Da li je na pomolu dogovor o formiranju vlade: SDP mjera kompromisa?

Izvor “Vijesti” tvrdi da bi u vladu navodno trebalo da uđe SDP, čime bi, kako je pojasnio, proces njenog formiranja ušao u finalnu fazu Iz SNP-a nisu odgovorili na pitanja lista. Iz SDP-a poručuju da je mandatar Abazović talac Jokovićeve partije

56893 pregleda 176 reakcija 92 komentar(a)
”Od sedmice do sedmice ovo pretvaramo u cirkus”: Konjević, Foto: Luka Zekovic
”Od sedmice do sedmice ovo pretvaramo u cirkus”: Konjević, Foto: Luka Zekovic

Najkasnije za dva dana biće postignut konačni dogovor o formiranju nove vlade - poručio je juče šef poslaničkog kluba “Crno na bijelo” Miloš Konatar.

Do tada bi trebalo da bude jasno da li je Socijalističkoj narodnoj partiji (SNP) prihvatljivo da jedna od dvije opozicione stranke - Socijaldemokrate (SD) ili Socijaldemokratska partija (SDP) - bude u izvršnoj vlasti.

Izvor “Vijesti” iz Građanskog pokreta (GP) URA tvrdi da bi u vladu navodno trebalo da uđe SDP, čime bi, kako je pojasnio, proces njenog formiranja ušao u završnu fazu.

Iz SNP-a, koji se tome protivio, “Vijestima” nisu odgovorili da li im je prihvatljivo da SD ili SDP budu u izvršnoj vlasti.

Sagovornik lista kaže da nije optimista da će vlada imati podršku 49 poslanika - koliko je neophodno za deblokadu ključnih pravosudnih institucija - već 44, 46 ili 47. Koalicija “Crno na bijelo” (GP URA i CIVIS), koja je ponudila manjinsku vladu, ušla je u njeno formiranje s ciljem obezbjeđivanja podrške najmanje 49 poslanika.

Konatar je juče kazao da je ostvaren pomak u pregovorima, i da će mandatar Dritan Abazović (GP URA) “u narednih dan-dva” obavijestiti Skupštinu o predlogu sastava svog kabineta.

”Svi se moramo pomalo pomjeriti s početnih pozicija ako želimo da postignemo dogovor... U ovom trenutku razgovara se o sastavu vlade”, rekao je Konatar novinarima nakon sjednice skupštinskog Odbora za bezbjednost i odbranu.

Iako je Abazović prije više od mjesec dobio mandat za sastav vlade, konačni dogovor o njenom formiranju nije postignut, navodno jer Demokratska partija socijalista (DPS) zahtijeva da u budućem kabinetu bude bar jedan njen bivši koalicioni partner - SD ili SDP.

DPS je prethodno najavio da će podržati manjinsku vladu, ali da neće učestvovati u njoj. Lider te partije i šef države Milo Đukanović u međuvremenu je poručio da je alternativa tehnička vlada. Obje bi bile oročene na godinu.

Poslanik SNP-a Dragan Ivanović, saopštio je proteklog vikenda da je ta partija spremna za određene ustupke, i da je ostavljena mogućnost da se razgovara o eventualnom ulasku SD-a i SDP-a u vladu.

”Da, ako ne i jedna i druga, barem jedna partija - posebno SDP - bude sastavni dio vlade. O toj mogućnosti dali smo svoje mišljenje. Ostajemo pri tome, s tim što smo otvoreni za razgovor i nalaženje nekih mogućnosti”, istakao je on.

Lider SNP-a Vladimir Joković, prošle sedmice saopštio je da je odluka Glavnog odbora (GO) stranke da ne bude u vladi u kojoj bi bile partije Damira Šehovića (SD) i Raška Konjevića (SDP).

Pojasnio je da bi za izmjenu te odluke GO morao ponovo da zasjeda. Međutim, nije isključio mogućnost da će vlada biti formirana s te dvije partije u njoj.

”Vidjećemo. Imamo stavove, vjerujem da će se naći rješenje za formiranje vlade...”, kazao je Joković.

S druge strane, iz SDP-a ocjenjuju da Abazović postaje “talac SNP-a”. “Nek Abazović raskrsti relaciju sa SNP-om, i ukoliko želi da formira vladu - dobrodošao je. Ukoliko misli da mu neko drugi određuje sastav vlade, mislim da neće imati većinu u parlamentu”, rekao je juče lider i poslanik SDP-a Raško Konjević, dodajući da se zalaže za formiranje vlade od 49 poslanika.

Nakon sjednice Odbora za bezbjednost, naveo je da je važnije šta će biti program, prioriteti i ciljevi nove vlade od toga ko će biti u njoj.

”Mi smo zainteresovani s kim god se dogovorimo o tome. Ovdje jedino od SNP-a - koji bježi od toga - imate da određuje ko može, a ko ne može da bude u vladi. Pozivam SNP i mandatara Abazovića da dogovorimo program, ciljeve i prioritete... Ali, ako želimo da od sedmice do sedmice ovo pretvaramo u cirkus, pozivamo Abazovića da vrati mandat i omogući neki drugi dogovor”, poručio je Konjević, dodajući da su netačne informacije pojedinih medija da bi SDP-u, u raspodjeli funkcija u novoj vlasti, trebalo da pripadne mjesto šefa parlamenta.

Tu informaciju demantovao je i Konatar, rekavši da nema promjena u odnosu na početni dogovor - da mjesto predsjednika Skupštine pripadne SNP-u.

Govoreći o potencijalnim kadrovskim rješenjima u novoj vladi, Konatar je ponovio da bi volio da u njoj vidi Aleksandra Damjanovića kao ministra finansija.

”Ali, dok se ne napravi konačni dogovor, nijedno ministarsko mjesto nije sigurno. Krajnju riječ će dati mandatar”, poručio je on.

Knežević: Odustati od manjinske vlade i formirati tehničku

Jedan od lidera Demokratskog fronta (DF), Milan Knežević, saopštio je juče da cijeli DF stoji iza odluke predsjedavajućeg Skupštine i njihovog funkcionera Strahinje Bulajića, da ne zakazuje sjednicu parlamenta.

On je rekao da DF ne želi da iznevjeri “izbornu volju građana”.

”Odustanite od koncepta manjinske vlade, formirajmo tehničku u koju mogu da uđu svi koji žele”, rekao je Knežević na sjednici Odbora.

Bonus video: