Šta je predviđeno predlogom sporazuma za novu vladu: Kvalifikovana većina za popis, Crkvu i "Otvoreni Balkan"?

Veći dio SDP-ovog dokumenta, u koji su “Vijesti” imale uvid, usaglašen je s mandatarom Dritanom Abazovićem (GP URA), dok svoju saglasnost još nije dala Socijalistička narodna partija (SNP), koja je uslovila otpočinjanje pregovora o vladi neulaskom Demokratske partije socijalista (DPS), Socijaldemokrata (SD) i SDP-a u nju

62134 pregleda 114 reakcija 79 komentar(a)
Za SD nema saglasnosti, iako DPS traži da budu u vladi: Brajović (SD), Konjević (SDP) i Abazović (GP URA), Foto: BORIS PEJOVIC
Za SD nema saglasnosti, iako DPS traži da budu u vladi: Brajović (SD), Konjević (SDP) i Abazović (GP URA), Foto: BORIS PEJOVIC

Nova vlada bi odluke o najspornijim političkim pitanjima - poput održavanja popisa stanovništva, potpisivanja ugovora s vjerskim zajednicama i eventualnog pristupanja regionalnim inicijativama - trebalo da donosi dvotrećinskom većinom.

To je predlog Socijaldemokratske partije (SDP) strankama koje pregovaraju o učešću u novoj izvršnoj vlasti.

Međutim, “Vijestima” je iz više drugih izvora rečeno da tek treba da se utvrdi kvalifikovana većina za donošenje važnih odluka.

Veći dio SDP-ovog dokumenta, u koji su “Vijesti” imale uvid, usaglašen je s mandatarom Dritanom Abazovićem (GP URA), dok svoju saglasnost još nije dala Socijalistička narodna partija (SNP), koja je uslovila otpočinjanje pregovora o vladi neulaskom Demokratske partije socijalista (DPS), Socijaldemokrata (SD) i SDP-a u nju.

SNP je vratio predlog na sporazum, predlažući određene izmjene.

Ta partija bi ubrzo na Glavnom odboru (GO) trebalo da odluči da li im je prihvatljivo da SDP bude dio vlade.

Iz vrha stranke Vladimira Jokovića listu je nezvanično rečeno da su im neophodne dodatne konsultacije u vezi tog pitanja, da bi bili sigurni sa čim tačno idu pred GO.

S druge strane, SDP je rezervisan prema broju resora koje bi u novoj vladi trebalo da dobije SNP (šest), jer smatraju da je to previše, pa stoga mandatar Abazović i dalje pokušava da obezbijedi konsezus kako bi se formalizovala inicijativa ka Skupštini za izbor vlade.

Iako DPS insistira i da SD bude u vladi, za SNP to nije mjera kompromisa - prenijelo je više sagovornika “Vijesti” iz GP URA i SNP-a.

U predlogu SDP-ovog dokumenta (“Sporazum o parlamentarnoj podršci i političkim prioritetima 43. Vlade Crne Gore”), kao temeljni principi buduće saradnje stranaka naznačeni su, između ostalog, poštovanje sekularanog uređenja države, antifašizam i protivljenje istorijskom revizionizmu, neupitnost perspektive članstva u EU i jačanje saradnje u okviru NATO-a, borba protiv kriminala i korupcije...

Nova vlada bi se, kako predlažu iz partije Raška Konjevića, trebalo da obaveže da usvoji i izmjeni propise koji se tiču ubrzanja evropskih intergacija, pa se stoga predlaže dogovor o izboru nosioca najviših pravosudnih funkcija (vrhovni državni tužilac, sudije Ustavnog suda, Sudski savjet).

Zatim se poziva na usklađivanje pravosudne regulative sa standarima EU i Venecijanske komisije, izborne reforme uz usvajanje preporuka OEBS-a/ODIHIR-a, reformu službe bezbjednosti. Takođe se pominje i preispitivanje spornih i nezakonitih odluka prethodne Vlade i državnih organa, efikasnija saradnja Vlade i Skupštine, unapređenje zakonodavstva u oblasti ljudskih i manjinskih prava, s prioritetom zakona o zaštiti od nasilja u porodici.

Navodi se da su “potpisnici sporazuma saglasni da 43. Vlada ima tri potpredsjednika”. Vlada bi trebalo da ima 18 ministarstava i tri potpredsjednička mjesta. U novom kabinetu će, osim GP URA, SNP-a i SDP-a, biti i manjinske partije.

Konačna lista imena budućih ministara još nije kompletirana, rečeno je juče “Vijestima”.

Abazović je početkom marta dobio mandat za sastav vlade, a više puta je odgađana njena objava, kao i inicijativa Skupštini za saziv sjednice.

U SDP-ovom dokumentu piše da bi sporazum trebalo da bude zaključen na period od godinu nakon izbora vlade, ali se navodi i da se potpisnici, najkasnije mjesec prije isteka njegovog važenja, obavezuju da pokrenu proces međusobnih konsultacija - na nivou lidera partija - u cilju produženja važenja sporazuma, odnosno njegovih mogućih izmjena.

Jedan od izvora “Vijesti” tvrdi bi sporazum o formiranju nove vlade mogao da bude potpisan danas.

Među prioritetima borba protiv kriminala, ubrzanje integracija, zaustavljanje odlaska investitora...

Politički prioriteti nove vlade trebalo bi, kako piše u SDP-ovom sporazumu, da budu nastavak borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije, nastavak započetih ekonomskih reformi, regulisanje ugovornog odnosa s vjerskim zajednicama u skladu s Ustavom i zakonima države, sagledavanje regionalnih inicijativa u kontekstu bržeg učlanjenja u EU, stvaranje povoljnog ambijenta za nove investicije, uz zaustavljanje odlaska postojećih investitora...

Među političkim prioritetima su i priprema ljetnje turističke sezone, sagledavanje mjera na reorganizaciji rada zdravstvenog sistema i donošenje državnih mjera za borbu protiv koronavirusa, intenziviranje aktivnosti na “prečišćavanju” biračkog spiska, zaštita prava i integracija manjinskih naroda u institucije, ravnomjerni regionalni razvoj i decentralizacija...

Kao jedan od političkih ciljeva pominje se i prostorni plan razvoja Crne Gore 2022-2040.

Bonus video: