Marđonović napustio Uru, tvrdi da Abazović nije ispunio obećanja data zanatlijama

"Objavljivanjem strukture predloženih resora očigledno je da niste održali obećanje i da potcjenjujete značaj zanatstva", smatra direktor Zanatske komore

24049 pregleda 132 reakcija 42 komentar(a)
Foto: Privatna arhiva
Foto: Privatna arhiva

Direktor Zanatske komore Boris Marđonović saopštio je da je napustio Građanski pokret URA.

Razlog njegovog napuštanja partije je, kako kaže, zato što Abazović nije ispunio obećanja data zanatlijama, ali i da "zanatstvo ne možete iskoristiti pa ignorisati", te da će zbog toga zanatlije tražiti nove pouzdane saveznike u politici.

Marđonović ističe i da njegova ostavka znači napuštanje svake partitokratske politike, a da će njegov fokus ostati na privredno-političkim ciljevima zanatstva.

U svom otvorenom pismu, on navodi da je Abazović obećao da će podržati formiranje ministarstva zanatstva i malih i srednjih preduzeća radi tranzicije prema socijalnoj tržišnoj ekonomiji Evropske unije, reformu stručnog obrazovanja i kreiranje konjunkturnih programa za generisanje tražnje. "Objavljivanjem strukture predloženih resora očigledno je da niste održali obećanje i da potcjenjujete značaj zanatstva".

Marđonović dodaje i da je 15.06.2017. godine pristupio Uri, "vjerovatno kao jedini rukovodilac javne ustanove, koji je u Crnoj Gori pristupio opoziciji", a da je to učinio "zbog neophodnih promjena ali i našeg pismenog dogovora da ćete podržati privredno-političke zahtjeve zanatstva, koje je stara vlast odbijala i pokušala da trguje".

"Problem je Vaš odnos prema preduzetničkom srednjem staležu odnosno malim i srednjim preduzećima. Postupate isto kao i prethodni političari, misleći da zanatstvo možete iskoristiti pa ignorisati. Ne, to ne možete. Koliko god da Vam zanatstvo djeluje (ne)konsolidovano ili politički konvertibilno, ono je kičmeni stub svake tržišne ekonomije. Doći će dan, kada će zanatlije i ovdje stati iza zajedničkog pozicionog dokumenta i tražiti pouzdane saveznike u politici", navodi se u njegovom obraćanju.

Dodaje i da njegova ostavka ne znači napuštanje niti udaljavanje od građanskih i evropskih vrijednosti, "pošto ih Vi sada prisvajate kao ekskluzivitet i autorsko pravo".

Bonus video: