Pendarovski: Svjedočimo užasnim zločinima u Ukrajini, to treba da predstavlja prekretnicu u odnosima EU i regiona

"Ovo je moja prva zvanična posjeta Crnoj Gori. Naši odnosi su odlični, i naš zadatak je da održimo taj visok nivo. Zaključili smo da unapređenje ekonomskih veza treba da bude najveći prioritet", rekao je, između ostalog, Pendarovski

16396 pregleda 16 komentar(a)
Pendarovski i Đukanović, Foto: Boris Pejović
Pendarovski i Đukanović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 12.04.2022. 18:45h

Danas svjedočimo užasnim zločinima izazvanim od strane ruske invazije u Ukrajini, i smatramo da to treba da predstavlja prekretnicu u odnosima Evropske unije (EU) i regiona - poručio je danas predsjednik Sjeverne Makedonije, Stevo Pendarovski.

On je to kazao na pres-konferenciji s predsjednikom Crne Gore Milom Đukanovićem na Cetinju.

Pendarovski na poziv Đukanovića boravi u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori.

Pendarovski
Pendarovskifoto: Boris Pejović

"Iako smo posjetu planirali odavno, zadovoljstvo je uvijek kad si među prijateljima. Ovo je moja prva zvanična posjeta Crnoj Gori. Naši odnosi su odlični, i naš zadatak je da održimo taj visok nivo. Zaključili smo da unapređenje ekonomskih veza treba da bude najveći prioritet... Kao dio NATO, stojimo iza njihovih odluka, a kao zemlja kandidat za članstvo u EU, stoprocentno smo usaglašeni smo sa zajedničkom evropskom bezbjednosnom i spoljnom politikom. U tom smislu smo se priključili svim paketima sankcija EU prema Rusiji", rekao je, između ostalog, Pendarovski.

Đukanović: Crna Gora prati probleme s kojima se suočava Sjeverna Makedonija na putu ostvarenja svog evropskog cilja

Đukanović je rekao da Crna Gora Sjevernu Makedoniju smatra prijateljskom državom i partnerom.

"Htio bih da ponovim iskreno zadovoljstvo zbog ove posjete i očekivanje da će donijeti novi impuls kvalitetnim međudržavnim odnosima. Sjevernu Makedoniju smatramo prijateljskom državom i partnerom. Podsjećamo na to da smo dvije države članice NATO-a koje i u tom okviru ostvaruju vrlo kvalitetu saradnju, a uz to i dvije države koje nedvosmisleno zastupaju evropske vrijednosti u ovom regionu i koje teže ostvarivanju punopravnog članstva u porodici ujedinjene Evrope. To je okvir naše dosadašnje saradnje i to je okvir koji je utemeljen na zajedničkim vrijednostima. Imajući u vidu karakter i jedne i druge države, jasno je zašto i Crna Gora i Sjeverna Makedonija beskompromisno zastupaju multietničku demokratiju i evropski sistem vrijednosti kao temelj na kom vide svoj budući razvoj i svoju bolju perspektivu. Pozdravljamo žrtvu koju je Sjeverna Makedonija podnijela na tom putu. Pozdravljamo konstruktivne inicijative koje su u krajnjoj liniji rezultirale Prespanskim sporazumom, gdje je razriješen jedan dugogodišnji spor i stvorena perspektva za ubrzanje evropske integracije. Nažalost, danas se Sjeverna Makedonija suočava sa sljedećom opstrukcijom na tom putu. Nadamo se da su nedavni izbori u susjednoj Bugarskoj ipak otvorili jednu perspektivu postizanja sporazuma i otvaranja jasne i dogledne perspektive za Sjevernu Makedoniju u EU. Vjerujemo da se to može dogoditi već u ovom šestomjesečju, tokom francuskog predsjedavanja EU, i Crna Gora smatra da bi to bio veliki doprinos ukupnoj i doglednoj evropskoj perspektivi regiona Zapadnog Balkana", istakao je Đukanović.

Đukanović
Đukanovićfoto: Boris Pejović

On je dodao da Crna Gora uvijek podsjeća da je za region izuzetno važan podsticaj koji treba da dođe iz Brisela i drugih evropskih centara.

"Naše uvjerenje je da nema puta za pouzdanu stabilnost regiona bez puta evropskih integracija. Naša budućnost mora biti zasnovana na evropskom sistemu vrijednosti. Obaveza naših partnera je da mnogo intenzivnijom politikom pomognu da naše države postanu organski dio savremene Evrope. Zadovoljni smo dosadašnjim ostvarenjima u bilateralnoj saradnji sa Sjevernom Makedonijom. Imali smo 2019. zajedničku sjednicu vlade, imamo saradnju u oblasti bezbjednosti, unutrašnjih poslova, kulture... Zadovoljstvo mi je da kažem da ćemo sjutra g. Pendarovski i ja biti u Baru, i da će to biti prilika za uručivanje ploče Vladimiru i Kosari od strane Sjeverne Makedonije, na čemu sam, naravno, veoma zahvalan. Postoje još ozbiljni kapaciteti za unapređenje saradnje, prvenstveno u oblasti ekonomije", rekao je Đukanović.

Pendarovski: Izjava Rame je logična

Pendarovski je, komentarišući zahtjeva albanskog premijera Edija Rame da Albanija ne pregovara s Briselom u "paketu" sa Sjevernom Makedonijom, rekao da je to logičan potez.

"Logično je da druge zemlje kandidati, zbog toga što nas blokira Bugarska, neće htjeti da vežu za bilo koga drugog, pa i za nas", rekao je Pendarovski.

Đukanović o izmjenama Ustava Sjeverne Makedonije: Željeli bi da u preambuli pozicioniramo i nacionalnu zajednicu Crnogoraca

Đukanović je, govoreći o inicijativi za izmjene preambule Ustava Sjeverne Makedonije, rekao da bi Crna Gora željela da u njoj pozicionira i nacionalnu zajednicu Crnogoraca u Sjevernoj Makedoniji.

"Kad će se stvoriti pretpostavke za to - ne bih želio da ulazim u prognoze", kazao je Đukanović.

Đukanović: Srbija se naoružava iz zemalja koji se pojavljuju kao očigledni neprijatelji Evrope i NATO-a

Đukanović je, na pitanje novinara da prokomentariše naoružavanja Srbije, rekao da naoružavanje uvijek zabrinjava i pojačava osjećaj ugroženosti bezbjednosti u Evropi.

"Poseban rizik je naoružavanje na Balkanu. Generalno nas to brine. U ovom slučaju, riječ je o produženoj tendenciju narožavanja iz zemalja koji se pojavljuju ne samo kao konkurenti, već kao očigledni neprijatelji Evrope i NATO-a", kazao je predsjednik.

Pendarovski je, odgovarajući na isto pitanje, rekao da je Sjeverna Makedonija članica NATO, i da nema procjenu da je Srbija za njih bezbjedonosna prijetnja.

Đukanović je, govoreći o potencijalnium bezbjednosnim rizicima u regionu zbog invazije Rusije na Ukrajinu, rekao da "ovo što se danas događa u Ukrajini potiče iz istih događaja koje smo imali na Zapadnom Balkanu i Crnoj Gori od 2015."

"Imali smo 2016, kroz pokušaj državnog udara, pokušaj zaustavljanja Crne Gore da uđe u NATO. Crna Gora je svih ovih godina u ozbiljnim iskušenjima. Nisam siguran da smo imali blagovremeno upozorenje prema tim iskušenjima. Cilj je da se točak istorije vrati unatrag, u vrijeme Hladnog rata, i da Rusija ima pravo na opredjeljivanje budućnosti drugih država", zaključio je Đukanović.

Bonus video: