lokalni izbori 19. juna

Više birača u Podgorici, Golubovcima, Baru i Danilovgradu, manje u Kolašinu

Pravo glasa ukupno ima 214.380 birača, u Podgorici gotovo dvije i po hiljade više upisanih u odnosu na parlamentarne izbore 2020.

8942 pregleda 6 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Ministarstvo unutrašnjih poslova objavilo je podatke o trenutnom broju upisanih birača u Podgorici, Golubovcima, Baru, Danilovgradu i Kolašinu, u susret lokalnim izborima, zakazanim za 19. jun.

U Podgorici, Golubovcima, Baru i Danilovgradu više je upisanih birača u odnosu na parlamentarne izbore 2020. godine, dok je broj upisanih birača manji samo u Kolašinu. Pravo glasa ukupno ima 214.380 birača.

U Podgorici su u biračkom spisku 2020. bile 140.332 osobe, dok ih je trenutno 142.824, a pravo glasa u Gradskoj opštini Golubovci trenutno ima 12.479 birača, dok ih je na parlamentarnim izborima bilo 12.335.

U Baru je trenutno 39.760 upisanih birača, u odnosu na 39.423 iz 2020. U Danilovgradu ih je trenutno 13.177, dok ih je prije dvije godine bilo 13.114. U Kolašinu trenutno pravo glasa ima 6.140 osoba, u odnosu na 6.327 iz 2020. godine.

Uvid u birački spisak birač može ostvariti lično, na šalterima Područne jedinice za upravne poslove, državljanstvo i strance Bar i Filijale za upravne poslove, državljanstvo i strance Danilovgrad, Kolašin i Golubovci, svakim radnim danom (od ponedjeljka do petka) u terminu od osam do 14 sati, uz važeću ličnu kartu ili putnu ispravu (pasoš), osim u Područnoj jedinici za upravne poslove, državljanstvo i strance Podgorica, gdje se uvid u birački spisak, na prethodno naveden način može ostvariti u periodu od osam do 17 sati, saopšteno je iz MUP-a.

Prilikom neposrednog uvida, birač može zatražiti promjenu podataka upisanih u birački spisak.

"Birač može izvršiti uvid u birački spisak direktno i preko internet portala www.biraci.me. Na tom portalu, građanin unosom broja lične karte ili putne isprave može provjeriti da li je u biračkom spisku i na kojem biračkom mjestu glasa. Obzirom na to da je tačnost adrese na kojoj građanin živi važna za tačnost biračkog spiska, na portalu je ostavljena mogućnost podnošenja elektronskog zahtjeva za promjenu adrese u okviru opštine u kojoj ima prijavljeno prebivalište. Takođe, građanin zahtjev za promjenu adrese može podnijeti i lično, na šalterima Područne jedinice/ Filijale za upravne poslove, državljanstvo i strance Ministarstva unutrašnjih poslova, u opštini u kojoj ima prijavljeno prebivalište", dodaju iz MUP-a.

Birači koji posjeduju elektronsku ličnu kartu izdatu nakon 30. marta 2020. godine, uvid u birački spisak mogu izvršiti direktno i preko internet portala https://e.servis.mup.gov.me, upotrebom sertifikata za elektronsku identifikaciju koji je ugrađen u elektronsku ličnu kartu. Takođe, birači upotrebom sertifikata za elektronsku identifikaciju i sertifikata za kvalifikovani elektronski potpis koji su ugrađeni u elektronsku ličnu kartu izdatu nakon 30. marta 2020. godine, putem portala https://e.servis.mup.gov.me, mogu elektronskim putem izvršiti i promjenu adrese u okviru opštine u kojoj imaju prijavljeno prebivalište.

"Napominjemo da je, a kako bi građanin bio u mogućnosti izvršiti uvid u birački spisak na opisan način ili izvršiti promjenu adrese prebivališta upotrebom elektronske lične karte, neophodno prethodno izvršiti aktivaciju certifikata u elektronskoj ličnoj karti. Uputstvo o načinu aktiviranju certifikata nalazi se na internet stranici https://ca.elk.gov.me", navode iz MUP-a.

U birački spisak upisuju se državljani Crne Gore koji imaju biračko pravo, a nakon donošenja odluke o raspisivanju izbora i lica koja biračko pravo stiču najkasnije na dan izbora, prema mjestu prebivališta, podsjećaju iz tog resora.