Vlada usvojila izvještaje Kancelarije za evropske integracije

Glavna pregovaračica Zorka Kordić kazala je da izvještaji KEI o ukupnim aktivnostima u procesu pristupanja EU predstavljaju važan mehanizam saradnje Vlade i Skupštine.

888 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Gov.me/Bojana Ćupić
Foto: Gov.me/Bojana Ćupić

Vlada je danas usvojila izvještaje Kancelarije za evropske integracije (KEI) koji, kako je saopšteno, predstavljaju ustaljene mehanizme saradnje sa Skupštinom u procesu pristupanja Evropskoj uniji (EU).

Iz Generalnog sekretarijata Vlade su kazali da je usvojen polugodišnji izvještaj o ukupnim aktivnostima u okviru procesa integracije Crne Gore u EU za period od jula do decembra prošle godine.

Kako su naveli, usvojen je i kvartalni izvještaj iz procesa pristupanja Crne Gore EU, za period od oktobra do decembra prošle godine.

Glavna pregovaračica Zorka Kordić kazala je da izvještaji KEI o ukupnim aktivnostima u procesu pristupanja EU predstavljaju važan mehanizam saradnje Vlade i Skupštine.

Ona je rekla da je u drugoj polovini prošle godine Vlada intenzivirala aktivnosti i usvojila niz dokumenata značajnih za ubrzanje procesa evropske integracije.

Vlada je, kako je navela Kordić, usvojila akcioni plan za adresiranje ključnih preporuka iz izvještaja Evropske komisije o Crnoj Gori, informaciju o programima podrške EU Crnoj Gori za prošlu godinu.

„Usvojene su i mape puta ispunjenja završnih mjerila u poglavljima 3, 5, 6, 7, 9, 10, 14, 15, 16, 17, 19, 20, 21, 22, 27 i 33, odnosno preostalih obaveza u poglavlju 30, ali i odluke o obrazovanju Komisije za evropske integracije, odluke o obrazovanju inoviranih radnih grupa za poglavlja 11, 12, 13, 22, 25 i 26“, dodala je Kordić.

Ona je, osvrćući se na najvažnije segmente izvještaja, navela da je obrazovana nova pregovaračka grupa u cilju prilagođavanja novoj metodologiji pregovora, sa šest pregovarača za vođenje pregovora u šest tematskih klastera.

Kordić je, povodom usvajanja dva izvještaja, podsjetila da je tokom druge polovine prošle godine nastavljeno sa sprovođenjem obaveza iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

„Kroz održavanje redovnih sektorskih sastanaka pododbora između Crne Gore i EU, Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje, Zajedničkog savjetodavnog odbora između Komiteta regiona EU i Crne Gore i Posebne grupe za reformu javne uprave“, navela je Kordić.

Kako je dodala, taj period obilježilo je i održavanje druge političke Međuvladine konferencije EU i Crne Gore.

Kordić je istakla da je Vlada donijela veliki broj zakona i podzakonskih akata kojim se nacionalno zakonodavstvo Crne Gore dodatno približilo evropskom.

Vlada je, kako je kazala, donijela set zakona obuhvaćenih programom Evropa sad, čiji su glavni ciljevi povećanje životnog standarda građana, rast zaposlenosti, smanjenje sive ekonomije na tržištu rada, unapeđenje poslovnog i investicionog ambijenta.

Kako je navela, dinamična zakonodavna aktivnost zaokružena je radom Skupštine krajem prošle godine, kada je donijet veliki broj zakona bitnih za evropski put Crne Gore.

Iz Generalnog sekretarijata Vlade saopšteno je da je na današnjoj sjednici, na inicijativu KEI, usvojila Odluku o izmjeni odluke o kriterijumima za utvrđivanje visine naknade za rad člana Radnog tijela ili drugog oblika rada.

Tim modelom se, kako su kazali, uspostavlja podsticajni ambijent za proaktivnost, zalaganje i rad na ostvarivanju što efikasnijih rezultata u pregovaračkom procesu svakog člana pregovaračke strukture.

„Incijativom se prvi put uvodi princip finansiranja pregovaračkih timova za cjelokupno članstvo pregovaračke strukture, ne praveći razliku između predstavnika državne strukture i civilnog sektora, budući da je predviđena identična visina naknade za rad svih članova radnih grupa za pregovore“, kaže se u saopštenju.

Vlada je, kako se navodi, na sjednici usvojila i Izvještaj o realizaciji Akcionog plana za ispunjavanje završnih mjerila u Poglavlju 27 - Životna sredina i klimatske promjene, za period od avgusta prošle do februara ove godine.

Ocijenjeno je da je, u prvoj godini implementacije Akcionog plana, od planiranih 233 obaveza realizovano 169, što čini stepen realizacije od 72,53 odsto.

Bonus video: