Kordić: Efikasno praćenje i sprovođenje planskih dokumenata poboljšali stepen realizacije obaveza na evropskom putu

Istakla je zadovoljstvo stepenom realizacije Akcionog plana za adresiranje ključnih preporuka iz Izvještaja Evropske komisije o Crnoj Gori 2021.

2095 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Boris Pejović
Foto: Boris Pejović

Dobri rezultati u prethodna tri mjeseca rezultat su odgovornog i posvećenog, timskog rada kompletne pregovaračke strukture, uključujući i novu dinamiku rada po klasterima, kazala je glavna pregovaračica Crne Gore sa Evropskom unijom Zorka Kordić na četvrtom sastanku Pregovaračke grupe, koji je danas održana u virtuelnom formatu, uz prisustvo svih šefova radnih grupa za 33. poglavlja pravne tekovine EU.

To je saopšteno iz Sektora za informisanje javnosti o Evropskoj uniji i procesu pristupanja Evropskoj uniji.

"Efikasno praćenje i sprovođenje ključnih planskih dokumenata poboljšali su stepen realizacije obaveza na evropskom putu, što potvrđuju materijali koje je, u saradnji sa svim resorima, pripremila Kancelarija za evropske integracije", dodala je Kordić.

Kako se navodi na današnjem sastanku su razmatrani realizacija Akcionog plana za adresiranje ključnih preporuka iz Izvještaja Evropske komisije o Crnoj Gori za 2021. i Prilog Izvještaju EK o Crnoj Gori za 2022. godinu.

Kordić je, dodaju, istakla zadovoljstvo stepenom realizacije Akcionog plana za adresiranje ključnih preporuka iz Izvještaja Evropske komisije o Crnoj Gori 2021. Podsjetila je da je Akcioni plan usvojen 10. marta 2021, te da je tokom prvog tromjesečnog perioda, od 10. decembra 2021. do 10. marta 2022, od ukupno 137 obaveza, realizovano 89 obaveza (65 odsto), djelimično realizovano 28 (20,4 odsto), dok je ukupno 20 nerealizovanih obaveza (14,6 odsto).

"Ovaj rezultat potvrđuje da su dobro planiranje i koordinacija, uz odgovoran i posvećen rad svih članova pregovaračke strukture, ključ uspjeha u procesu evropske integracije", ocijenila je Kordić.

Zorka Kordić
foto: Sektor za informisanje javnosti o EU i procesu pristupanja EU

Članovi Pregovaračke grupe, navodi se u saopštenju, razmijenili su mišljenje u vezi sa prvim Prilogom Izvještaju Evropske komisije za 2022, koji je finalnoj fazi i koji će, nakon usvajanja na Vladi, biti upućen Evropskoj komisiji. Iznijeli su očekivanje da će, na temelju dobrih rezultata koje je Crna Gora ostvarila tokom proteklog perioda, EK u ovogodišnjem izvještaju, konstatovati napredak u mnogim oblastima, što će osigurati dalje napredovanje prema članstvu.

Glavna pregovaračica je, takođe, dodaju, upoznala članove Pregovaračke grupe sa predlogom odluke o izmjeni Odluke o kriterijumima za utvrđivanje visine naknade za rad člana Radnog tijela ili drugog oblika rada, koju je, prema inicijativi Kancelarije za evropske integracije, Vlada usvojila na današnjoj sjednici.

"Ovom incijativom se, prvi put uvodi princip finansiranja pregovaračkih timova za svakog člana radne grupe. Ovaj model ne pravi razliku između predstavnika državne strukture i civilnog sektora, budući da je predviđena identična visina naknade za rad svih članova radnih grupa za pregovore, po održanom sastanku radne grupe. Pored prisustva, biće važan konkretan doprinos svakog člana", kazala je Kordić i istakla da se na taj način uspostavlja podsticajni ambijent za proaktivnost i nagradjujea zalaganje i rad na ostvarivanju što efikasnijih rezultata u pregovaračkom procesu.

Bonus video: