SDT pozvalo Carevića da u svojstvu građanina da izjavu

Resor Tamare Srzentić, kako su "Vijesti" objavile još u januaru ove godine, o nepravilnostima je upoznao Vladu, ali i tužilaštvo

17951 pregleda 23 reakcija 23 komentar(a)
Carević, Foto: Vuk Lajović
Carević, Foto: Vuk Lajović

Specijalno državno tužilaštvo (SDT) pozvalo je predsjednika Opštine Budve Marka Carevića da u svojstvu građanina da izjavu vezano za inspekcijski nalaz, koji je na zahtjev doskorašnjeg šefa Skupštine opštine (SO) Budva Krsta Radovića izvršilo Ministarstvo javne uprave, digitalnog društva i medija, te utvrdilo nepravilnosti u radu prvog čovjeka Budve.

To je "Vijestima" potvrđeno iz više izvora.

Resor Tamare Srzentić, kako su "Vijesti" objavile još u januaru ove godine, o nepravilnostima je upoznao Vladu, ali i tužilaštvo.

Direktorat za efikasnu implementaciju dobre javne uprave resornog ministarstva upozorio je tada Carevića da je dužan da postupa zakonito, u granicama ovlašćenja, sa punom odgovornošću za zakonitost i cjelishodnost rada Opštine.

Direktorat za efikasnu implementaciju dobre javne uprave je izvršio upravni nadzor nad primjenom člana 59 Zakona o lokalnoj samoupravi u periodu od maja do oktobra prošle godine, na koji se Carević pozivao prilikom donošenja 11 odluka.

Radović se obratio Ministarstvu javne uprave, digitalnog društva i medija inicijativom za vršenje nadzora nad primjenom Zakona o lokalnoj samoupravi kojim je propisano da predsjednik Opštine donosi akte iz nadležnosti Skupštine "ako Skupština nije u mogućnosti da se sastane ili je iz drugih razloga onemogućen njen rad, a njihovim nedonošenjem bi se ugrozio život građana ili imovina veće vrijednosti".

Pozivajući se na ove zakonske odredbe, Carević je u toku prošle godine donio odluke o usvajanju godišnjeg programa rada i finansijskog plana Vodovod i kanalizacija, Otpadne vode, odluku o utvrđivanju cijena usluga za odvoz i zbrinjavanje otpadnih voda iz septičkih jama, odluku o utvrđivanju cijena regulisanih komunalnih usluga Vodovod i kanalizacija, odluku o kriterijumu, načinu i postupku raspodjele sredstava nevladinim organizacijama, kao i rješenje o razrješenju članova odbora direktora SRC Budva i imenovanju novih.

U nalazu upravnog nadzora navedeno je da se Carević oglušio i pored urgencije da dostavi dokumenta i podatke za osam donijetih odluka.

"Predsjednik Opštine Budva Ministarstvu javne uprave digitalnog društva i medija ni nakon upućene urgencije nije dostavio tražene spise predmeta", navodi se u nalazu.

Bonus video: