Svađama žele da odlože dijalog

Marović navodi da treba očekivati dodatni pritisak međunarodnih adresa da se sjedne za pregovarački sto, dok Raonić smatra da su obije strane ublažavale retoriku nakon razgovora sa međunarodnim zvaničnicima
10 komentar(a)
Milo Đukanović, Duško Marković, Foto: Boris Pejović
Milo Đukanović, Duško Marković, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 18.10.2017. 17:44h

Demokratska partija socijalista (DPS) će pokušati da iskoristi loše odnose unutar opozicije kako bi odložila početak pregovora o rješavanju političke krize u državi. Formiranjem Radne grupe za preporuke OEBS-a i potenciranjem činjenice da opozicija nema zajednički stav o modelu pregovora, vladajuća partija pokušaće da smanji međunarodni pritisak koji je praktično ozvaničen upozorenjem šefa Delegacije EU Aiva Orava da bi izbori naredne godine mogli biti osporeni bez izmjena zakona.

Izvršna direktorka Politikon mreže Jovana Marović smatra da je formiranjem Radne grupe DPS pokušao da skine sa sebe odgovornost zbog odlaganja pregovora. Ona tvrdi da se opozicija neće uključivati u Radnu grupu iako je to kanal za dijalog o poštenijim izborima.

“U Radnoj grupi za usvajanje preporuka OEBS ne treba očekivati bilo kakav zajednički rad vlasti i opozicije bez prethodno postignutog kompromisa o ranijim opozicionim zahtjevima“

Lider DPS-a Milo Đukanović poručio je da je spreman za otvaranje dijaloga o preporukama OEBS-a ali i o drugim pitanjima od značaja za Crnu Goru, iako je do nedavno pregovore uslovljavao povratkom opozicije u parlament. Istovremeno iz Demokratskog fronta (DF) pozvali su lidere tzv. građanske opozicije da ne pregovaraju sa DPS-om, navodeći da je to priprema za ulazak u vladu Duška Markovića.

Lider Ujedinjene Crne Gore Goran Danilović je dan nakon poziva na rješavanje političke krize pozvao opoziciju da bojkotuje predsjedničke i lokale izbore u novembru, ukoliko ne bude mogućnosti kontrole izbornog procesa. Lider Demokrata Aleksa Bečić istovremeno je poručio da nikada neće sjesti za pregovarački sto sa Markovićem i Đukanovićem. Marovićeva smatra da se time dodatno smanjuju šanse za rješavanje krize.

“Obije strane godinu nakon parlamentarnih izbora insistiraju na početnim pozicijama. Otuda je repliciranje putem medija postalo zamorno, jer ne sadrži ništa što nas može dovesti do rješenja krize”, istakla je ona.

Podsjećajući da opozicija ni godinu nakon izbora nema zajedničku strategiju, programski direktor Građanse alijanse Boris Raonić upozorio je da međusobni napadi lidera dodatno pogoršavaju situaciju. “Iako svjesni da ne mogu sami osvojiti 51 odsto mandata, iako znaju gdje se realno može postići cilj, oni i dalje insistiraju na neozbiljnim prepucavanjima”, smatra on.

Marović navodi da treba očekivati dodatni pritisak međunarodnih adresa da se sjedne za pregovarački sto, dok Raonić smatra da su obije strane ublažavale retoriku nakon razgovora sa međunarodnim zvaničnicima.

“Interesantno je da moćne figure na domaćoj sceni isključivu retoriku ublažavaju nakon susreta sa međunarodnom zajednicom i onda pozivaju na dijalog i između redova nude ustupke. Do dijaloga će izvjesno doći, samo što to neće biti dijalog, nego klasični pregovori”, istakao je Raonić.

DF: Marković vas obmanjuje; SNP: Ne znate ko su neprijatelji

Čelnici Demokratskog fronta i tzv. građanske opozicije nastavili su i juče medijsku polemiku, međusobnim optužbama da pomažu DPS-u. Iz Fronta su optužili lidere tzv. građanske opozicije za izdaju, navodeći da bi ulaskom u Markovićevu vladu “legitimisali sva dosadašnja nepočinstva režima”.

“Među njima postoji rivalstvo ko će prije stegnuti ruku Markoviću, a što je najgore, on to odlično zna. Zato se i sprda s njima, šaljući im poruke iz pilotske kabine o nekim tajnim fasciklima koje stalno nosi sa sobom da bi ga podsjećale na njih”, navodi se u saopštenju DF-a.

Iz SNP-a su odgovorili da čelnici Fronta “više ne znaju ko su im prijatelji, a ko neprijatelji”. Iz SNP-a su upozorili da će se Front vratiti u parlament, iako su bili najveći zagovornici bojkota.

“Nastavljamo dvadeset godina dugu borbu za slobodnu Crnu Goru. SNP je demokratska partija i da li mi kontrolišemo poslanike naša je unutrašnja stvar. Ova paranoja iz DF nije iznenađenje, ali bi ipak trebalo da se zahvale SNP-u jer da nije bilo naše partije, ne bi ni bilo vodećih lidera DF-a”, navodi se u reagovanju SNP-a.

Bonus video: