Ulcinj: Ako se sa DPS formira vlast - Zenka gradonačelnik

Nakon ponovljenog glasanja na biračkom mjestu 5 u Ulcinju, nije došlo do promjene broja mandata

12149 pregleda 25 reakcija 16 komentar(a)
Koaliciji “Za novi početak” falio 61 glas za 15. mandat: sa biračkog mjesta broj 5, Foto: TV Vijesti/prtsc
Koaliciji “Za novi početak” falio 61 glas za 15. mandat: sa biračkog mjesta broj 5, Foto: TV Vijesti/prtsc

Vlast u Ulcinju nakon ponavljanja izbora na jednom biračkom mjestu koje nije uticalo na krajnji rezultat, mogle bi formirati Demokratska partija socijalista (DPS), Bošnjačka stranka (BS), Demokratska unija albanaca (DUA), Demokratski savez (DSCG) i Forca.

U tom slučaju predsjednik Opštine Ulcinj biće Mehmet Zenka (DUA), saznaju “Vijesti”.

Prema nezvaničnim informacijama, DPS je svoje glasove ustupio koaliciji DUA/DSCG, kako ne bi izgubili mandat, tako da nakon ponovljenog glasanja na biračkom mjestu 5 u Ulcinju, nije došlo do promjene broja mandata.

Prema nezvaničnim rezultatima, koalicija DUA i Demokratski savez dobila je 207 glasova, koalicija “Za novi početak”, koju predvodi URA, 204 glasa, Forca 76, Demokrate 6, a koalicija Demokratske partije socijalista i Bošnjačke stranke svega dva. Nevažećih je bilo šest listića.

Do zatvaranja biračkog mjesta broj 5 pravo glasa iskoristilo je 64,9 odsto od ukupno upisanih, odnosno njih 501. Izbori su na tom mjestu ponovljeni zbog nepravilnosti na izborima 27. marta. Koalicija “Za novi početak” tada je osvojila 14 mandata, lista koalicije DPS i Bošnjačke stranke šest mandata, koliko je osvojila i koalicija DUA i DCSG, Forca je osvojila pet mandata, a Demokratska Crna Gora dva mandata.

Koaliciji “Za novi početak”, koja se nadala još jednom mandatu, za to je bio potreban još 61 glas.

Lokalni parlament ima 33 odbornička mjesta.

Generalni sekretar DPS-a Aleksandar Bogdanović sinoć je saopštio da će već danas pozvati njihove prirodne koalicione partnere na razgovor i dogovore oko dalje budućnosti i razvoja Ulcinja.

”Kao što smo i obećali, sačuvali smo izbornu volju građana i uspjeli da je odbranimo od pokušaja izbornog inženjeringa koji je sprovodila koalicija ‘Za novi početak’, a dominantno Građanski pokret URA. Uzalud je bilo sve. Pritisci, zloupotreba državnih resursa, kupovina glasova i ličnih karata, uzalud su bila obećanja, zastrašivanja i ucjene, građani Ulcinja su pobijedili”, rekao je Bogdanović.

On je poručio da će DPS insistirati da se svi slučajevi izbornih neregularnosti rasvijetle do kraja i zahtijevaće punu transparentnost u tom procesu.

Bonus video: