Leković: Tužilaštvo da ispita prodaju atraktivne parcele na kojoj se nalazi ogledno dobro Srednje stručne škole u Baru

"Dakle, umjesto za očekivanih i minimalnih 10 miliona, vrijedna državna imovina površine 27.972 metara kvadratnih u centru grada, na 100 metara od mora prodata je za samo 3.692.304 eura od čega je Opštini Bar pripalo nešto više od million", kazao je Leković

12420 pregleda 81 reakcija 12 komentar(a)
Foto: Demokratska Crna Gora
Foto: Demokratska Crna Gora

Odbornik Demokratske Crne Gore u Skupštini opštini Bar Momčilo Leković pozvao je Tužilaštvo da ispita prodaju atraktivne parcele na kojoj se nalazi ogledno dobro Srednje stručne škole (SSŠ) u Baru.

Problem sa stoljetnjim maslinjacima i oglednim dobrom koje pripada SSŠ, navodi u7 svom saopštenju, vrhunac je sage koja je započela još 2018. godine na DUP-u Topolica III.

Leković je podsjetio da se "bivša Vlada bavila prodajom zemljišta na najatraktivnijem barskom DUP-u Topolica III više puta".

"Prvo je 2018. godine pokušavala da proda urbanističku parcelu po nevjerovatnoj cijeni od samo 92 eura po mteru kvadratnom, da bi se, nakon otkrivanja afere od strane Demokrata, prebacila na susjedne nepokretnosti sa pravom raspolaganja Opštine Bar. Na naše insistiranje Opština Bar zaključkom utvrđuje početnu minimalnu cijenu zemljišta u iznosu od 380 eura po metru kvadratnom i postavlja je kao uslov za davanje saglasnosti. Kako je vrijednost zemljišta na ovoj urbanističkoj parceli procijenjena i od strane Uprave za nekretnine u iznosu od 410 eura po metru kvadratnom, Vlada ubrzo odustaje i od ove prodaje", navodi se u saopštenju.

Dodaje i da nakon "ovih neuspjelih pokušaja", Vlada zaobilazi Opštinu Bar, te konačno uspjeva i 2019. godine prodaje "skoro 30 hiljada metara kvadratnih državnog zemljišta na UP1 zoni A, bloku 1, DUP Topolica III po cijeni od samo 132 eura po metru kvadratnom konzorcijumu koji je dostavio ponudu".

foto: Demokratska Crna Gora

Leković je u vezi sa tom konkretnom prodajom postavio više pitanja:

"Prije svega, kako je moguće da je najatraktivnije barsko zemljište prodato po ovako niskoj cijeni? Kako je moguće da je pandan za procjenu vrijednosti ovog zemljišta uzeta vrijednost imovine u Lučicama, Opština Budva? Kako je moguće da u Izvještaju o procjeni predmetne nepokretnosti iz 2019. stoji da će broj smještajnih jedinica za prodaju biti samo 100, da bi u izvještaju nove Vlade saznali da se planira prodaja svih 322 smještajnih jedinica, što enormno podiže zaradu novom investitoru? Ako u predmetnom izvještaju o procjeni stoji da je postojećim DUP-om data mogućnost izgradnje hotelskog kompleksa maksimalnog kapaciteta do 200 mjesta, da li će prodaja 322 smještajne jedinice u praksi značiti da se u Baru neće graditi hotel već zgrade za prodaju stanova? Da li je procjenu ove vrijedne imovine radila ista Sanja Radović čiji je nalaz u sudskom predmetu protiv Miomira Mugoše, okarakterisan od strane SDT-a kao citiram: “totalno pristrasan, nekompetentan i neprofesionalan”? Izvještaj je rađen u predmetu pred podgoričkim Višim sudom protiv bivšeg gradonačelnika Podgorice, koji se tereti da je prodajom opštinske zemlje kompaniji “Carine” za 165 eura po kvadratu – oštetio lokalni budžet", piše u saopštenju Lekovića.

Odbornik Demokrata u Baru smatra da je sve ovo značajno zbog rezidualne metode koja je, kako kaže, korišćena prilikom procjene predmetne imovine 2019. godine.

foto: Demokratska Crna Gora

Pojasnio je da je jedan od osnova te metode minimalna očekivana zarada koju investitor očekuje za sebe, "a koja je očigledno mnogo veća, jer se planira prodaja ne 100 već 322 smještajne jedinice po cijeni jedne od pola miliona eura, što dostiže ukupnu cifru od preko 150 miliona eura samo od prodaje".

"Dakle, umjesto za očekivanih i minimalnih 10 miliona, vrijedna državna imovina površine 27.972 metara kvadratnih u centru grada, na 100 metara od mora prodata je za samo 3.692.304 eura od čega je Opštini Bar pripalo nešto više od million, čime je nanijeta višemilionska šteta kako Opštini tako i državi Crnoj Gori", saopštio je Leković.

Istakao je da smatraju da bi tužilaštvo trebalo da ispita kompletan proces prodaje te vrijedne državne imovine, sagleda ulogu Vlade, Opštine Bar i njenog Predsjednika, "kao i parcelizaciju nadležnih organa na osnovu koje je imovina Srednje stručne škole privatizovana i sada kako vidimo ugrožena".

Bonus video: