O izazivanju panike iza zatvorenih vrata

U skupštinskoj gluvoj sobi za danas zakazano kontrolno saslušanje povodom nedavnih prijetnji upućenih na adrese Vlade, MUP-a, Glavnog grada...

2618 pregleda 0 komentar(a)
Odluka o saslušanju jednoglasno usvojena, Foto: Luka Zekovic
Odluka o saslušanju jednoglasno usvojena, Foto: Luka Zekovic

Šefovi bezbjednosnog sektora i glavni specijalni tužilac danas bi iza zatvorenih vrata trebalo da budu saslušani u državnom parlamentu, a povodom nedavnih prijetnji upućenih na adrese Vlade, MUP-a, Glavnog grada u kojima je pod oznakom “VAŽNO” napisano da će “škole dići u vazduh”.

Sa različitih e-mail adresa, registrovanih na domenu outlookpro.net, 1. aprila u 8 časova, na te adrese stigli su mailovi u kojima piše da iza upozorenja, navodno, stoji ruska organizacija “Muška država” kojom rukovodi ekstremista Vladislav Pozdnjakov.

U poruci su iznijeti zahtjevi - promjena vlasti u Crnoj Gori i rukovodstva Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB), a potom i upozorenje ukoliko se ne ispune zahtjevi: “Dići ćemo škole u vazduh”...

Predsjednik skupštinskog Odbora za bezbjednost i odbranu zbog toga je predložio saslušanje ministra unutrašnjih poslova Sergeja Sekulovića, direktora Uprave policije Zorana Brđanina, direktora Agencije za nacionalnu bezbjednost Dejana Vukšića i glavnog specijalnog tužioca Vladimira Novovića.

Njegov predlog usvojen je jednoglasno, a sjednicu je obilježila politička rasprava i međusobne optužbe poslanika Demokratske Crne Gore i Građanskog pokreta URA - Vladimira Martinovića i Miloša Konatara.

Obrazlažući predlog, predsjednik tog skupštinskog tijela Milan Knežević rekao je da je spreman da sa nadležnima “lovi Rusa ili bilo koji segment ruske države bilo kuda po svijetu, ako su oni počinioci krivičnog djela izazivanje panike”.

Istakao je da moraju krivično da odgovaraju svi koji su krivi, nalazili se u zemlji ili ne, ali i da očekuje da, ukoliko nijesu krivi, država privede pravdi oni koji su iskoristili dešavanja u Ukrajini da destabilizuju Crnu Goru:

”Ali ako nisu, očekujem da država krivično goni i privede pravdi i one koji su iskoristili ova dešavanja u Ukrajini da destabilizuju Crnu Goru”.

Usvojen Kneževićev predlog za kontrolno saslušanje čelnika bezbjednosnog sektora
Usvojen Kneževićev predlog za kontrolno saslušanje čelnika bezbjednosnog sektorafoto: Luka Zeković

”Ukoliko su krivi Rusi ili Srbi, neka odgovaraju oni, nalazili se oni u Crnoj Gori ili bilo gdje na zemljinom šaru. Najvažnije je da se bez obzira na političke i ideološke razlike dogovorimo da građanski mir i stabilnost nemaju cijenu i da nikome nije stalo da dođe do bilo kakvih narušavanja međunacionalnih i međuvjerskih odnosa ni zbog Rusije, ni zbog Ukrajine, ni zbog Amerike, ni zbog NATO, jer ovo je naša zajednička kuća i, vjerovali ili ne, ja nemam rezervnih varijanti, a uvjeren sam da je slučaj i kod vas isti”, rekao je Knežević.

Istakao je da je od početka dešavanja u Ukrajini jasno upozoravao da se taj sukob, u geopolitičkom kontekstu, može preliti na Crnu Goru....

”I saopštavao sam jasne političke stavove, koje ne želim da ponavljam da ne ispadne da zloupotrebljavam poziciju predsjednika Odbora. Nažalost, eskalacija dešavaja u Ukrajini počela je da ima svoje refleksije u Crnoj Gori, ovih dana bili smo okupirani dojavama o postavljenim bomaba što predstavlja ozbiljno krivično djelo izazivanje panike, a posebnu težinu ima što se radilo o školama i tržnim centrima”, rekao je on.

Objasnio je da je mail od Vladislava Pozdnjakova dobio nakon što je zakazao sjednicu i da je, prema njegovim nezvaničnim informacijama, sličan audio zapis upućen na još neke adrese u bezbjednosnom sektoru i medijima.

Bonus video: