SDP traži kontrolno saslušanje Bojanića, Rovčanina i Čađenovića

SDP pozvao da na nadležnom Odboru razgovaraju na ovu temu "otvoreno, argumentovano kako bi javnost i građani dobili potpune informacije jer je ponašanje Vlade o “pokrivanju” gubitka od skoro 11 miliona eura i da odlučuje bez obavještavanja javnosti, govori samo po sebi"

9307 pregleda 9 komentar(a)
Foto: SDP
Foto: SDP

Socijaldemokratska partija (SDP) podnijela je danas zahtjev za kontrolno saslušanje ministra kapitalnih investicija Mladena Bojanića, izvršnog direktora CEDIS-a Vladimira Čađenovića i izvršnog direktora EPCG Nikole Rovčanina, povodom uzroka i načina pokrivanja finansijskih gubitaka CEDIS-a u iznosu od 10.9 miliona eura i pozvalo predsjednika nadležnod Odbora Vladimira Jokovića da zakaže sjednicu.

Šef medijskog tima i član Predsjedništva ove partije kazao je da je javnost iz medija saznala da je Vlada Crne Gore na elektronskoj sjednici dala saglasnost na odluku kojom je EPCG pokrila finansijski gubitak CEDIS-a u iznosu od 10.9 miliona eura, bez predloga resornog Ministarstva kapitalnih investicija.

Povezani članci

04. April 2022.

EPCG sa 10 miliona eura spasava CEDIS od stečaja

"U konkretnom slučaju radi se i o raspolaganju novcem EPCG, preduzeća u većinskom državnom vlasništvu, kojim se pokrivaju finansijski gubici od skoro 11 miliona eura. Poznato je da svaki gubitak državnih kompanija i njihovo loše poslovanje na kraju ide na štetu zaposlenih i građana po više osnova. Donošenje odluke na “tajnoj” sjednici Vlade i bez predloga resornog ministra budi dodatnu sumnju u nezakonitosti, moguće po više osnova", piše u saopštenju Stanića.

S obzirom na to da se radi o kompanijama koje su direktno ili indirektno u državnom vlasništvu, SDP ih poziva da na nadležnom Odboru za ekonomiju razgovaraju na ovu temu "otvoreno, argumentovano kako bi javnost i građani dobili potpune informacije jer je ponašanje Vlade o “pokrivanju” gubitka od skoro 11 miliona eura i da odlučuje bez obavještavanja javnosti, govori samo po sebi".

Stanić smatra da je ovakvim odlučivanjem nastavljen netransparentan rad Vlade, te da to otvara mnoga pitanja koja se moraju pojasniti, "a koja se prije svega tiču zakonitosti same procedure, kao i razloga zbog čega je ova kompanija, koja je bila među najprofitabilnijim u Crnoj Gori, ostvarila ovolike finansijske gubitke u poslovanju".

Dodaje da je potrebno ispitati i da li se takvom odlukom ulazi u zonu zakonite pomoći, kao i da li su pričinjene milionske štete državnom budžetu po osnovu izgubljenih poreskih prihoda i dividende koju bi država prihodovala kao većinski akcionar.

"Naredno pitanje je da li su odlukom preduzeća u većinskom državnom vlasništvu da pokrije gubitke drugog preduzeća oštećeni manjinski akcionari, kojima je po tom osnovu umanjena dividenda. Kako se radi o preduzeću koje je 100 odsto u vlasništvu državne EPCG i koje servisira potrebe preko 410.000 korisnika u Crnoj Gori, smatram da je od izuzetnog značaja da sagledamo sve aspekte poslovanja u proteklom periodu koji je doveo do ovakvog finansijskog rezultata kompanije CEDIS, te je stoga nužno saslušanje i izvršnog direktora kompanije. U javnosti su prisutne sumnje da je do ogromnih finansijskih gubitaka CEDIS-a došlo zbog neracionalnog i nedomaćinskog poslovanja, koje je u prethodnom periodu radno angažovalo više stotina ljudi, dominantno po partijsko-klijentelističkom ključu", kazao je Stanić.

Bonus video: