Đukanović o transkriptima Medenice: Izazov za djelovanje državnih organa, tužilaštva i sudske vlasti

"Imali smo ljude koji su bili na najvećim funkcijama i u Crnoj Gori i u državnoj zajednici Srbije i Crne Gore. Ne smije biti mjesta sumnji da će se u ovom slučaju drugačije postupiti"

31438 pregleda 364 reakcija 25 komentar(a)
Đukanović, Foto: Boris Pejović
Đukanović, Foto: Boris Pejović

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović kazao je danas, govoreći o transkriptima razgovora Miloša Medenice, u kojima se pominje i njegova majka i bivša predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica, rekao da to vidi kao izazov za djelovanje državnih organa - tužilaštva i sudske vlasti.

"Ne bih nipošto sebi davao za pravo da politički komentarišem to što smo svi imali prilike da pročitamo u medijima. Nemam nikakvih sumnji da će ta grana vlasti, kao i do sada, profesionalno i odgovorno obaviti svoj dio posla i ispitati sve okolnosti, i informisati crnogorsku javnost o svom postupanju u tom slučaju. Želim da vas sve podsjetim da je Crna Gora taj ispit položila već godinama unatrag. Imali smo slučajeve i koji su se odnosili na ljude koji su bili na največim državnim funkcijama u Crnoj Gori i i državnoj zajednici Srbije i Crne Gore. Crna Gora kao država i crnogorski pravosudni sistem su pokazali da nismo ni na kakvom iskušenju", rekao je Đukanović danas na Cetinju na pres-konferenciji za predsjednikom Sjeverne Makedonije Stevom Pendarovskim.

On je dodao da se vladavina prava mora odnositi na sve građane, bez obzira koje su poslove obavljali u prethodnom periodu.

"Ne može biti mjesta sumnji da će se i u ovom i u bilo kom sljedećem slučaju u Crnoj Gori drugačije postupiti ili da će se kreirati neki izuzeci", rekao je Đukanović.

Specijalno državno tužilaštvo (SDT) ispituje da li je Miloš Medenica, sin doskorašnje predsjednice Vrhovnog suda Vesne Medenice, počinio bilo koje krivično djelo iz njihove nadležnosti.

”Vijesti” su još u oktobru 2021. godine objavile da su međunarodne službe iz Evropske unije dostavile crnogorskim vlastima novu turu poruka sa kriptovane aplikacije Sky ECC u kojoj je, prema istom izvoru i komunikacija između službenika Uprave policije sa kriminalcima, ali i komunikacija činovnika pravosudnih vlasti sa osobama s one strane zakona.

Navodno, oni su javljali članovima klanova da li će i kada biti podignute optužnice, obećavali ubrzanje postupaka za uslovni otpust, javljali kakve su odluke donijete...

Presretnute poruke koje je Medenica navodno slao sakriven iza nadimka “Alberto Tomba”, Europol je dostavio crnogorskoj policiji i Tužilaštvu.

Iz tih poruka proizilazi da je Medenica učestvovao u švercu cigareta, kupovao velike količine kokaina, a iz objavljenih transkripta vidi se da je nekadašnjem tjelohranitelju svoje majke, policajcu Darku Laloviću, govorio da o tome sve zna njegova majka i da od nje može očekivati zaštitu.

Portal Libertas objavio je komunikaciju Medenice i Lalovića. Objavili su i njegovu fotografiju sa zabranjenim oružjem.

Policajac Lalović, koji je godinama štitio Vesnu Medenicu, uhapšen je 15. decembra prošle godine zbog sumnje u stvaranje kriminalne organizacije.

Lalovića sumnjiče da je pripadnicima kriminalne grupe koja je osumnjičena i za ranjavanje novinarke Olivere Lakić odavao informacije o predmetima koji se vode protiv njih.

Po saznanjima Televizije Vijesti, Miloš Medenica je napustio Crnu Goru u decembru prošle godine i otada samo jednom dolazio u zemlju.

Bonus video: