Carević: Neću predvoditi listu DF-a na izborima, niti obavljati ijednu funkciju

Rekao je da se od prvog dana zalaže za princip smjenjivosti vlasti i da ne treba niko da bude 30 godina na vlasti

29660 pregleda 354 reakcija 70 komentar(a)
Foto: Vuk Lajović
Foto: Vuk Lajović

Predsjednik Opštine Budva Marko Carević kazao je da na izborima koji slijede u Budvi neće predvoditi listu Demokratskog fronta, te da neće obavljati ijednu funkciju, kao i da će upravljati Budvom do izbora, kada će, kako je kazao na njegovo mjesto sjesti Milo Božović.

Kazao je da se ne povlači iz politike, te da, ukoliko bude volja naroda, da će se uključiti punom kapacitetu kao što je učinio 2016.

"Budućnost Crne Gore leži u pomirenju srpskog i crnogorskog naroda i ako me pozovu spreman sam da se uključim", kazao je.

On je kazao da je sa dva mandata dokazao da je domaćinski upravljao Budvom.

Listu će kako je kazao, predvoditi Milo Božović njegov porodični prijatelj. On je pozvao sve sugrađane da podrže listu koju predvodi Božović, te da je uvjeren da lista DF ima podršku 51 odsto i da će osvojiti apsolutnu vlast. Kazao je da se od prvog dana zalaže za princip smjenjivosti vlasti i da ne treba niko da bude 30 godina na vlasti.

On je rekao da su ga pratile opstrukcije koalicionih partnera.

"Konsolidovali smo finansije, borili se protiv kriminala i korupcije, vratili smo 53 miliona naslijeđenog duga, redovno isplaćivali zarade i obaveze, na računu imamo 5,1 miliona eura, a u protekle tri godine u investicije je uloženo 30 miliona eura. Za nama su uspješne turističke sezone, ali i dvije teške godine pandemije", kazao je Carević.

Kako je istakao on i njegova porodica godinama trpe napade, da se konstruišu afere i pozvao sve ako imaju i jedan dokaz da je nezakonito radio da ga podnesu.

“Kada pogledam unazad, ova opština je uspjela da konsoliduje svoje javne finansije jer smo zaustavili organizovani kriminal i korupciju i u tom postupku krenuli smo baš od funkcije prvog čovjeka grada. Zbog toga smo uspjeli da vratimo naslijeđeni dug , isplatimo sva kreditna zaduženja, reprogram poreskog duga za doprinose iz ranijeg perioda, da redovno isplaćujemo plate i zarade svim zaposlenima i da finansiramo sve tekuće rashode”, kazao je Carević.

Kaže da su uspjeli da od dolaska na vlast sve prihode Opštine povećaju za 30 odsto.

“Pored procesa sanacije javnih finansija vjerujem da sam uspio da vrata predsjednika opštine budu otvorena za sve građane, instituicije, posebno zdravstva i školstva u cilju rešavanja njihovih problema. Svoja lična primanja sam u oba mandata usmjerio u humanitarne svrhe, ne primajući nikakve druge naknade, dnevnice, gorivo ili bilo šta drugo. Vjerujem da sam na taj način pokazao da se javna funkcija može vršiti i na do sada drugačiji način. Razlog mog današnjeg obraćanja jeste to što želim da obavijestim javnost da sam se od prvog do poslednjeg dana kada sam se uključio u politiku zalagao i zalažem se za princip smjenjivosti vlasti”, naglasio je Carević i dodao:

On je rekao da princip smjenjivosti vlasti podrazumijeva ne samo promjenu vlast već i personalnu promjenu onih koji vrše javne funkcije i naglasio da je u dva izborna ciklusa bio nosilac liste DF koja je oba puta pobijedila DPS.

"Posljednji put najubljedljivije kada smo pored izborne volje branili naše svetinje, branili našu Srpsku pravoslavnu crkvu. Na tu borbu sam posebno ponosan i biću do kraja života zadovoljan jer sam bio dio neponovljive, nesvakidašnje i svetosavke pobjede”, kazao je Carević.

Smatra da je biti u dva mandata, ili u dva izborna ciklusa, predsjednik opštine dovoljno za svakog pojedinca.

“Iako sam za ova dva izborna ciklusa ukupno bio predsjednik opštine 3,5 godine mislim da je to bilo dovoljno i da treba šansu ukazati drugima. U savremenom svijetu postoji već demokratski standard da dva puta uzastupno najviše možete biti predsjednik i ne vidim razlog zašto u Crnoj Gori ne bi smo uveli takvu praksu. Znam da je neubičajeno da se neko povlači u trenutku kada je najjači, kao što to radim upravo ja znajući da u ovom trenutku lista koju sam predvodio na prethodnim izborima ima podršku 51,4 odsto građana Budve i da bi vjerovatno osvojila apsolutnu vlast. Više puta sam javno saopštio da se nisam uključio u politiku da bih se borio za funkcije već da bih pomogao da ova zemlje krene pravim putem i da naše društvo i naš narod osjete boljitak promjena kada DPS pošaljemo u političku prošlost”, naglasio je on.

Podsjetio je da je povjerenje građana da vodi grad dobio sam na izborima 30.avgusta 2020. godine.

“Ultimatumi koji su dolazili da podnesem ostavku značili su promjenu izborne volje i iz tog razloga nisam pristao na ucjene niti sam na to imao pravo. Da su građani smatrali da neko drugi treba da vodi ovaj grad onda bi to jasno iskazali na izborima. Oni koji su frustrirani svojim izbornim rezultatom su pokušali da mijenju izbornu volju i obesmisle osnovna pravila demokratije. Odluka da se povučem sa funkcije predsjednika opštine ne datira od juče niti je donijeta iz razloga što je to neko tražio a pogotovo ne što je to neko očekivao. Nemam namjeru da više obavljam tu funkciju i iz tog razloga nisam ni nosilac liste DF na predstojećim izborima jer ne bi bilo pošteno prema građanima da tražim njihovu podršku a da kasnije prepustim funkciju predsjednika nekome drugome.Iako postoji takva praksa u Budvi ja mislim da je treba mijenjati jer to u neku ruku znači prevara ili obmana birača”, kazao je on.

On je pozvao sugrađane da podrže listu koju će predvoditi Milo Božović jer je, kako je rekao, ona jedini garant da će Budva nastaviti da ide naprijed i da se razvija u pravom smjeru.

"Siguran sam da je u Budvi prošlo vrijeme kada se vjerovalo praznim pričama a ne djelima jer ubijeđen sam da djela govore više od riječi pa i da tako o mom radu govore činjenice a ne prazne priče i namještene afere kojih smo se naslušali. Posebno želim da se zahvalim svim građanima koji su povjerenje ukazali listi koju sam predvodio na izborima 2016 i 2020 godine i da kažem da mi čini veliku čast što je određeni broj naših sugrađana na prošlim izborima na lokalnom nivou podržao listu koju sam predvodio iako su na parlamentarnim izborima istog dana glasali druge liste na državnom nivou".

Da ne bi bilo ikakve dileme ili pogrešnih tumačenja, Carević je naglasio da se ne povlači iz politike, "već da ću itekako biti prisutan u političkim procesima i političkom životu Crne Gore, spreman da se, ukoliko to bude zahtjev i volja naroda, uključim u punom kapacitetu kako sam to uradio na izborima 2016. godine".

Opet se bavite manipulacijama - Carević na pitanje TV Vijesti o gradnji kula na Slovenskoj plaži

Na pitanje TV Vijesti o projektu gradnje kula na Slovenskoj plaži turskih investitora, gdje je kompanija "Carinvest" preuzela kreditna potraživanja za parcelu na kojoj će nići soliteri, Carević je kazao da su manipulacije da je riječ o konfliktu interesa.

"Opet se bavite manipulacijama. Vaše pitanje je tendeciozno dvolično, licemjerno, ali ću vam odgovoriti. Dobro znate da od 2018. nisam u Carinvestu već moj sin. Ustav garantuje svima da rade po zakonu. Ako imate nešto da je tu suprotno zakonu, slobodno dostavite dokaze, puno je dušebrižnika… Da li treba moja porodica da ne radi i da stopiramo sve radove, da ne postojimo što bi bila želje vaše kuće, to se neće desiti. Postoji Ustav i zakon koji svima garantuje. Da vam sada izlažem, možda i vi imate neki biznis, svi imaju iz treće ruke. Ja nemam povezana lica, imam svoju porodicu na koju sam ponosam što je istrpjela svu ovu sramota stvarnosti Crne Gore. Jer istina ne može pobijediti, nije lako trpjeti ove napade. Dobro je da vidite da sve ono što ste pričali nije istina i da sve ono što smo radili ima odobrenja i zakonske procedure", kazao je Carević.

Bonus video: