Knežević: Dobili smo uvjeravanja da je bezbjednosna situacija stabilna, policija obezbjeđuje škole

Kazao je da ne isključuje ni upliv nekih službi, ali da ne misli da srpsku, rusku i Nato partnerske službe

48222 pregleda 87 reakcija 33 komentar(a)
Knežević, Foto: Boris Pejović
Knežević, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 06.04.2022. 14:33h

Predsjednik Odbora za bezbjednost i odbranu Milan Knežević kazao je nakon sjednice na kojoj je održano kontolno saslušanje čelnika bezbjednosnog sektora su od čelnika dobili uvjeravanja da je bezbjednosna situacija u državi stabilna.

Kazao je i da su dobili informacije da Uprava policije obezbjeđuje škole - učenike i nastavni kadar.

Rekao je da su Vukšić i Brđanin obećali da će učiniti sve, kao i da su saznali da je povodom dojave o bombama formiran predmet.

Rekao je da je njegov stav da se iza dojava radi o nekoj domaćoj kuhinji.

"Imam nekoliko elemenata zbog kojih to vrdim, a jedan od njih je da su svi ti dopisu stigli sa kriprovanih mailova, da bi zaštitili vođu organizacije, a u poruci piše ime organizatpra", rekao je Knežević.

Kazao je da ne isključuje ni upliv nekih službi, ali da ne misli da srpsku, rusku i Nato partnerske službe.

Istakao je da se nada da će nadležni utvrditi ko stoji iza toga i da će taj odgovarati.

Knežević je dodao da očekuje da nadležni u kratkom vremenskom periodu dođu do više podataka kako bi se mogla donijeti optužnica.

"Kao državljanin Crne Gore i čovjek koji živi ovdje, stvarno molim Boga da iza ovoga ne stoji nijedan čovjek iz Crne Gore", rekao je on.

Rekao je da je Vukšić pred članovima Odbora ispričao kada je dobio mail - u ponoćnim satima, a da je Agencija odmah reagovala i nakon svojih provjera obavijestila Upravu policije.

Knežević je rekao da bi i on više volio da je sjednica bila javna, a ne u gluvoj sobi.

"Nisam zadovoljan situacijom u bezbjednosnom sektoru", rekao je on. Dodao je da smatra i da su Vukšić, Brđanin i Novović morali da izađu sa svojim stavovima na ovu temu, a naročito kada je u pitanju izazivanje panike.

"Treba i oni da doprinesu relaksiranju situacije", rekao je on, dodajući da ih ne može na to natjerati.

Knežević je, komentarišući, slučaj Medenica, rekao da ukoliko je to tačno, očekuje da nadležni odmah reaguju.

"Ukoliko je tačno, ne bi trebalo da bude nedodirljivih", rekao je on, dodajući da bez obzira što misli o Vesni Medenici, prvo očekuje poštovanje prezumpcije nevinosti.

A kada bih bio zlurad, uzimajući u obzir ono što je ona uradila Andriji Mandiću i meni, prisluškujući nas šest godina, mogao bih samo da joj poželim da suđenje bude javno.

Knežević je kazao da je danas donijeta odluka da se zakaže kontrolno saslušanje Zorana Brđanina i njegovog pomoćnika Miloša Rakonjac - zbog razbijanja "šatorskog naselja" Demokratskog fronta, u oktobru 2015. godine.

Novović, Vukšić i Brđanin bez odgovora na novinarska pitanja

Glavni specijalni tužilac Vladimir Novović, direktor Agencije za nacionalnu bezbjednost Dejan Vukšić i direktor Uprave policije Zoran Brđanin nisu željeli da odgovaraju na pitanja novinara.

Vukšić nije odgovorio na pitanje Vijesti kada je Upravu policije obavijestio o prijetnji koju je mailom dobio, navodno od "Muške države".

Dejan Vukšić
foto: Boris Pejović

Na pitanje Vijesti kada je Vukšić Upravu policije obavijestio o bombaškim prijetnjama, odgovorio je da je o svemu tome razgovarano na sjednici.

Novović nije odgovorio na pitanja o predmetu u kom se pominje Miloš Medenica.

Brđanin je novinarima rekao da ne bježi od kamera, ali da "nije ni vrijeme ni mjesto" da on daje izjavu.

Zoran Brđanin
foto: Boris Pejović

Kontrolno saslušanje čelnika bezbjednosnog sektora održano je iza zatvorenih vrata, a povod za saslušanje su nedavne prijetnje upućene na adrese Vlade, MUP-a, Glavnog grada u kojima je pod oznakom “VAŽNO” napisano da će “škole dići u vazduh”.

Odbor je, na inicijativu njegovog predsjednika Milana Kneževića. donio odluku o saslušanju ministra unutrašnjih poslova Sergeja Sekulovića, direktora Uprave policije Zorana Brđanina, direktora Agencije za nacionalnu bezbjednost Dejana Vukšića i glavnog specijalnog tužioca Vladimira Novovića.

Povezani članci

06. April 2022.

O izazivanju panike iza zatvorenih vrata

Bonus video: