Danilović poručio Abazoviću da vrati mandat: Ne brukajte se, ako to išta više znači

"Umjesto da pomognu našem urušenom sistemu političkih i drugih vrijednosti pojedini predstavnici međunarodnih institucija i najvećih zapadnih država od naših domaćih političara prave podanike i kolonijalne vazale. Narod Crne Gore to nikad neće prihvatiti, a posledice će biti velike"

24215 pregleda 123 reakcija 97 komentar(a)
Foto: Boris Pejović
Foto: Boris Pejović

Lider Ujedinjene Crne Gore (UCG) Goran Danilović saopštio je da mandatar za sastav nove vlade Dritan Abazović treba da vrati mandat i pozvao predstavnike međunarodne zajednice "pod čijim pokroviteljstvom je ova avantura i krenula da prekinu sa podstrekavanjem političkih subjekata u Crnoj Gori na neustavno ponašanje i na politički suicid."

"Ne brukajte se, ako to išta više znači. Abazović treba da vrati mandat i da se ide na izbore. Ovo je bijedna i ponižavajuća politika koja razara sve preostale supstance države Crne Gore", kazao je Danilović.

Danilović dodaje da je "naša demokratija", kako navodi, "nezrela i nesrećna nakon što se DPS nad njom iživljavao pune tri decenije", kao i da su "mnogi izgubili i nacionalno i državno dostojanstvo."

"Umjesto da pomognu našem urušenom sistemu političkih i drugih vrijednosti pojedini predstavnici međunarodnih institucija i najvećih zapadnih država od naših domaćih političara prave podanike i kolonijalne vazale. Narod Crne Gore to nikad neće prihvatiti, a posledice će biti velike. Već sjutra će opasti povjerenje u EU institucije i narašće pokret otpora evro-atlanskom svijetu i integracijama uopšte jer se ponižava narod, njegova teško osvojena sloboda, njegovo pravo na suverenost i dostojanstvo", poručio je Danilović u saopštenju.

On je dodao da se "ne radi o izboru nove vlade nego o lakrdiji", te da "sve liči na postavljanje namjesništva, oktrojisanje Ustava, sprdnju sa institucijama."

Danilović je poručio da "Crna Gora nije zaslužila da se prema njoj ponaša kao prema istorijskom nedonoščetu."

"Iako su iscureli gotovo svi krajnji trenuci sa "ispravljanje kičme", a nakon što SDP i DPS javno ponižavaju SNP postavljanjem uslova koje bi odbacio svaki slobodan i častan čovjek, pozivamo kolege da razmisle; je li sve ovo, je li jedna krpljevina od Vlade, vrijedna potpunog ličnog i nacionalnog posrnuća. Ne gradi se kuća sa raspikućama, nije Partija ni izbliza važna koliko se čini", poručio je Danilović u saopštenju.

On je dodao da "nema sreće od politike koja se plaši naroda", te da "boljeg od ovog nemamo i na kraju se svi moramo suočiti sa tim sudom."

"Đukanović besramno i otvoreno izvrgava ruglu svoja predsjednička prava i obaveze. Raspisivanjem lokalnih izbora na mjericu i po principu svake sedmice po njih nekoliko, otvara prostor da nova parlamentarna većina po hitnom postupku zatraži objedinjavanje tih procesa. Naravno, neće to uraditi pomjeranjem svih za neki jedinstveni datum u junu, nego je namjera da se pomjere za što kasnije, pa ako treba i za cijelu godinu", poručio je Danilović.

Danilović je kazao da će "i na to sramno gaženje Ustava, osnovnog prava građana da biraju i budu birani, ćutati sve relevantne institucije međunarodne zajednice."

"Ako iko podigne glas, ako građani krenu protestima da brane slobode i prava biće optuženi da su dio hibridnog rata Rusije protiv Crne Gore!? Scenario je toliko jadan i providan da čestiti svijet podilaze jeza i gađenje, istovremeno. Akteri moraju znati da će ipak država uskoro profunkcionisati i da će za ovo ponižavanje i urušavanje sistema neko morati da odgovara", zaključuje Danilović u saopštenju.

Bonus video: