Vlade nema, kad će - ne znaju

Potencijalni konstituenti buduće vlasti još pregovaraju, pominju se novi rokovi

30089 pregleda 351 reakcija 39 komentar(a)
Traže modalitete eventualnog ulaska SDP-a ili  SD-a u vladu: Joković i Abazović, Foto: Luka Zeković
Traže modalitete eventualnog ulaska SDP-a ili SD-a u vladu: Joković i Abazović, Foto: Luka Zeković

Iako su iz Građanskog pokreta (GP) URA u utorak najavili da će najkasnije za dva dana biti postignut konačni dogovor o formiranju nove vlade, to se nije desilo.

Prema informacijama “Vijesti”, potencijalni konstituenti buduće izvršne vlasti još pregovaraju i traže modalitete eventualnog ulaska Socijaldemokrata (SD) ili Socijaldemokratske partije (SDP) u novi kabinet.

Izvori lista iz GP URA tvrde da veće šanse za to ima SDP, zato što je, kako objašnjavaju, duže u opoziciji, dok je SD smijenjen s vlasti prije godinu i po.

U GP URA se, kažu, nadaju da bi zbog toga Socijalističkoj narodnoj partiji (SNP), koja je uslovila počinjanje pregovora o vladi neulaskom Demokratske partije socijalista (DPS), SD-a i SDP-a u nju, bilo ipak prihvatljivo da se u vlasti nađe SDP.

Lider SNP-a Vladimir Joković juče je, odgovarajući na pitanje agencije Mina da li bi prihvatio to, ponovio da u Statutu partije imaju striktan način donošenja ključnih odluka - dvotrećinskom većinom na Glavnom odboru (GO).

Izvor “Vijesti” iz SNP-a, međutim, tvrdi da bi mogli da prihvate razgovore o ulasku SDP-a u vlast, upravo zato što je ta partija nekoliko godina u opoziciji.

Tu mogućnost prošle sedmice je nagovijestio i poslanik SNP-a Dragan Ivanović, rekavši da su spremni na određene ustupke.

Ako se postignu dogovori o formiranju novog kabineta i ulasku SDP-a u njega, toj stranci bi, prema informacijama “Vijesti” iz GP URA, navodno mogli da pripadnu resori odbrane i kulture, ili odbrane i vanjskih poslova.

Na učešću SD-a i SDP-a u vlasti insistira DPS, koji je njihov bivši koalicioni partner.

DPS je najavio da će podržati manjinski kabinet, ali da neće biti u njemu.

Lider GP URA Dritan Abazović dobio je 3. marta mandat za formiranje manjinske vlade, koju je pondila koalicija “Crno na bijelo” čiji je dio. Od tada su iz GP URA u više navrata najavljivali da su pregovori pri kraju i da će Abazović predstaviti program i sastav vlade.

Joković je juče poručio da bi vladu trebalo napraviti do kraja sljedeće sedmice, ili, u suprotnom, konstatovati da dogovor nije moguć.

O rokovima je govorio i poslanik DPS-a Andrija Nikolić, koji je Gradskoj TV rekao da očekuju da se “posao formiranja vlade” okonča u roku od četiri do pet dana.

Prethodno je lider SDP-a Raško Konjević poručio da Abazović treba da vrati mandat predsjedniku države ako nema većinu za formiranje izvršne vlasti, dok je čelnik SD-a Damir Šehović pozvao mandatara da učini isto ako, kako je naveo, planira anticrnogorsku vladu.

Bonus video: