Kordić: Crna Gora na korak od finalne faze pristupanja EU, najkrupniji koraci sada potrebni u vladavini prava

Prema Izvještaju o ispunjenosti preporuka EK, kako je saopšteno na konferenciji, do sada je ispunjeno preko 60 odsto obaveza

14554 pregleda 15 komentar(a)
Foto: Biljana Matijašević
Foto: Biljana Matijašević

Glavna pregovaračica sa Evropskom unijom (EU) Zorka Kordić kazala je da je Crna Gora na korak od finalne faze pristupanja EU i da su sad najkrupniji koraci potrebni u oblasti vladavine prava.

Ona je na okruglom stolu "Crna Gora između dva izvještaja Evropske komisije - Ima li napretka?", kazala da se situacija promijenila zbog rata u Ukrajini i da neke države traže ubrzani prijem u EU.

"Ipak, Crna Gora je najviše napredovala i otvorila sva pregovaračka poglavlja", podsjetila je Kordić.

Ona je rekla da je Vlada i državna administracija učinila sve da ispuni preporuke EK.

Prema Izvještaju o ispunjenosti preporuka EK, kako je saopšteno na konferenciji, do sada je ispunjeno preko 60 odsto obaveza.

Kordić je ukazala na važnost sprege između Vlade i Skupštine i da je dosta toga ostalo u parlamentu.

"Stalna interakcija i saradnja sa Skupštinom je neophodna", rekla je Kordić.

Kordić je rekla da je politička stabilnost važna komponenta, ali uspješnost procesa zavisi od svih segmenata društva.

"Ono što je potrebno je da imamo i jasan politički kontekst kod kuće. Mislim da smo u otežanim okolnostima uspjeli da ostvarimo značajne rezultate", kazala je Kordić odgovarajući na pitanje koliko politička nestabilnost utiče na proces pregovora.

Rekla je da sada imamo prelomnu tačku u oblasti vladavine prava i da se dovrše ključna imenovanja u pravosuđu.

Kako je dodala, važno pitanje je i reforma izbornog zakonodavstva.

Navela je da i druga poglavlja zahtijevaju kvalifikovanu većinu pa je pitanje političkog konsenzusa nešto što će biti ključno pitanje sve do sticanja punopravnog članstva.

Na pitanje koliko su u ovom trenutku daleka završna mjerila za poglavlja 23 i 24, Kordić je odgovorila da to zavisi od dinamike ključnih imenovanja u pravosuđu i izborne reforme.

"Politički kontekst je takav da dijalog oko kvalifikovane većine za ova pitanja traži određeno vrijeme. Posao u okviru pregovaračkih poglavlja nije čekao kvalifikovanu većinu", rekla je Kordić i dodala da u maju očekuju Non pejper EK o vladavini prava.

Bonus video: