Krivokapić: Vlada srušena jer je bila uspješna

Premijer ocijenio i da trenutno "kako stvari stoje" da će se manjinska vlada teško formirati

14102 pregleda 43 reakcija 43 komentar(a)
Foto: Gov.me/Saša Matić
Foto: Gov.me/Saša Matić

Crna Gora želi da bude prva sledeća članica Evropske unije i aktuelna Vlada intenzivno radi na tome, kazao je premijer Zdravko Krivokapić.

On je danas učestvovao na Delfi ekonomskom forumu, gdje je govorio na panelu "Svjetski poslovi".

Kako je naveo, određena ograničenja su nametnuta "prvoj demokratskoj vladi".

"Prvi je da su institucije srasle sa jednom partijom, a urušavanjem te partije urušene su brojne insittucije. Drugi element je restruktuiranje pregovarčkog tima koji morao da se upodobi novoj metodologiji. Treći element koji ne zavisi od Vlade je odnos drugih institucija, odnosno nefunkcionisanje Skupštine", kazao je premijer.

Istakao je da se Crna Gora pored svih globalnih kriza nalazi "u političkoj i krizi demorkatije".

"To dodatno opterećuje Crnu Goru. Mi smo uradili sve što je do nas da iskažemo posvećenost evropskom putu. Napravili smo i akcioni program do 2024. godine, a napravili smo i dinamički plan sa našom ponudom samoocjenjivanja poglavlja 23 i 24 koja su ključna.... Proces samoocjenjivanja prihvaćen i od Evropkse komisije i mi smo do 1. aprila 65 odsto zacrtanih mjera uspjeli da realizujemo. Naša posvećenost je apsolutna..", istakao je Krivokapić.

Dodao je i da što se tiče reforma, da je Crna Gora napredovala.

"U Crnoj Gori politička kriza je nastala kada je izglasano nepovjerenje ovoj Vladi, ova Vlada je vlada eksperata i ruši mnoge principe političkih modela koji su postojali, a najvažnije je što je bila toliko uspješna. Na Zapadnom Balkanu ne može da prođe uspjeh. Morate da budete prosječni ili ispodprosječni".

Krivokapić je naveo i da je politička kriza "izazvana time što je jedini čovjek koji je predstavljao političke subjekte u Vladi, srušio Vladu iznutra..."

"U decembru smo sve uradili, usvojili divan program Evropa sad... usvojen razvojni budžet.... Kada smo napokon ono što je bilo zacementirano - uveli Tužilački savjet definisali novog v.d. VDT i ST i kada je sve trebalo da profunkcioniše dešava se čudna situacija koja ima veze sa pooglavljem 24. Po prvi put je Crna Gora samostalno 11. 1. otkrila 500 kilograma kokaina koji se nalazio u kontejneru sa bananama. Mi smo u nekim istraživanjima koja smo radili shvatili da je Crna Gora jedna od rijetkih država koja ima duplo veći uvoz banana od onoga što troši... Onda smo napravili da to nije korelacija sa takvim tovarima... To je jedan od razloga dodatno koji je prouzrokovao da potpredsjednik Vlade krene u izglasavanje nepovjerenja Vladi", naveo je Krivokapić-

Dodao je i da su očekivali da će se "vrlo brzo" formirati manjinska vlada.

"Međutim, kako stvari stoje to je teško formirati jer se radi o partijama koje su raznolike da ih ne može sastaviti osim jedini imenitelj, a to je Open Balkan. Intimno sam protiv Open Balkana jer smatram da je Berlinski proces nešto što ima institucionalnu osnovu, a da je Open Balkan dogovor tri lidera...", rekao je Krivokapić.

Bonus video: