Linde: Švedska podržava evropski put Crne Gore

Šef crnogorske diplomatije Đorđe Radulović u Briselu je razgovarao i sa šefovima diplomatija Finske Pekom Olavijem Havistom, Češke Janom Lipavskim i Holandije Vopke Hukstrom

3759 pregleda 2 komentar(a)
Radulović i Linde, Foto: Ministarstvo vanjskih poslova
Radulović i Linde, Foto: Ministarstvo vanjskih poslova

Švedska podržava evropski put Crne Gore, poručila je švedska ministarka spoljnih poslova An Linde, navodeći da podrška neće izostati ni kada ta država u januaru naredne godine preuzme predsjedavanje Savjetom Evropske unije (EU).

Linde je to kazala na sastanku sa šefom crnogorske diplomatije Đorđem Radulovićem, na marginama NATO ministarskog sastanka.

Ona je, kako je saopšteno iz Ministarstva vanjskih poslova, pohvalila potpunu usaglašenost Crne Gore sa Zajedničkom vanjskom i bezbjednosnom politikom EU.

"U tom kontekstu, ona je istovremeno istakla koliko je važno da naša zemlja, u skladu sa svojim spoljnopolitičkim prioritetima, donosi odluke motivisane sopstvenim vrijednostima i ciljevima", kaže se u saopštenju.

Razgovarajući o ratu u Ukrajini, Radulović i Linde su se saglasili da je taj sukob promijenio geopolitičku stvarnost.

Oni su istakli da se mir kao neprikosnovena vrijednost mora čuvati.

Linde je kazala da Švedska povećava izdvajanja za odbranu, razmatrajući održivost modela vojne neutralnosti u novim okolnostima.

Radulović je rekao da Crnu Goru i Švedsku povezuju odlični bilateralni odnosi i pripadanje istim evropskim vrijednostima.

To je, kako je kazao, temelj uvjerenja da će ta država nastaviti da podržava napredovanje Crne Gore ka članstvu u EU.

Iz Ministarstva su naveli da je, na marginama sastanka u Briselu, Radulović razgovarao i sa šefovima diplomatija Finske Pekom Olavijem Havistom, Češke Janom Lipavskim i Holandije Vopke Hukstrom.

Navodi se da je razgovor sa finskim kolegom bio prilika za razmjenu mišljenja o bezbjednosnoj situaciji i aktuelnim prioritetima Alijanse, čije Švedska i Finska nijesu članice, ali sarađuju sa njom kao partnerske države.

Radulović je naglasio da Crna Gora poštuje pravo država da samostalno definišu spoljnopolitičke prioritete i bezbjednosne aranžmane.

On je istakao da cijene dosadašnji doprinos Finske djelovanju NATO-a.

Iz Ministarstva su kazali da su Havisto, Hukstra i Lipavski pozdravili zalaganje Crne Gore na polju EU integracije.

Oni su istakli da će te zemlje nastaviti da podržavaju evropski put Crne Gore kroz pružanje podrške na ekspertskom i političkom nivou.

Hukstra je istakao da, kada je riječ o politici proširenja, Holandija zastupa strog, ali fer pristup, podržavajući koncept napredovanja prema zaslugama.

Lipavski je istakao da će se Češka tokom svog predsjedavanja, koje započinje na ljeto, takođe voditi tim principom i pružiti pomoć integraciji Crne Gore.

Bonus video: