Milović: Akteri manjinske vlade da odustanu od mijenjanja broja ministarstava i uklope se u postojeće

"Bilo kako bilo, ekspertska vlada nas je naučila da je narodni poslanik kao opunomoćenik jednog dijela stanovništva irelevantan prilikom njenog kreiranja, a manjinska vlada nas uči da je narodna volja pokazana na izborima takođe činjenica koju je lako zaobići", rekla je Milović

7966 pregleda 14 komentar(a)
Milović, Foto: Demos
Milović, Foto: Demos

Ksenija Milović, potpredsjednica Demosa saopštila je danas da bi "valjalo skrenuti pažnju akterima manjinske vlade da odustanu od mijenjanja broja ministarstava i uklope se u postojeće".

"Nakon parlamentarnih izbora nekoliko puta su se pojavljivali spiskovi i šeme za sastav vlade, odlazeći premijer je zapečatio broj resora na 12, dobili smo ministre (neki od njih i danas govore da su eksperti, nikako političari. Ako je vjerovati rečnicima stranih riječi i izraza, oni su to postali danom stupanja na funkciju). Što se tiče vlade, a i drugih bitnih političkih momenata (kriza) naš Ustav je ispao nedorečen, a otvoren je širok prostor za tumačenje istog", istakla je Milović, a objavljeno je na zvaničnoj Fejsbuk stranici Demosa.

Ona je dodala da je "Crna Gora sastavljala (odista, za kraći vremenski period) koalicione, političke vlade, one nacionalnog spasa, jedinstva, nije se srećom došlo do javnog sastavljanja vlade u sjenci, ali smo dugo čekali ekspertsku, a sada i manjinsku".

Milović je kazala da "ako bude mudrosti, brzo ćemo sastaviti vladu" očigledno je mudrost ostala na kakvom graničnom prelazu ili u spam sandučetu.

"Bilo kako bilo, ekspertska vlada nas je naučila da je narodni poslanik kao opunomoćenik jednog dijela stanovništva irelevantan prilikom njenog kreiranja, a manjinska vlada nas uči da je narodna volja pokazana na izborima takođe činjenica koju je lako zaobići. Kakav god rasplet bio, i dok se na dolazak mudrosti čeka, kao i na nužno raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora ( u suprotnom, završićemo kao studija slučaja u kakvom članku iz oblasti politikologije, sociologije ... ) valjalo bi skrenuti pažnju akterima manjinske vlade da odustanu od mijenjanja broja ministarstava i uklope se u postojeće. Ne zbog simbolike broja 12, već da nam ne bi, prije preuzimanja funkcije, a umjesto ciljeva, programa rada, najave datuma za prve rezultate, ubacili jedan veliki izgovor - sistematizacija koja slijedi poješće makar polovinu mandata oročene vlade. I onda mogu u novu izbornu trku da uđu sa parolom - sve smo mogli mi, ali nam je trebalo još samo malo vremena", poručila je potpredsjednica stranke na čijem je čelu Miodrag Lekić.

Bonus video: