SDP uputio urgenciju Jokoviću da zakaže sjednicu Odbora za ekonomiju, finansije i budžet

Stanić navodi da je SDP 24. i 30. marta uputio zahtjeve za održavanje sjednica na kojim bi se razmatrale antikrizne mjere, odnosno održalo kontrolno saslušanje resornih ministara

10350 pregleda 13 komentar(a)
Stanić, Foto: SDP
Stanić, Foto: SDP

Socijaldemokratska partija (SDP) uputila je Urgenciju predsjedniku Odbora za ekonomiju, finansije i budžet Vladimiru Jokoviću da hitno zakaže sjednice Odbora za ekonomiju, finansije i budžet povodom značajnog rasta cijena i pada životnog standarda građana usljed krize, ali i saslušanja resornih ministara na ove teme.

Šef Medijskog tima SDP Mirko Stanić kazao je da bi pitanja vezana za očuvanje i poboljšanje standarda života građana trebalo da budu na vrhu agende resornih ministarsatva, ali i predsjednika nadležnog Odbora.

"Kao odgovorni predstavnici građana koji su nas birali, moramo uraditi sve što je u našoj moći da donesemo odluke koje će spriječiti strmoglavi pad životnog standarda građana, izazvan podjednako neodgovornom i odlazećom Vladom Zdravka Krivokapića, kao i blokadom rada Skupštine", rekao je Stanić.

Navodi da su poslanici SDP Odboru uputili dva zahtjeva za sazivanje sjednica, 24. i 30. marta.

"U prvom zahtjevu između ostalog se navodi da je potrebno hitno sazivanje sjednice kako bi razmatrali antikrizne mjere, podršku građanima i privredi, ali i dio zakona koji se odnose na smanjivanje akciza na gorivo i na prehrambene proizvode, čiji je rast od 30 odsto do 150 odsto u protekloj godini” ističe Stanić.

Drugim zahtjevom SDP je tražio kontrolno saslušanje ministara finansija i socijalnog staranja Milojka Spajića, ekonomskog razvoja Jakova Milatovića i poljoprivrede Aleksandra Stijovića na temu postupanja Vlade i ministarstava povodom ekonomske krize izazvane rastom cijena energenata i prehrambenih proizvoda.

“Ogromni rast inflacije pogađa one porodice čija se primanja nijesu povećala početkom godine, pogotovo naše penzionere kojih je 125.000, ali i korisnike materijalne pomoći, tako da su troškovi struje u zimskom periodu, goriva koje je 70 odsto poskupjelo za godinu i hrane postali za većinu njih neizdrživi. Očekujemo od Jokovića da prepozna urgentnost i važnost ove inicijative i da kao nadležni skupštinski odbor, bez odlaganja, pokrenemo rješavanje pitanja od kojih zavisi egzistencija ogromnog broja građana Crne Gore”, zaključuje Stanić.

Bonus video: