Berane: Počeli pregovori o lokalnoj upravi bez SNP-a

U Beranama predstavnici izbornih listi u neformalnim konsultacijama, čeka se stav centrale Demokratskog fronta za donošenje odluka

37401 pregleda 352 reakcija 54 komentar(a)
”Bili bi kopča sa novom vladom”: Zvaničnici SNP-a, Foto: Luka Zekovic
”Bili bi kopča sa novom vladom”: Zvaničnici SNP-a, Foto: Luka Zekovic

Desetak dana nakon održavanja lokalnih izbora u Beranama tek se lagano ulazi u inicijalne ili neformalne razgovore oko moguće nove koalicione vlasti u ovom gradu, u kojoj ne bi participirala Socijalistička narodna partija.

Prema saznanjima Vijesti, juče su se sastali neki nosioci lista koje bi mogle sastaviti većinu bez učeća SNP, ali je sve proteklo samo u preliminarnim i za sada još uvijek neobaveznim razgovorima.

Neposredno pred taj sastanak, iz koalicije “Za budućnost Berana”, čiju okosnicu čini Nova srpska demokratija, rečeno je da će tom, kako su kazali, inicijalnom sastanku, prisustvovati nosilac liste Vuko Todorović.

”To je sastanak ove grupacije koja bi mogla sastaviti većinu u lokalnom parlamentu bez Socijalističke narodne partije. Neće tu biti nikavih definitivnih odluka, ali ono što je sasvim sigurno je to da ćemo mi insistirati na mjestu gradonačelnika, budući da smo u toj grupaciji osvojili najviše glasova”, rečeno je iz Nove srpske demokratije.

Oni su dodali da tek potom očekuju instrukcije iz Podgorice.

”Negdje tokom ove sedmice očekujemo da dobijemo ovlašćenje od Glavnog odbora da možemo definitivno da pregovaramo i donosimo odluke”, kazao je dobro obaviješteni sagovornik Vijesti iz Opštinskog odbora NSD.

Iz Opštinskog odbora Demokratske Crne Gore kazali su da se radi o neformalnom sastanku, odnosno da je njihov nosilac liste na lokalnim izborima Damjan Ćulafić “pozvao na kafu Vuka Todorovića”.

”Mi još uvijek nemamo jasne smjernice za pregovore, niti znamo ko će biti u pregovaračkom timu. Da li ćemo biti samo mi iz lokalnog odbora, ili će biti još neko iz centrale, to tek treba da se definiše i vidi”, kazali su Vijestima iz OO Demokratske Crne Gore.

Iz Socijalističke narodne partije kažu da su spremni na to da pretrpe udarac da se bez njih formira vlast u Beranama, ali da “nije dobro isključiti iz vlasti partiju koja je osvojila najviše mandata i koja bi sjutra bila kopča i veza sa novom vladom”.

”Vidjećemo šta će se oni neformalno dogovoriti. Ono što ja mogu reći je to da sam kao nosilac liste koja je osvojila najviše glasova već razgovarao sa Demokratskim frontom. Čekamo njihovo predsjedništvo i njihov odgovor. Poslije toga ja bih pozvao na razgovor i Demokrate, i to ne bi bilo neformalno, a sve u cilju da nastavimo da vršimo vlast kao u prethodnom sazivu. Od toga kako će se oni postaviti, zavisi i šta ćemo mi preduzeti”, rekao je predsjednik OO SNP i nosilac liste ove partije Tihomir Bogavac.

Prije više od mjesec, u susret lokalnim izborima u Beranama, Vijesti su objavile da su na sceni preigravanja i prestrojavanja, i da je sve moguće osim da se Demokratska partija socijalista vrati na vlast u ovom gradu. Već tada je bilo jasno da će DPS pasti, ali se nije moglo predvijedjeti da će potonuti. A ovog puta su baš potonuli. Dok su i 2014. godine, kao i 2018, lokalne izbore gubili vrlo tijesno, u nekoliko stotina glasača, što se na kraju svodilo na razliku u parlamentu u samo jednom odborniku manje od vladajućih partija, najprije koalicije “Zdravo Berane” (SNP, DF), a potom iste koalicije pojačane Demokratskom Crnom Gorom, sada su sa sedamnaest odbornika spali na svega devet.

Prema zvaničnim rezultatima Opštinske izborne komisije, lista “Da za Berane i Crnu Goru” (koju je nosio DPS) osvojila je devet mandata, SNP sedam, “Za budućnost Berana” šest, Demokrate šest, lista “Berane sad” četiri, Prava Crna Gora dva i Ujedinjena Crna Gora jedan mandat.

Da su izbori u Beranama bili sve samo ne lokalni, ukazivalo je mnogo stvari. Najprije činjenica što nije došlo do njihovog odlaganja i održavanja zajedno sa 14 drugih opština, početkom juna. Većina partija vlasti je, ljuta na najavu formiranja manjinske vlade, odlučila da odmjeri snage i prije svega kazni Socijalističku narodnu partiju zbog potpisivanja memoranduma sa URA i manjinskim strankama.

I osim uzdržanog Demokratskog fronta, odnosno partija okupljenih u koaliciji “Za budućnost Berana”, svi drugi su u kampanji jurišali na birače ove partije. Zato se i kampanja, umjesto fokusa na lokalnu problematiku, svela zapravo na referendumsko pitanje - za i protiv manjinske vlade.

I pored toga što je SNP ostvario najbolji rezultat poslje DPS sa koalicionim partnerima, ulaskom nekih novih i manjih partija u lokalni parlament otvorena je mogućnost da Demokrate i DF ostvare većinu od 19 odbornika, bez SNP.

Da li će se to i dogoditi i da li će DF preći preko svega što su im premijer u odlasku Zdravko Krivokapić i njegova partija u Beranama kazali tokom kampanje, ostaje da se vidi. I to brzo, jer rokovi teku.

”Od datuma kada je OIK proglasio konačne rezultate, a to je bio 30. mart, rok je 15 dana da se zakaže sjednica Skupštine opštine, a zatim još 15 dana da se održi sjednica, što bi bio negdje 29. april”, pojašnjeno je Vijestima iz skupštinske službe.

Bonus video: