šefica misije oebs-a sa poslanicom snp-a danijelom đurović

Vag: Misija OEBS spremna da pruži punu podršku svakoj legitimno izabranoj Vladi u oblastima kojima se organizacija bavi

"Kao veliki problem potencirala je govor mržnje koji je sve učestaliji u crnogorskom društvu i čije su najčešće žrtve žene iz javnog života Crne Gore. Pogoršanju ove situacije, prema mišljenju poslanice Đurović, naročito je doprinijela dekriminalizacija klevete koja je sprovedena prije nekoliko godina, kao i u potpunosti neregulisana oblast društvenih medija"

3022 pregleda 6 komentar(a)
Foto: Medijski centar SNP
Foto: Medijski centar SNP

Poslanica Socijalističke narodne partije (SNP) i članica stalne delegacije pri Parlamentarnoj Skupštini OEBS-a Danijela Đurović sastala se juče sa šeficom Misije OEBS-a Dominik Vag.

To je saopšteno iz Medijskog centra Socijalističke narodne partije (SNP).

U saopštenju se navodi da je na sastanku, "koji je održan na inicijativu Misije OEBS-a u Crnoj Gori, Vag upoznala poslanicu Đurović sa osnovnim aktivnostima Misije OEBS-a u Crnoj Gori, pri čemu je poseban akcenat stavila na reformu bezbjednosnog sektora i policije, borbu protiv organizovanog kriminala i trafikinga, podršku medijima kroz profesionalizaciju novinara, jačanje kapaciteta i nezavisnosti Javnog servisa, reformu pravosudnog sistema i poboljšanje položaja mladih u Crnoj Gori."

Dodaju da je Vag na sastanku "izrazila spremnost Misije OEBS-a da pomogne poslanicima i institucijama u pripremi nacrta zakona iz oblasti za koje smatramo da postoji naročita potreba."

"Ona je, takođe, istakla da je Misija OEBS-a spremna da pruži punu podršku svakoj legitimno izabranoj Vladi Crne Gore u oblastima kojima se ova organizacija bavi", piše u saopštenju.

"Poslanica Đurović je pohvalila Misiju OEBS-a zbog velikog broja društvenih oblasti kojima se bavi i kojima doprinosi svojom aktivnom ulogom. Kao veliki problem potencirala je govor mržnje koji je sve učestaliji u crnogorskom društvu i čije su najčešće žrtve žene iz javnog života Crne Gore. Pogoršanju ove situacije, prema mišljenju poslanice Đurović, naročito je doprinijela dekriminalizacija klevete koja je sprovedena prije nekoliko godina, kao i u potpunosti neregulisana oblast društvenih medija", navodi se u saopštenju SNP.

U saopštenju se navodi da Socijalistička narodna partija "prepoznaje veoma kompleksan trenutak u kojem se Crna Gora nalazi kao društvo, a u kojem se posebno ističe potreba za uspostavljanjem i osnaživanjem institucija."

"U tom smislu, naročito je problematična situacija sa Ustavnim sudom, koji radi na ivici kvoruma i čije nefunkcionisanje u punom kapacitetu može ozbiljno ugroziti interese države. SNP CG je spremna da dâ adekvatan doprinos rješavanju trenutne društveno-političke krize kroz učešće u novoj Vladi, čiji će osnovni ciljevi biti uspostavljanje insititucija, borba protiv organizovanog kriminala i korupcije, kao i definisanje seta izbornih zakona. Kao građanska partija prepoznali smo značaj potrebe za pomirenjem u Crnoj Gori, što smo i pretočili u Memorandum o saradnji koji smo potpisali sa GP URA i partijama manjinskih naroda", piše u saopštenju SNP.

Đurović se, kako navode, "zahvalila gospođi Vag na interesovanju i na posvećenosti Misije OEBS-a Crnoj Gori i pomoći koju pruža našim institucijama, te izrazila nadu da ćemo ubrzo svjedočiti razrješenju društveno-političke krize koja već duže vrijeme opterećuje naše građane, a SNP će tome, svakako, dati svoj maksimalan doprinos."