DF: Obustaviti izbor novog direktora ToMontenegra dok se detaljno ne preispita poslovanje

"Prilike, kada je avio kompanija tema, odavno su trebale biti predmet kojim se trebaju pozabaviti nadležni organi, prvenstveno istražni. Umjesto toga, već deset godina državni organi nijesu prišli ni na kilometar upravnoj zgradi Montenegro Airlines-a, a nijesu vješti po tom pitanju ni kada su gubici i investicije ToMontenegra u pitanju"

8431 pregleda 6 komentar(a)
Foto: DF
Foto: DF

Demokratski front (DF) saopštio je da se izbor i "najavljeni intervjui" za novog izvršnog direktora kompanije ToMontenegro "resorno ministarstvo" treba obustaviti i odložiti do daljnjeg dok se, kako navode, "detaljno ne preispita poslovanje" kompanija ToMontenegro i Montenegro Airlines, "i dok se ne ustanovi da li je Crnoj Gori potreban još jedan gubitaš."

Iz DF-a poručuju da "ostavka doskorašnjeg izvršnog direktora nove nacionalne avio kompanije ne ukazuje da se stvari odvijaju u dobrom pravcu, te da se kompanija napravljena sa 0 eura ne snalazi kako je najavljivano."

"U posljednjih 10-ak godina od dva nacionalna vazdušna avioprevozioca građani i država su imali štetu koja doseže do nevjerovatnih 300 miliona eura, i vjerovatno će biti kvantifikovana kao najveći gubitak koji Crna Gora pamti. Istovremeno, još od 2013. godine, pa do danas slika o stvarnom poslovanju nacionalnih prevozilaca je zamagljena i za građane prava misterija, a stvarno stanje u kompanijama naslućujemo tek kad shvatimo da se nanovo moraju finansirati od strane poreskih obveznika. Prilike, kada je avio kompanija tema, odavno su trebale biti predmet kojim se trebaju pozabaviti nadležni organi, prvenstveno istražni. Umjesto toga, već deset godina državni organi nijesu prišli ni na kilometar upravnoj zgradi Montenegro Airlines-a, a nijesu vješti po tom pitanju ni kada su gubici i investicije ToMontenegra u pitanju", piše u saopštenju Demokratskog fronta.

Iz DF-a poručuju da su ulaganja u avio kompaniju, "i onu staru i ovu novo-propalu", dostigla nivo koji je, kako navode, "uporediv sa ulaganjima u otvaranje nekoliko novih fabrika koje bi upošljavale više desetina hiljada zaposlenih."

"Ljudi koji su odlučivali o stihijskim finansijskim inekcijama, kako bi spasili svoje propale vazduhoplovne projekte, očigledno su oboljeli od sindroma neodgovornosti, u smisli da za svoje postupke nikada neće snositi odgovornost", piše u saopštenju DF.

Bonus video: