Turisti da "uživaju" u izbornim tenzijama

Sezona lokalnih izbora počeće 5. juna, a završiti se najkasnije krajem jula

21168 pregleda 45 reakcija 16 komentar(a)
”Crna Gora konstantno u izbornoj tenziji”: Sa lokalnih izbora u Beranama, Foto: Luka Zekovic
”Crna Gora konstantno u izbornoj tenziji”: Sa lokalnih izbora u Beranama, Foto: Luka Zekovic

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović odlučio je da za 5. jun raspiše izbore samo za opštine Plužine i Žabljak, kada će se održati izbori i u Budvi i Tivtu, kako bi njegova partija postigla bolji izborni rezultat, ali bi posljedice takve odluke mogle imati negativan uticaj na ljetnju turističku sezonu.

To su ocijenili sagovornici Vijesti iz dijela aktuelne parlamentarne većine, uz napomenu da su lokalni izbori trebalo da se održe u jednom danu.

Đukanović je za 5. jun raspisao izbore u Plužinama i na Žabljaku, kao i vanredne izbore u Budvi i Tivtu. Do kraja jula nove lokalne parlamente trebalo bi da izaberu još Podgorica i 11 opština.

Od početka godine lokalni izbori održani su u Beranama i Ulcinju.

U SNP-u tvrde da odluka Đukanovića da za 5. jun raspiše izbore samo za opštine Plužine i Žabljak, kada će se održati izbori i u Budvi i Tivtu, nije racionalna i dobra i da je vođena željom DPS-a da “rascjepka” izborne procese u 12 opština zbog sopstvenog interesa, odnosno postizanja što boljeg izbornog rezultata za svoju partiju.

“Jasno je da se na taj način troši dodatan novac iz budžeta, ali i pokušava uticati na birače da se obeshrabre da tako često, iz sedmice u sedmicu, budu svjedoci intenzivnih izbornih kampanja i partijskih nadgornjavanja”, kazali su za Vijesti iz SNP-a.

Upozoravaju da će odluka predsjednika naročito uticati na turističku sezonu jer se, umjesto na nju i postizanje što boljih rezultata u oblasti turizma od kojeg toliko zavisi Crna Gora, pažnja skreće na stalne izborne procese koji će se vjerovatno održavati nekoliko nedjelja uzastopno i tako držati u neprimjerenoj političkoj tenziji cijelo društvo.

”Međutim, navikli smo da Milo Đukanović stavlja sopstvene i interese DPS-a ispred državnih, pa ovakav razvoj situacije, nažalost, nije ništa novo”, naveli su iz SNP-a.

SNP
foto: Miloš Rudović

Navode da se SNP već duže vrijeme zalaže za objedinjavanje svih lokalnih izbora u jednom danu.

Poslanici u Skupštini Crne Gore usvojili su početkom februara izmjene Zakona o lokalnoj samoupravi, kojim je predviđeno da lokalni izbori u 14 opština budu održani u jednom danu. Đukanović je nekoliko dana kasnije taj zakon vratio Skupštini na ponovno odlučivanje. U obrazloženju je naveo da je 26. januara donio odluku o raspisivanju izbora za Berane i Ulcinj, koja je stupila na snagu, pa bi se proglašavanjem ovog zakona, “njegovim stupanjem na snagu i postupanjem predsjednika Crne Gore, otvorilo pitanje očuvanja ustavnosti i zakonitosti”. Skupština nije ponovo usvojila taj zakon, jer vršilac dužnosti predsjednika Skupštine Strahinja Bulajić novu sjednicu parlamenta još nije zakazao.

Iz SNP-a podsjećaju da je poslanički klub SNP-a u decembru prošle godine predao u skupštinsku proceduru Predlog zakona o dopunama Zakona o lokalnoj samoupravi, kojim je traženo da se izbori u Ulcinju i Beranama održe istovremeno sa izborima u Podgorici, Golubovcima, Baru, Bijelom Polju, Danilovgradu, Kolašinu, Plavu, Plužinama, Pljevljima, Rožajama, Žabljaku i Šavniku.

”Međutim, za taj predlog nismo dobili podršku. Potrebno je podsjetiti i da su određene partije kako vlasti, tako i opozicije kalkulisale oko izbora u jednom danu, pa su zavisno od prilika bile za odražavanje izbora u nekim opštinama, a u drugim protiv. SNP CG je vodila dosljednu politiku u tom smislu i ostala na istom putu”, kazali su iz te partije.

Izvršni direktor GP URA Zoran Mikić navodi da se Crna Gora konstantno nalazi u izbornoj tenziji gdje se gotovo na svaka tri mjeseca održavaju neki izbori.

”Što se tiče GP URA, ovo pitanje što prije moramo zakonski regulisati”, rekao je Mikić “Vijestima”.

Mikić
Mikićfoto: GP URA

Podsjeća da se URA još od 2018. godine zalaže da se u sklopu sveobuhvatne izborne reforme svi lokalni izbori održavaju u jednom danu.

”To bi podrazumijevalo da Crna Gora napokon dobije datum opštih izbora što nije nepoznata praksa u nekim evropskim državama. Taj princip sve vrijeme podržavaju i naši EU partneri. Zbog toga što je izborna reforma uvijek do sada bila moneta za potkusurivanje između političkih partija nijesmo uspjeli da napravimo iskorak u ovom pravcu”, kazao je Mikić.

Dodaje da kada je riječ o lokalnim izborima u Crnoj Gori koji se planirani u toku juna, a moguće da se neki održe i u julu, i ranije su isticali da se i oni i izbori koji su im prethodili u nekoliko mjeseci prije objedine u jednom danu.

”Smatramo i smatrali smo da je to najracionalnije rješenje i u vidu logistike i troškova koji su potrebni za svaki izborni ciklus, ali i u vidu smanjivanja tenzija koja u Crnoj Gori prate sve izbore. Ljetnja sezona koja će u junu i julu biti već u punom zamahu je razlog više da su ovi izbori trebali da se održe u jednom danu”, ocijenio je Mikić.

Podsjeća da je predsjednik Crne Gore shodno ustavnim ovlašćenjima taj koji raspisuje izbore u skladu sa zakonskim datumskim okvirima u kojima se oni moraju održati.

”Bez obzira na to što u ovom vidu raspisivanja lokalnih izbora nije došlo do kršenja Zakona smatramo da je racionalnije i logičnije bilo da se lokalni izbori održe u jednom danu. Međutim, jedina adresa kojoj treba uputiti pitanje zašto se izbori ne održavaju u istom danu je predsjednik Crne Gore”, poručio je Mikić.

Šef poslaničkog kluba “Mir je naša nacija” Boris Bogdanović kazao je Vijestima da je odluka predsjednika političko maltretiranje države, građana i partija.

Bogdanović
Bogdanovićfoto: Luka Zeković

“Zakonom o izboru odbornika i poslanika precizno je definisano da mandat odbornicima traje 4 godine, a da se izbori održavaju najkasnije 15 dana prije isteka mandata odbornicima. Dakle, zakon jasno kaže - najkasnije 15 dana prije isteka mandata, što znači da može biti i nekoliko sedmica ranije, upravo kako bi se omogućilo da se lokalni izbori za SO kojima u približno istom terminu ističe mandat mogu održati istog dana, kako je to uvijek rađeno u Crnoj Gori”, podsjeća Bogdanović.

Ukazuje i na ranije odluke prethodnog predsjednika Crne Gore i funkcionera DPS-a Filipa Vujanovića koji je izbore upravo u ovim lokalnim samoupravama raspisao u istom danu.

”Volio bih da vidim normu koja sprječava predsjednika Crne Gore da raspiše izbore u 12 jedinica lokalne samouprave u jednom danu. Vidjeti je neću, jer ista ne postoji”, navodi Bogdanović.

Dodaje da tumačenje DPS-a da odbornicima teče mandat od dana izbora predsjednika skupštine skandalozno, jer bi to značilo da odbornik nije odbornik prije nego što se izabere predsjednik SO.

”Kandidat za predsjednika SO mora biti odbornik, dok predsjednika SO biraju upravo odbornici kojima je verifikovan mandat, razumije se prije izbora predsjednika SO. Da je ovo pokušaj branjenja neodbranjivog plastično dokazuje način raspisivanja izbora na Cetinju i u Mojkovcu. Ako skandalozno tumačenje DPS-a uzmemo kao tačno izboru u Prijestonici Cetinje ne bi mogli biti održani 5. decembra, već 9. januara, a izbori u opštini Mojkovac ne bi mogli biti održani 27. marta, već tek ove nedjelje 10. aprila. Dakle, jasno je da se radi o izbornoj manipulaciji, kompromitaciji države, uništavanju sezone i proizvodnji haosa i polarizacije”, kaže Bogdanović

Poručuje da su Demokrate u svakom trenutku spremne za izbore. “Do sada smo ih pobjeđivali svakog mjeseca, a sada ćemo očigledno svake nedjelje”, rekao je Bogdanović.

SD za dogovor oko izbora u jednom danu

Potpredsjednica SD-a Milica Lekić za Vijesti kaže da ta partija iskazuje spremnost da se postigne dogovor oko održavanja lokalnih izbora u jednom danu i to po mogućnosti u adekvatnom društveno-političkom momentu, kada će doći do smirivanja tenzija na unutrašnjem i međunarodnim planu.

Lekić
Lekićfoto: Privatna arhiva

”Na parlamentu je, odnosno na poslanicima svih političkih partija, da postignu dogovor oko ovog pitanja i usvoje akte kojima će se stvoriti pretpostavke da se svi lokalni izbori održe u jednom danu, čime bi se rasteretili građani konstantnih izbornih tenzija koje svakako utiču i na efikasnost funkcionisanja institucija sistema. Naravno, važno je da se stvore i druge neophodne pretpostavke za poboljšanje izbornog ambijenta, uključujući unapređenje izbornog zakonodavrstva, kompletiranje Ustavnog suda, kao i jačanje nezavisnosti i profesionalnosti Državne izborne komisije i Agencije za sprječavanje korupcije”, rekla je Lekić.

Bonus video: