Saradnjom CDT-a i DIK-a do kvalitetnijih izbora

Predsjednik DIK-a Nikola Mugoša kazao je da je to prvi Memorandum o saradnji koji DIK potpisuje sa predstavnicima civilnog društva, s ciljem da unaprijedi kvalitet izbornog procesa

3782 pregleda 0 komentar(a)
Mugoša i Koprivica, Foto: CDT
Mugoša i Koprivica, Foto: CDT

Državna izborna komisija (DIK) i Centar za demokratsku tranziciju (CDT) potpisali su Memorandum o saradnji u cilju povećanja kvaliteta izbornog procesa i unapređenje transparentnosti i otvorenosti organa za sprovođenje izbora.

Kako je saopšteno iz CDT-a, Memorandumom su predviđene aktivnosti za poboljšanje otvorenosti DIK-a kroz unapređenje planiranja i razvoja konkretnih instrumenata otvorenosti i unapređenje informisanosti i edukacije birača, što će doprinijeti podizanju povjeranja građana u izborni proces.

Predsjednik DIK-a Nikola Mugoša kazao je da je to prvi Memorandum o saradnji koji DIK potpisuje sa predstavnicima civilnog društva, s ciljem da unaprijedi kvalitet izbornog procesa.

„Civilno društvo u Crnoj Gori ima poseban kapital znanja kada su u pitanju izborni procesi i to treba da iskoriste sve državne institucije, a naročito mi koji realizujemo izborni postupak“, kazao je Mugoša.

On je pojasnio da će biti organizovabe aktivnosti koji će doprinijeti ostvarivanju zajedničkog cilja unapređenja transparentnosti Komisije.

„Planiramo akcije koje rezultirati boljom informisanoscu biraca o izbornim procesima i njihovim pravima”, dodao je Mugoša.

Izvršni direktor CDT-a Dragan Koprivica je kazao da je partnerstvo sa DIK dugoročno i da mora dovesti do poboljšanja stanjate da je ključno da birači moraju znati šta partije mogu da im ponude, a šta ne smiju da rade u toku izbornog procesa.

“Želimo da se više nikada ne ponove prethodne loše prakse u radu DIK, donošenje nezakonitih odluka koje je i Ustavni sud obarao i atmosfera stalnih političkih tenzija. Današnjim činom želimo da damo doprinos stvaranju kredibilne institucije kojoj građani vjeruju”, dodao je Koprivica.

Koprivica je kazao i da DIK mora da počne da brzo i transparentno objavljuje rezultate izbora, a ne da čeka nevladine organizacije ili partije da ih saopšte.

Kruna tog procesa, kako je kazao, treba da bude dogovor političara o predlogu CDT-a o depolitizaciji i profesionializaciji izborne administracije.

Bonus video: