Pejović: Vidljivi pomaci u svim oblastima

Pejović je, kako se navodi, predstavio ostvarene rezultate, kao i tekuće aktivnosti koje vode otvaranju dodatnih poglavlja za koje je Crna Gora spremna
1 komentar(a)
Aleksandar Pejović, Aleksandar Andrija Pejović, Foto: Savo Prelević
Aleksandar Pejović, Aleksandar Andrija Pejović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 18.10.2017. 16:01h

Reforme koje Crna Gora sprovodi u procesu pristupanja odvijaju se dobrim tempom, i u svim oblastima su vidljivi pomaci, ocijenjeno je tokom sastanka ministra evropskih poslova Aleksandra Andrije Pejovića s ambasadorima država članica Evropske unije (EU).

Kako je saopšteno iz Ministarstva evropskih poslova (MEP), sagovornici Pejovića poručili su da Crna Gora ima punu podršku država članica za uspješan dovršetak procesa pristupanja.

Sastanak je organizovalo estonsko predsjedništvo Unije u saradnji s Delegacijom EU u Podgorici, kako bi se razgovaralo o narednim koracima u procesu pristupanja i pripremi za sljedeću Međuvladinu konferenciju koja će se održati u decembru.

Pejović je, kako se navodi, predstavio ostvarene rezultate, kao i tekuće aktivnosti koje vode otvaranju dodatnih poglavlja za koje je Crna Gora spremna.

“Posebno je predstavio rad na ispunjavanju privremenih mjerila u poglavljima 23 i 24 istakavši da su intenzivne reforme u zakonodavnom i institucionalnom dijelu sprovedene tokom proteklih godina dovele do konkretnih rezultata na terenu”, kaže se u saopštenju.

Pejović je istakao da crnogorske institucije, prije svega Agencija za sprečavanje korupcije i Specijalno državno tužilaštvo, kroz prevenciju i rješavanje slučajeva borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala, rade na unapređenju bilansa rezultata.

On je, kako je saopšteno iz MEP-a, ukazao da su sve crnogorske institucije i kompletna pregovaračka struktura posvećeni ispunjavanju preuzetih obaveza, kako u dijelu otvaranja preostalih poglavlja, tako i u pogledu njihovog zatvaranja, i iznio očekivanje da će od sljedeće godine početi dinamičnija faza privremenog zatvaranja poglavlja.

“Ambasadori država članica EU su ocijenili da se reforme odvijaju dobrim tempom i kvalitetom, i da u svim oblastima postoji vidljiv napredak. Ukazali su na značaj inicijative predsjednika Evropske komisje za izradu Strategije za ubrzano članstvo, kao i na značaj sljedećeg izvještaja o napretku Crne Gore”, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da su ambasadori pozdravili organizaciju konferencije kojom je obilježena desetogodišnjica od potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

“Ambasadori su poručili da će države članice nastaviti da prate sprovođenje obaveza, kao i da će, kroz konkretne tehničke i ekspertske projekte, nastaviti da podržavaju evropske napore Crne Gore. U tom smislu su prenijete poruke pune podrške za uspješan dovršetak procesa pristupanja”, kaže se u saopštenju.

Bonus video: