je u reagovanju na objavu Gradske TV ranije kazao da je IN4S osnovan prije deceniju i po, dakle cijela dva mandata prije vlade koju je predvodio.

”Eto prostora da se revnosni brižitelji još podrobnije i istraživački postave i kroz vremenski okvir 2008-2016. U međuvremenu, uređivačkom timu i pojedinim novinarima Gradske TV preporučujem da se što prije prihvate novinarske etike i profesionalnih pricipa”, poručio je Marković u reagovanju.

VEĆ VIĐENO U “SLUČAJU GOLUBOVIĆ”

Za Danijelu Lasicu je “više nego čudno” spočitavanje Markoviću kao premijeru, i u to vrijeme potpredsjedniku DPS-a, da nije ništa uradio kako bi spriječio djelovanje IN4S, od strane lokalnog medija, kojeg makar neformalno kontroliše Vuković.

Podsjeća da se sličan scenario desio i sa bivšim predsjednikom pljevaljske Opštine, DPS-ovim Igorom Golubovićem.

”Njegov politički kredibilitet dovela je u pitanje opet Vukovićeva televizija i on je završio kako jeste. Ako DPS odluči da se budući lider stranke bira neposrednim glasanjem, a ne da to bude zapravo odluka Predsjedništva stranke, Vuković je svjestan da ne može baš tako lako preglasati Markovića. Posebno ako imamo u vidu da je prilično podbacio u Podgorici na parlamentarnim izborima, da je kao koordinator za Cetinje izgubio prijestonicu nakon toliko godina, a i da mu se baš ne smiješe dobre prognoze za predstojeće izbore u glavnom gradu”, navela je Lasica.

Više nego čudno spočitavanje Markoviću  kao premijeru: Lasica
Više nego čudno spočitavanje Markoviću kao premijeru: Lasicafoto: Privatna arhiva

Golubović je početkom februara napustio čelno mjesto u Opštini, iako je sredinom januara tvrdio da to neće uraditi. Tada je krenula lavina napada na njega iz DPS-a, Bošnjačke stranke i Socijaldemokrata zbog izjava Gradskoj televiziji da neće biti prekrečeni grafiti sa imenom Ratka Mladića na jednoj od stambenih zgrada u centru Pljevalja.

Poslanica DPS-a Marta Šćepanović kazala je da Golubović zbog izjave ne može više biti član DPS-a, dok je generalni sekretar te stranke Aleksandar Bogdanović rekao kako je riječ o nedopustivim stavovima, od kojih se u DPS-u distanciraju.

Golubović je tvrdio da njegova izjava nije vjerodostojno prenijeta i da je izvučena iz konteksta.

”Njeno pitanje je bilo za sve grafite i rekao sam da svi ne mogu biti prekrečeni jer smo u prethodnom periodu na nekim objektima u gradu oslikali brojne grafite na različite teme. To sam prilično jasno objasnio i rekao da je Ratko Mladić presuđeni ratni zločinac i da srpski narod treba da ga se stidi. Tražio sam autorizaciju izjave i ispravke spornog dijela jer sam vidio koja je namjera bila autorke, ali ona to nije ispravila”, rekao je Golubović.

Za lidersku poziciju Vukoviću jedini konkurent Marković

Lasica podsjeća da je u jednom trenutku postojala priča o navodnoj struji koju predvodi lider stranke Milo Đukanović i drugoj na čijem je čelu bivši premijer Duško Marković.

”Naravno, njih dvojica nikada javno to nijesu priznali, čak su na česta novinarska pitanja odgovarali da se to ‘budalaštine’. Mislim da nijesu budalaštine i da te struje i danas postoje. S tom razlikom što se ‘međupartijski rat’ sada vodi između Markovića i aktuelnog gradonačelnika Podgorice Ivana Vukovića”, kaže Lasica.

Dodaje da Vuković u javnosti slovi kao neko ko bi Đukanovića mogao zamijeniti na mjestu lidera, ako on ikada odluči da se povuče.

”Duško Marković je ravnomjerno učestvovao u stvaranju DPS-a sa Đukanovićem, i negdje je logično da smatra da, ako već Đukanović planira da se povuče, pozicija predsjednika stranke pripada njemu. Ipak, Vuković od prvog svog političkog koraka pokazuje da je veoma ambiciozan i da ima velike planove, koje uključuju i te da se nađe na čelu DPS-a. Istovremeno, dovoljno je politički pismen da shvati da mu je realno jedini konkurent u stranci bivši premijer i potpredsjednik DPS-a. Zato sam negdje sklona da vjerujem da su tačne tvrdnje da je Vuković preko svojih medija, prije svega Gradske TV, koju finansira kao prvi čovjek grada, krenuo u obračun sa Markovićem”, rekla je Lasica.

Bonus video: