Konjević i Vuksanović Stanković pisali Bulajiću: Građani trpe zato što ste odlučili da zaključate Skupštinu

Poslanici SDP-a upozorili na "dalje usložnjavanje i zaoštravanje političkih, ekonomskih i bezbjednosnih prilika u zemlji", ukoliko parlament ne funkcioniše u skladu sa Ustavom i osnovnim demokratskim postulatima

10676 pregleda 27 reakcija 30 komentar(a)
Foto: SDP
Foto: SDP

Poslanici Socijaldemokratske partije (SDP) Raško Konjević i Draginja Vuksanović Stanković uputili su otvoreno pismo predsjedavajućem Skupštine Strahinji Bulajiću, u kojem su ga pozvali da bude odgovoran i omogući da parlament funkcioniše u skladu sa Ustavom i osnovnim demokratskim postulatima.

Upozorili su da svaki drugi pristup može voditi daljem usložnjavanju i zaoštravanju političkih, ekonomskih i bezbjednosnih prilika u zemlji.

Istakli su da građani trpe zbog toga što Skupština ne ostvaruje svoju ustavnu funkciju, jer je Bulajić, kako su kazali, odlučio da je "zaključa" i blokira njen rad.

"Crna Gora je jedina država u Evropi koja u ambijentu složenih sociekonomskih prilika, uzrokovanih globalnim dešavanjima, ima blokirane ključne institucije koje bi trebalo da zaštite sve njene građane od posljedica krize, kao i da obezbijedi potrebnu društvenu stabilnost. Parlament je mjesto koje u postojećim, specifičnim i gotovo vanrednim, okolnostima koje utiču na dva ključna aspekta života građana – socioekonomski i bezbjednosni, ima presudnu ulogu", navodi se u pismu Bulajiću, kako je saopšteno iz SDP-a.

Da je bilo minimuma odgovornosti, kako su kazali Konjević i Vuksanović Stanković, u Skupštini je već trebalo da se održe rasprave i usvoje brojne odluke, kako bi se adekvatno reagovalo na pogoršanje standarda građana kroz ubrzan rast cijena osnovnih životnih namirnica. "Takođe, pogoršanje stanja bezbjednosti u državi i očigledno slobodno djelovanje raznih opskurnih pojedinaca i struktura koje žele destabilizaciju Crne Gore, a o čemu svjedočimo gotovo svakodnevno, dodatan su i poseban razlog za reakciju najvišeg zakonodavnog doma", dodaju poslanici SDP-a.

Umjesto toga, kako su kazali, Bulajić je odlučio da ga sve to ne dotiče i da svoje partijske interese pretpostavi opštem društvenom interesu, ukupnoj stabilnosti i realnim životnim potrebama svih građana Crne Gore.

Podsjećaju da je Odbor za ekonomiju, finansije i budžet na sjednici 18. marta donio zaključak kojim Bulajića poziva da do kraja marta zakaže sjednicu Skupštine na kojoj bi se raspravljalo o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama koje je podnijela SDP, kasnije i Vlada.

"Pored toga, i niza zakona koji su u skupštinskoj proceduri, zbog nezakazivanja Skupštine nije moguće usvojiti ni paket zakonskih mjera podrške građanima i privredi u uslovima krize. Pred Skupštinom stoji i obaveza, da u bezbjednosno veoma delikatnom trenutku, ne dozvoli da odlazeća Vlada, suprotno volji građana i čvrstom proevropskom i proNATO opredjeljenju, suprotstavlja Crnu Goru našim EU i NATO partnerima, što ona već čini odbijajući da uvede sankcije Ruskoj Federaciji zbog agresije na Ukrajinu", dodaju Konjević i Vuksanović Stanković.

Ističu i da je Bulajić "direktno i grubo" prekršio Poslovnik, odbijajući da do kraja marta mjeseca zakaže posebnu sjednicu Skupštine, posvećenu premijerskom satu i poslaničkim pitanjima.

"Jednom riječju, Skupština ne ostvaruje svoju ustavnu funkciju, usljed čega trpe grđani, jer ste Vi odlučili da je zaključate i blokirate njen rad. Zbog svega navedenog, pozivamo Vas da budete elementarno odgovorni i omogućite da Skupština funkcioniše u skladu sa Ustavom i osnovnim demokratskim postulatima. Svaki drugi pristup može voditi daljem usložnjavanju i zaoštravanju političkih, ekonomskih i bezbjednosnih prilika u zemlji", zaključuje se u otvorenom pismu.

Bonus video: