U Bijelom Polju 358 glasača manje, a u Šavniku 21

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanovića raspisao je izbore za odbornike u Skupštini ove dvije opštine za 12. jun 2022. godine

5369 pregleda 31 reakcija 6 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Glasačko pravo u Bijelom Polju na dan 13. april ima 39.580 građana, a u Šavniku 1.597, saopštilo je danas Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP).

U odnosu na parlamentarne izbore održane 30. avgusta 2020. godine, broj birača u Bijelom Polju smanjio se za 358, a u Šavniku za 21.

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanovića raspisao je izbore za odbornike u Skupštini ove dvije opštine za 12. jun 2022. godine.

Kako se navodi u saopštenju uvid u birački spisak, birač može ostvariti lično, na šalterima Područne jedinice za upravne poslove, državljanstvo i strance Bijelo Polje i Filijale za upravne poslove, državljanstvo i strance Šavnik, svakim radnim danom (od ponedjeljka do petka) u terminu od 8 do 14 sati, uz važeću ličnu kartu ili putnu ispravu (pasoš).

Dodaje se da prilikom neposrednog uvida, birač može zatražiti promjenu podataka upisanih u birački spisak.

"Birač može izvršiti uvid u birački spisak direktno i preko internet portala www.biraci.me. Na tom portalu, građanin unosom broja lične karte ili putne isprave može provjeriti da li je u biračkom spisku i na kojem biračkom mjestu glasa. S obzirom na to da je tačnost adrese na kojoj građanin živi važna za tačnost biračkog spiska, na portalu je ostavljena mogućnost podnošenja elektronskog zahtjeva za promjenu adrese u okviru opštine u kojoj ima prijavljeno prebivalište. Takođe, građanin zahtjev za promjenu adrese može podnijeti i lično, na šalterima Područne jedinice/ Filijale za upravne poslove, državljanstvo i strance Ministarstva unutrašnjih poslova, u opštini u kojoj ima prijavljeno prebivalište", piše u saopštenju.

Iz MUP-a dalje napominju da birači koji posjeduju elektronsku ličnu kartu izdatu nakon 30. marta 2020. godine, uvid u birački spisak mogu izvršiti direktno i preko internet portala (https://e.servis.mup.gov.me), upotrebom certifikata za elektronsku identifikaciju koji je ugrađen u elektronsku ličnu kartu. Takođe, birači upotrebom certifikata za elektronsku identifikaciju i certifikata za kvalifikovani elektronski potpis koji su ugrađeni u elektronsku ličnu kartu izdatu nakon 30. marta 2020. godine, putem gore navedenog internet portala https://e.servis.mup.gov.me, mogu elektronskim putem izvršiti i promjenu adrese u okviru opštine u kojoj imaju prijavljeno prebivalište", objavio je MUP.

MUP napominje "da je, a kako bi građanin bio u mogućnosti izvršiti uvid u birački spisak na opisan način ili izvršiti promjenu adrese prebivališta upotrebom elektronske lične karte, neophodno prethodno izvršiti aktivaciju certifikata u elektronskoj ličnoj karti".

Uputstvo o načinu aktiviranju certifikata nalazi se na internet stranici https://ca.elk.gov.me.

"U birački spisak upisuju se državljani Crne Gore koji imaju biračko pravo, a nakon donošenja odluke o raspisivanju izbora i lica koja biračko pravo stiču najkasnije na dan izbora, prema mjestu prebivališta", zaključuju iz MUP-a.