Abazović: Smanjiti izborni cenzus za romsku populaciju, ali to mora da bude dio ukupne izborne reforme

Romska zajednica godinama traži isti tretman kao što ima hrvatska zajednica, cenzus za ulazak u parlament od 0,35 odsto

7915 pregleda 6 komentar(a)
Abazović na svečanom prijemu povodom Svjetskog dana Roma, Foto: Printscreen YouTube/Vlada CG
Abazović na svečanom prijemu povodom Svjetskog dana Roma, Foto: Printscreen YouTube/Vlada CG

Potpredsjednik Vlade Dritan Abazović rekao je danas da je za to da se smanji izborni cenzus za romsku populaciju, ali to mora da bude dio ukupne izborne reforme koja je u Crnoj Gori početa prije deset godina i nikako ne može da se završi.

"Nadam se da će parlament naći neki način da dođe da promjene ukupnog izbornog sistema i da će on podrazumijevati nešto pozitivno i za romsku populaciju", kazao je Abazović na svečanom prijemu povodom Svjetskog dana Roma.

On je dodao da je afirmativan i prema otvorenim listima, ali izborna reforma do sada nije rezultira ničim spektakularnim, iako je pokreće skoro svaki saziv Skupštine.

Romska zajednica godinama traži isti tretman kao što ima hrvatska zajednica, cenzus za ulazak u Parlament od 0,35 odsto.

Odgovarajući na pitanja predstavnika romske populacije, rekao je da što se tiče nasilja u porodici, ono je izraženo i na njega utiče ekonomski faktor, a malo je to vezano za mentalitet.

"Mislim da moramo da pooštrimo kaznenu politiku i podržavam izmjene zakona, naročito jer imamo izraženo nasilje nad ženama i djecom", naveo je Abazović.

Dodao je da ukupno zapošljavanje romske populacije ostaje problem i da treba podstaći veće zapošljavanje visoko-obrazovnog kadra u javnoj administraciji, a ima pozitivnih primjera i u privatnom sektoru.

Bonus video: