Radulović: Crna Gora čvrsto opredijeljena da jača veze sa dijasporom

Ministarstvo vanjskih poslova i crnogorska dijaspora djeluju kao bliski partneri u cilju postizanja dugoročnog i održivog razvoja zemlje, rekao je šef diplomatije

3654 pregleda 6 komentar(a)
Foto: MVP
Foto: MVP

Uspostavljanje mostova saradnje sa crnogorskom dijasporom dugoročna je perspektiva Ministarstva vanjskih poslova (MVP) i jedan od najvažnijih segmenata crnogorske spoljne politike, kazao je šef crnogorske diplomatije Đorđe Radulović.

On je, na Globalnom samitu o dijaspori koji se održava u Dablinu, a čiji su domaćini Međunarodna organizacija za migracije (IOM) i Vlada Irske, poručio da se ne smiju ni za trenutak zaboraviti zasluge crnogorske dijaspore tokom borbe sa COVID-19.

„Ona, je zajedno sa medicinskim radnicima, imala važnu ulogu u ublažavanju posljedica pandemije“, kazao je Radulović.

Đorđe Radulović
foto: MVP

On je, kako je saopšteno iz MVP, istakao da je Crna Gora čvrsto opredijeljena da gradi i jača veze sa dijasporom s ciljem njenog uključivanja u ukupan ekonomski i društveni razvoj zemlje.

„Našu opredijeljenost dokazuje usvajanje Zakona o saradnji Crne Gore sa dijasporom, kao i formiranje Savjeta za saradnju sa dijasporom koji za cilj imaju jačanje ekonomskih, obrazovnih, naučnih, kulturnih, kao i svih drugih veza sa članovima naše zajednice u inostranstvu“, naveo je Radulović.

On je istakao da MVP i crnogorska dijaspora djeluju kao bliski partneri u cilju postizanja dugoročnog i održivog razvoja zemlje.

Radulović je kazao da će nastaviti da produbljuju saradnju sa iseljenicima u ekonomskom smislu, što će stvoriti snagu koja će imati pozitivan efekat na sve stubove održivog razvoja – društveni, ljudski, ekonomski i ekološki.

„Samit u Dablinu bio je prilika za susret sa ministrom prekomorske razvojne pomoći i dijaspore Irske, Kolmom Brofijem“, naveli su iz MVP.

Brofi i Radulović
Brofi i Radulovićfoto: MVP

Radulović i Brofi su se saglasili da iseljeništvo predstavlja kapital svake zemlje, i da se ulaganje u jačanje veza, maticama uvijek vraća kroz vrijednosti kao što su znanje, iskustva i obrazovanje.

Brofi je, govoreći o Evropskoj uniji (EU), istakao da je članstvo Irske fundamentalno za njene nacionalne interese, prije svega, u kontekstu obezbjeđivanja mira i stabilnosti, ali i u sferi unapređivanja ekonomije.

On je ponovio da njegova zemlja snažno podržava proces proširenja, iskazavši podršku evropskom putu Crne Gore.

Radulović je kazao da ispunjavanje ciljeva iz evropske agende za Crnu Goru ostaje prioritet, i na putu neophodnih reformi ne smiju postojati prečice.

Ipak, kako je ponovio, neophodno je da, posebno u svjetlu novonastalih geopolitičkih okolnosti, bude apostrofiran značaj “ubrzane integracije”, i da u tom dvosmjernom procesu EU pokaže pojačan pristup.

Bonus video: