Bulajića može zamijeniti Krivokapić

Krivokapić je, ranije rekao da ne želi da se vrati u Skupštinu, pa je sljedeći na listi koji bi mogao da zamijeni Bulajića, Rade Ranitović specijalista opšte medicine iz Bijelog Polja

19407 pregleda 15 komentar(a)
Krvivokapić, Foto: Boris Pejović
Krvivokapić, Foto: Boris Pejović

Odlazeći premijer Zdravko Krivokapić mogao bi da se vrati u skupštinske klupe, jer se ostavkom Strahinje Bulajića, upraznilo jedno mjesto na kvoti Nove srpske demokratije (Nova).

Krivokapić je, međutim, ranije rekao da ne želi da se vrati u Skupštinu, pa je sljedeći na listi koji bi mogao da zamijeni Bulajića, Rade Ranitović specijalista opšte medicine iz Bijelog Polja.

Izglasavanjem nepovjerenja njegovoj Vladi, Krivokapić, prema Zakonu o izboru odbornika i poslanika (član 101), ponovo stiče pravo na poslanički mandat koji mu je prestao nakon što je u decembru 2020. godine zbog nespojivosti funkcija podnio ostavku Skupštini. Ako Krivokapić bude zainteresovan da se vrati u skupštinske klupe, tu mogućnost imaće tek što mu fornalno prestane funkcija premijera.

On je na parlamentarnim izborima održanim prije godinu i po bio prvi na koalicionoj listi “Za budućnost Crne Gore” (ZBCG), koju su činili Demokratski front (Nova, Demokratska narodna partija i Pokret za promjene), Socijalistička narodna partija, Prava Crna Gora, Ujedinjena Crna Gora, Radnička partija, Partija udruženih penzionera i invalida, Jugoslovenska komunistička partija, Srpska radikalna stranka i Stranka penzionera invalida i socijalne pravde.

Koalicija ZBCG je na izborima, na kojima je smijenjena trodecenijska vlast Demokratske partije socijalista, osvojila 27 mandata.

Kako je “Vijestima” ranije pojašnjeno iz Državne izborne komisije (DIK), da bi se Krivokapić vratio u Skupštinu nije dovoljno da bilo ko sa liste ZBCG podnese ostavku, već je potrebno da to uradi isključivo neko od poslanika Nove, jer je, prema koalicionom sporazumu, odlazeći premijer na njihovoj kvoti.

Prema Zakonu o izboru odbornika i poslanika (član 104), ako odborniku/poslaniku koji je izabran sa koalicione liste prestane mandat prije isteka vremena na koje je izabran, za odbornika/poslanika će se izabrati onaj kandidat prema redosljedu s konstituenta liste kojoj pripada.

Krivokapića je, nakon što je napustio parlament, u poslaničkim klupama zamijenio Dejan Đurović (Nova).

Bonus video: