Bulajić: Nijesam uspio da sačuvam izbornu volju, ovdje se radi o jakom i veoma naglašenom stranom uticaju

"Očigledno je da je ova skupštinska većina suprotna iskazanoj izbornoj volji građana na parlamentarnim izborima. Prekomponovanjem skupštinske većine, na ovaj način, stvoren je ustavno-pravni presedan koji će vremenom, bojim se, postati pravilo", poručio je Bulajić

41388 pregleda 448 reakcija 103 komentar(a)
Bulajić, Foto: Skupština Crne Gore
Bulajić, Foto: Skupština Crne Gore

Bivši potpredsjednik Skupštine Crne Gore Strahinja Bulajić kazao je da je dobio zahtjev za sazivanje sjednice Kolegijuma predsjednika Skupštine Crne Gore, potpisan od strane šefova klubova poslanika Miloša Konatara, Danijela Živkovića, Dragana Ivanovića, Raška Konjeviča i Kenane Strujić Harbić što znači da se ovim potpisima potvrđuje formiranje nove skupštinske većine od najmanje 46 poslanika.

Bulajić je ranije danas podnio ostavku na mjesto potpredsjednika Skupštine i mjesto poslanika.

On od 1. marta, kada je počelo redovno zasjedanje, nije htio da zakaže ni jednu sjednicu parlamenta poručujući da će to učiniti kad doskorašnja skupštinska većina dogovori rješenje krize vlasti.

"Očigledno je da je ova skupštinska većina suprotna iskazanoj izbornoj volji građana na parlamentarnim izborima. Prekomponovanjem skupštinske većine, na ovaj način, stvoren je ustavno-pravni presedan koji će vremenom, bojim se, postati pravilo", poručio je Bulajić.

On u saopštenju navodi da je na dužnosti v.d. predsjednika Skupštine, a zajedno sa kolegama iz kluba poslanika DF-a, u domenu mogućnosti zastupao i štitio izbornu narodnu volju saopštenu 30.avgusta.

"Na žalost, u tome nijesam uspio. Sada je već, bar se nadam, svima jasno da je razlog tome i što se ovdje ne radi tek samo o pukoj unutar političkoj borbi. Ovdje se radi o jakom i veoma naglašenom stranom uticaju. Tu mislim i na veliku krizu u istočnoj Evropi i uticaju NATO alijanse kao nezaobilaznog faktora i inspiratora svih značajnijih kriza u svijetu, pa i kod nas. Svjedoci smo gotovo dvomjesečnih pritisaka na mene, zbog navodnog nezakazivanja prve sjednice proljećnog zasijedanja Skupštine, a na kojoj je po sili Poslovnika morala da se nađe tačka – izbor predsjednika Skupštine. Ovim zahtjevom, sada je to svakome potpuno jasno, sami priznaju da su tek danas valjda završili njihove dogovore i da su dva mjeseca jalovih pregovora o prekrajanju izborne volje pokušavali da zataškaju napadima na mene", rekao je Bulajić.

Bulajić ističe da vjeruje da je svakome jasno da do danas nije ni postojala istinska i iskrena inicijativa za zakazivanje sjednice u redovnom zasijedanju.

"Uz put da primijetim nešto što nije vrijedno komentara, a to je navodno zalaganje za posebnu sjednicu Skupštine sa premijerskim satom i poslaničkim pitanjima, gdje bi valjda postavljali pitanja Vladi, kojoj su isti oni izglasali nepovjerenje, odnosno, odlazećem premijeru kome u decembru prošle godine, dok je imao puni kapacitet, nijesu htjeli da postave niti jedno pitanje. Isto tako, ne zavređuje posebno komentarisanje navodna briga o ekonomskom stanju Crne Gore i njenih građana od političkih partija koje su do nedavno ekonomski urušavale Crnu Goru, nekažnjeno krčmili njene resurse, lično se bogatili, zloupotrebljavali položaj, poručujući da bi navodno jednim plenarnim zasijedanjem riješili sve nedaće njihove ukupne vladavine, krize u Ukrajini i, moram reći, ne baš dobrog projekta odlazeće Vlade, a koji se zove „Evropa sad“", navodi Bulajić.

Poručio je građanima da je sve što je novouspostavljena parlamentarna većina uradila u protekla dva mjeseca, uključujući i, kako tvrdi, pokušaje da ga dezavuišu kao političara i čovjeka predstavljalo je dezavuisanje sistema i ustavno-pravnog poretka, "sa jednim i krajnjim ciljem - da se na vanustavan način i bez izbora poraženi subjekti na parlamentarnim izborima vrate na vlast."

"Naum su ostvarili i zbog, meni nerazumljivog, odustajanja od izvornih izbornih principa određenih političkih subjekata sa izborne liste „Za budućnost Crne Gore“. S druge strane, drugi dio skupštinske većine, po mom sudu, prosto nije htio, ili nije bio spreman, ili prosto nije bilo želje za konkretnim dogovorom, ili za konkretnim zajedničkim aktivnostima. Iskreno, veoma žalim zbog svega toga. Šta god dopiralo do vas, važno mi je da to saopštim - zastupao sam i štitio izbornu narodnu volju potpuno u skladu sa slovom Ustava i zakona, ali i sa svojom savješću. Ali je i istina da nijesam mogao da spriječim ono što mi se dešavalo pred očima, ali i pred očima čitave javnosti. Možda se neko i neće složiti sa mnom, ja to nazivam - ustavni puč. Mislim da je stvar samo u tome, ko to hoće i želi da vidi – vidjeće, ali je izgleda neuporedivo lakše samo okrenuti glavu, po pravilu - zbog nekog sitnog interesa. Formiranjem nove skupštinske većine, ponavljam – brutalno je zgažen član 2 Ustava. To je i jedan od razloga kada može mirne savjesti da se kaže – bavljenje politikom u Crnoj Gori postalo je besmisleno", rekao je Bulajić.

Dodaje da ako je krajni cilj projekta uvođenje besmisla u politički život crnogorskog društva, za sada su uspjeli, "kako zainteresovani domaći politički subjekti, tako i tzv. međunarodna zajednica".

Podsjetio je da je kazao da će sjednicu Skupštine odmah zakazati, ukoliko se dogovor o formiranju nove Vlade postigne u okviru postojeće skupštinske većine, ili ukoliko se postigne dogovor o tzv. tehničkoj Vladi, koja bi imala ograničeno trajanje, koja bi imala jasno precizirane zadatake i koja bi utvrdila i jasno definisala datum vanrednih izbora, što bi bilo čisto, ali i pošteno rješenje u ovoj situaciji.

"Na žalost, očigledno je da nije ispunjeno ništa od očekovanog, što bi bar ukazalo da je skupštinska većina ipak proizvod izborne volje. Naprotiv, ovim je i definitivno srušena postojeća skupštinska većina i to predstavlja udžbenički primjer prekrajanja izborne volje birača. Iz tog razloga, ostaću dosledan do sada više puta saopštenom stavu i neću uvažiti zahtjev koji bi se odnosio na zakazivanje sjednice Skupštine, ali ni Kolegijuma predsjednika", naveo je Bulajić.

Imajući ovo u vidu Bulajić navodi da je odlučio da vrati poslanički mandat Novoj srpskoj demokratiji, odnosno koaliciji Demokratski front.

On se zahvalio na bezuslovnoj podršci svim dobronamjernim i onima "koji su od početka znali o čemu se zapravo radilo svih ovih dana".

Bonus video: