Sokić: Lekić i rukovodstvo urušavaju Rudnik uglja Pljevlja

"Rudnik zapošljava frapantnih 779 radnika, te da je od dolaska nove vlasti do 31.12.2021. godine zaposleno čak 443, dakle više nego 50 procenata od ukupnog broja zaposlenih, ni ne čudi što je preduzeće zabilježilo pad"

1572 pregleda 2 komentar(a)
Foto: DPS
Foto: DPS

Predsjednik Opštinskog odbora Demokratske partije socijalista Dragiša Sokić. optužio je rukovodstvo Rudnika uglja Pljevlja i direktora Milana Lekića (DF) da urušavaju ovo preduzeće.

"Rukovodstvo Rudnika uglja Pljevlja, danas se na sva zvona hvali svojim poslovnim potezom, a skriva činjenicu da su od nekada uspješnog državnog preduzeća, od promjene rukovodećeg kadra, postali samo još jedan primjer sistemskog propadanja, kojem su Crna Gora i čitavo društvo izloženi od 30. avgusta 2020. godine", rekao je.

Sokić tvrdi da tome svjedoče i bilansi za prethodnu godinu, gdje se vidi pad neto prihoda od četiri odsto.

"Naime, zabilježeni neto prihod za prošlu godinu iznosio je 43,5 miliona eura, što je pad od četiri odsto u odnosu na prethodni period, ukupni rashodi su iznosili 44,4 miliona eura što je rast od šest odsto. Potraživanja od povezanih lica iznosila su 11,3 miliona eura, odnosno rast od nevjerovatnih 100 odsto, EBITDA 10,5 miliona eura, tj. pad 47 odsto. Kada tome dodamo da Rudnik zapošljava frapantnih 779 radnika, te da je od dolaska nove vlasti do 31.12.2021. godine zaposleno čak 443, dakle više nego 50 procenata od ukupnog broja zaposlenih, ni ne čudi što je preduzeće ostvarenim neto rezultatom od 4,4 miliona eura, zabilježilo pad od 67 odsto, čemu svakako umnogome doprinosi da troškovi zaposlenih iznose 15,6 miliona eura", naveo je Sokić u saopštenju i kao krivca označio Lekića.

"Za ove porazne rezultate, direktor i partijski uhljeb Demokratskog fronta Milan Lekić, mjesečno zarađuje za crnogorske standarde nevjerovatnih 2.760 eura. Sve ovo ukazuje da je Rudnik uglja od uspješne kompanije, koja je bila faktor stabilnosti crnogorske ekonomije i čitavog kraja, neznavenim pristupom rukovodstva ali prije svega megalomanskih prohtjeva partijskih kadrova i njihovim uhljebljavanjem, došla do toga da joj bude upitna budućnost i dalja perspektiva", poručio je Sokić.

Bonus video: