Krivokapić: Politička situacija, blokada institucija, hazarderska manjinska Vlada, konglomerat koji se ne može ujediniti

Lajčak je izrazio punu podršku Crnoj Gori, rekavši da želi proevropsku Crnu Goru i da je isključivo na njoj i da riješi svoju krizu, ističući da su izbori najdemokratskiji način"

2936 pregleda 1 komentar(a)
Krivokapić i Lajčak, Foto: Gov.me
Krivokapić i Lajčak, Foto: Gov.me

Na sastanku predsjednika Vlade Zdravka Krivokapića sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Beograd - Priština i druga regionalna pitanja zapadnog Balkana Miroslavom Lajčakom ocijenjeno je da se u kontekstu novih geoplitičkih okolnosti osjeća težnja ka ubrzanju integracija regiona u EU, kao i da je Crna Gora idealan kandidat da se pokaže da integracije mogu biti ubrzane, saopštila je Služba za odnose s javnošću Vlade Crne Gore.

U skladu s tim, kako je navedeno u saopštenju, izraženo je zadovoljstvo činjenicom da će zapadni Balkan biti i dalje visoko pozicioniran na agendi EU.

Dodaju da je uključenje u Evropsku uniju "glavni je cilj Crne Gore", ali da bi se u tom procesu napredovalo neohodno je "da država bude stabilna".

"Politička situacija, blokada institucija i hazarderska manjinska Vlada, konglomerat koji se ne može ujediniti, jer nema kohezivnu vezu, samo idu u prilog što hitnijem raspisivanju izbora kao jedinom demokratskom izlasku iz ove situacije", rekao je Krivokapić, dodajući da ova Vlada ima kapacitet za pripremu tih izbora.

Priča o manjinskoj vladi, kako tvrdi, samo je dodatno destabilizovala zemlju, čak je i pojačala krizu, jer je u kontekstu ratnih dešavanja u Ukrajini došlo do jačanja nacionalizama, oličenih u DPS-u i DF-u.

Zdravko Krivokapić i Miroslav Lajčak
foto: Gov.me

Svaka polarizacija u društvu je loša i može voditi eskalaciji sukoba, dodaje se u saopštenju.

"U Crnoj Gori trenutno se prepliću četiri krize: Politička, ekonomska, energetska i kriza hrane. Kako bismo išli u smjeru rješavanja komplikovane situacije, a ka ubrzanim integracijama ka EU, ni tehnička Vlada ne bi mogla biti izlaz iz situacije, s obzirom da bi za njeno formiranje bio neophodan Lex Specialis", objasnio je Krivokapić, dodajući da bi najbolje i najpoštenije rješenje bilo raspisivanje izbora.

Dodao je da "Crna Gora nema vremena za političke igre i najbolji trenutak je da vanredni parlamentarni izbori budu u istom vremenu kad i lokalni".

Lajčak je, dodaju, izrazio punu podršku Crnoj Gori, rekavši da želi proevropsku Crnu Goru i da je isključivo na njoj i da riješi svoju krizu, ističući da su izbori najdemokratskiji način".

Crnogorski premijer i visoki evropski diplomata razgovarali su na marginama Delfi ekonomskog foruma, koji se održava u Grčkoj.

Bonus video: