abazović kazao da vladu koče neodlučni pojedinci

Još traže modalitete eventualnog ulaska SD-a ili SDP-a u novi kabinet

”Mislim da će Crna Gora dobiti manjinsku vladu. To je evropska vlada. Svako ko se tome suprotstavlja, navija da Crna Gora ima antievropsku vladu", kazao je Abazović

15296 pregleda 79 reakcija 79 komentar(a)
”Vlada mora biti inkluzivna”: Šehović, Raško Konjević i Genci Nimanbegu, Foto: BORIS PEJOVIC
”Vlada mora biti inkluzivna”: Šehović, Raško Konjević i Genci Nimanbegu, Foto: BORIS PEJOVIC

Potpredsjednik Vlade, Dritan Abazović poručio je juče da će Crna Gora dobiti manjinsku izvršnu vlast i da će, kako je kazao, dva-tri neodlučna pojedinca ipak odlučiti da urade ono što je dobro za državu.

Mandatar za sastav nove vlade je poručio da se svi politički akteri koji pregovaraju o novoj izvršnoj vlasti moraju pomjeriti s postojećih pozicija da bi se zaokružio proces njenog formiranja.

”Mislim da će Crna Gora dobiti manjinsku vladu. To je evropska vlada. Svako ko se tome suprotstavlja, navija da Crna Gora ima antievropsku vladu. Model koji sam ponudio je na stolu, on je završen, ostalo je da zadnju odluku saopšte ljudi koji to treba da podrže”, rekao je Abazović novinarima nakon prijema u vili “Gorica” povodom Međunarodnog dana Roma.

Iz GP URA u utorak su najavili da će najkasnije za dva dana biti postignut konačni dogovor o formiranju nove vlade, ali to se nije desilo. Prema informacijama “Vijesti”, potencijalni konstituenti buduće izvršne vlasti još pregovaraju i traže modalitete eventualnog ulaska Socijaldemokrata (SD) ili Socijaldemokratske partije (SDP) u novi kabinet.

Upitan očekuje li da u vladu uđu SD i SDP, što odbija Socijalistička narodna partija (SNP), a zahtijeva Demokratska partija socijalista (DPS), Abazović je odgovorio da vlada mora biti inkluzivna.

Na pitanje zbog čega mu je važno da SNP bude u Vladi, lider GP URA je odgovorio da je to važno zbog vrijednosti, jer Crna Gora treba da se miri.

“U dva mjeseca mi uspijevamo nešto što 30 godina nije moglo i sada zbog nekoga ko ima neku svoju političku kalkulaciju treba to da se onemogući”, rekao je Abazović i dodao da su, što se njega tiče, u vladu dobrodošli SD i SDP.

Abazović
Abazovićfoto: Vlada Crne Gore/Bojana Ćupić

Lider SD-a Damir Šehović ocijenio je da se previše vremena gubi oko formiranja manjinske vlade i da je čitav proces nekad djelovao prilično neozbiljno.

“Očekivali smo da će sve to mnogo lakše i brže ići, svjesni činjenice da u parlamentu postoji jasno opredijeljena evropska i evroatlantska većina”, rekao je Šehović na sastanku sa ambasadorom Bosne i Hercegovine (BiH) u Crnoj Gori, Branimirom Jukićem.

Šehović je, kako je saopšteno iz SD-a, kazao da mandatar Dritan Abazović ima dvije mogućnosti - prva je da u što kraćem roku predloži građansku, evropsku i pro-NATO Vladu, a druga da, ako tu podršku ne obezbijedi, narednih dana vrati mandat predsjedniku države Milu Đukanoviću.

Lider GP URA dobio je 3. marta mandat za formiranje manjinske vlade, koju je ponudila koalicija “Crno na bijelo” čiji je dio. Od tada su iz GP URA u više navrata najavljivali da su pregovori pri kraju i da će Abazović predstaviti program i sastav vlade.

Predsjednik SNP-a Vladimir Joković u četvrtak je poručio da bi vladu trebalo napraviti do kraja sljedeće sedmice, ili, u suprotnom, konstatovati da dogovor nije moguć.

Ponovio je da će, o eventualnom ulasku SD-a i SDP-a u vladu, odlučiti Glavni odbor te partije.

Da vanredni parlamentarni izbori budu kad i lokalni

Premijer Zdravko Krivokapić kazao je da Crna Gora nema vremena za političke igre i da je najbolji trenutak da vanredni parlamentarni izbori budu kad i lokalni.

“Politička situacija, blokada institucija i hazarderska manjinska vlada, konglomerat koji se ne može ujediniti, jer nema kohezivnu vezu, samo idu u prilog što hitnijem raspisivanju izbora kao jedinom demokratskom izlasku iz ove situacije”, rekao je Krivokapić na sastanku sa specijalnim izaslanikom EU za zapadni Balkan Miroslavom Lajčakom, na marginama Delfi foruma.